S 1. marcem se v okviru evropske platforme »Proti delu na črno« pričenja vseevropska kampanja imenovana ''Prednosti prijavljenega dela'', ob tem pa akcijo zaznamoval tudi akcijski teden skupnega nadzora Inšpektorata za delo RS in Finančne Uprave RS.

Kampanjo bodo v sodelovanju z drugimi državnimi organi preko družbenih omrežji in vladne spletne strani koordinirale strokovne službe Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Akcijski teden skupnega nadzora Inšpektorata za delo RS in Finančne uprave RS bo v tednu od 16. do 20. marca.

Slogana kampanja sta »Imej korist. Zasluži. Prijavi.« in »Pošteno delo, prednost za vse.«.
 

Negativni učinki sive ekonomije

Siva ekonomija, kamor sodita tudi delo in zaposlovanje na črno, je pojav, ki ga srečujemo v vseh državah, njeni negativni vplivi pa so občutni za celotno družbo. V različnem obsegu in v različni moči je prisotna v vseh fazah družbenega razvoja in v nobeni družbi ni obrobnega pomena. Njeni negativni vplivi so občutni tako za delodajalce in delojemalce kot tudi za državo, socialno zavarovanje, premoženje ter varnost ljudi in okolja, so zapisali na inšpektoratu in ministrstvu.

Opozarjajo, da delo in zaposlovanje na črno vplivata prav na vse ljudi. Nekateri ne prispevajo ničesar v državne blagajne, iz katerih se financirajo socialne in druge storitve v javnem interesu (šolstvo, zdravstvo, porodniške, otroški dodatki,…), zato moramo drugi prispevati toliko več, da se ohranjajo in vzdržujejo temelji socialne države. Vplačani prispevki, ki izhajajo iz prijavljenega dela, nam namreč zagotavljajo vrsto pravic. Praksa izkazuje, da posamezniki, ki se ujamejo v pasti neprijavljenega dela, dolgoročne negativne učinke običajno prepoznajo prepozno, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Nelojalna konkurenca v gospodarstvu

Delo in zaposlovanje na črno problematizirajo tudi z vidika gospodarstva, saj povzročata nelojalno konkurenco na trgu, ob tem pa tisti, ki delajo v skladu s predpisi, ne morejo konkurirati tistim, ki delajo na črno, saj lahko slednji ponudijo strankam bistveno nižje cene, ki niso obremenjene s prispevki in davki, hkrati pa potrošnikom ponujajo storitev brez garancije in brez zavarovanj.

Na ministrstvu in inšpektoratu svetujejo, da je pomembno vztrajati pri iskanju prijavljenega dela, na začetku mogoče tudi z različnimi manjšimi in kratkotrajnejšimi deli, katerih prihodnost je lahko optimistična.

Starejše novice