Kitajci ne plačujejo najemnine za mariborsko letališče, želijo koncesijo za 50 let.

Mariborsko letališče po lanskoletnih napovedih o 300-milijonskih investicijah, ki so jih pozneje nadgradili v kar 660 milijonsko »pogodbo« med SHS Aviation in China State Construction Engineering, in 11 rednih linijah, sameva. Letališče nima redne letalske povezave, »največje stranke« so bili Nogometni klub Maribor in njihovi tekmeci v Evropi. Država pripravlja državni prostorski načrt, kitajski investitorji pa vse bolj pritiskajo z željo, da bi za razvoj Letališča Edvarda Rusjana Maribor pridobili koncesijo. 

Da že zadnja dva meseca niso poravnali najemnine, za Letališče Edvarda Rusjana Maribor, ki sicer mesečno znaša 98.300 evrov, smo prvi razkrili na Mariborinfo

Kitajci že dva meseca ne plačujejo najemnine za letališče

Ministrstvo za infrastrukturo je potrdilo, da je Aerodrom Maribor, v lasti SHS Aviaton, kot najemnik nazadnje plačal najemnino za mesec avgust. »Najemnina ni bila poravnana za dva meseca – september in oktober 2018. Na mesec je najemnik dolžan plačati 98.300 evrov,« so pojasnili na ministrstvu. Dolg kitajskih investitorjev za dva meseca tako znaša 196.600 evrov.

Državnim predstavnikom naj bi investitor že dal jasno vedeti, da v kolikor jim državni prostorski načrt ne bo pisan na kožo in če ne dobijo 50-letne koncesije, bodo spakirali kovčke in zapustili mariborsko letališče. Podobno taktiko je ubrala tudi bližnja Magna, ki je v primeru nedodelitve okoljevarstvenega dovoljenja napovedovala gradnjo lakirnice na Madžarskem.

Državni prostorski načrt pred vlado do konca leta

Novi državni prostorski načrt mariborskega letališča predvideva podaljšanje obstoječe pristajalne steze za 800 metrov, na skupno dolžino 3.300 metrov. Daljša pristajalna steza bi na mariborsko letališče zvabila mednarodne lete, kitajski investitorji namreč po opravljeni študiji vidijo priložnost v tovornem prometu in medcelinskih povezavah, kjer bi Maribor služil kot tranzitno letališče.

To je že kot kandidatka za prevzem vodenja ministrstva za infrastrukturo Alenka Bratušek na predstavitvi pred pristojnim odborom državnega zbora dejala, »da je glede na to, da se potniški promet na mariborskem letališču ne uspe razviti v polni meri, morda upravičen razmislek o krepitvi tovornega prometa. Tudi zato, ker je ena od infrastrukturnih prioritet na področju železnic povezava Maribor – Šentilj,« so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

»Postopek priprave DPN je v fazi zaključevanja strokovnih gradiv za potrebe javne razgrnitve in obravnave študije variant in okoljskega poročila,« pravijo na ministrstvu za okolje in prostor, kjer pričakujejo, da bi lahko bil DPN posredovan vladi v obravnavo in sprejem še do konca letošnjega leta.

Velike obljube, otipljivega za zdaj nič

Kitajski investitor ima z mariborskim letališčem velike načrte. Javnost je lanskega novembra razburkala »pogodba«, kakor so jo poimenovali na mariborski občini, o 660-milijonsih investicijah v mariborsko letališče med SHS Aviation in China State Construction Engineering, največje gradbeno podjetje na svetu. Vir, ki zadevo pozna od blizu, a se ne želi izpostaviti z imenom, ocenjuje da tega podpisa kot pogodbo ne dojemajo niti v SHS Aviation, temveč da gre za klasično pismo o nameri.

Mariborsko letališče trenutno omogoča do največ 600.000 potnikov, kot regionalno potniško letališče za razvoj turizma. Načrtom o podaljšanju pristajalne steze ostro nasprotujejo krajani Skok, ki si ne želijo uresničitve načrtov kitajskih investitorjev, ki želijo mariborsko letališče razviti v medcelinsko tranzitno in tovorno letališče. Krajani Skok si prizadevajo, da Letališče Edvarda Rusjana ostane in se razvija v okviru dosedanjih zmogljivosti.

Kitajci bi, pa bodo?

Vrednost investicij v mariborsko letališče, v katero bi stopili skupaj z največjim gradbenim podjetjem na svetu znašajo kar 660 milijonov evrov, njihov načrt po pridobitvi koncesije pa je, da bi letališče za štiri leta postalo gradbišče.

Kljub usmeritvi v medcelinski tovorni promet, pri katerem bi prednjačila predvsem povezava s Kitajsko, smo neuradno izvedeli, da SHS Aviation ob tovornem prometu želi letališče razvijati kot pretežno potniško. Poleg podaljšanja pristajalne steze na 3300 metrov bi se zgradila tudi vsa ostala infrastruktura, kitajski investitorji bi povsem na novo zgradili še terminal.

A še preden bi lahko prišlo do razpisa koncesijskega akta, ministrstvo za infrastrukturo preučuje, ali se državi bolj izplača oddajanje v najem ali podelitev koncesije. V SHS Aviation naj bi čakali na sprejetje državnega prostorskega načrta, ki naj bi bil sprejet do konca letošnjega leta, šele nato naj bi presodili, če si koncesijo sploh želijo. Do takrat pa po naših informacijah ne mislijo plačevati najemnine.

Kitajci v Mariboru za zdaj pokazali malo

Aktualna mariborska oblast je v kitajske investitorje položila veliko upov. Številni obiski, ki jih je spremljalo negodovanje javnosti, so vendarle uspeli privabiti Kitajce v Maribor. A od velikih napovedih, je večina zgodb ostala neuresničenih.

V Mariboru tako ni zaživela zloglasna tovarna baterij, tudi televizija RTS24 je po zagonu in večmilijonskem vložku Kitajcev nima več zaposlenih. O velikopoteznem načrtu lastnikov mariborskega letališča o tovarni za razgradnjo letal, ki ga je razkril mariborski župan Andrej Fištravec, prav tako ni ne duha ne sluha. S kitajskim kapitalom je v Mariboru zaživelo podjetje Tam Europe, ki živi na pogorišču Tovarne vozil Maribor in proizvaja avtobuse. Lansko leto so ustvarili 15 milijonov evrov prihodkov, a kljub temu zabeležili izgubo. Dobiček naj bi začeli ustvarjati z letošnjim letom. 

Zgodba s kitajskimi lastniki na mariborskem letališču trenutno visi na nitki. Ob čakanju na državni prostorski načrt in morebitno koncesijo, so kitajski najemniki z neplačevanjem najemnine kot kaže pritisnili na državo, ki zaradi pridobljenega evropskega denarja letališče mora obdržati v obratovanju. Za (kitajsko) prihodnost mariborskega letališča bodo očitno odločilni prihajajoči meseci, a trenutno vse kaže, da gre za novo neizpolnjeno obljubo »mariborskih Kitajcev«.

 

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

Komentarji (3)

Maar (ni preverjeno)

Nagnat Kitajce in poiskat prave kupce na katere se lahko človek zanese. Ti kvazi investitorji so eni navadni prevaranti.

goostt (ni preverjeno)

Daleč od tega, ko nam nobena varianta in predlog ne ustreza proti kateri ne bi protestirali, investitorja, ki bi delal tisto kar bi želeli mi ne pa on NI !!

In reply to by Maar (ni preverjeno)

KomaGre (ni preverjeno)

So govorice, da nameravajo spremeniti letališče v razstavljalnico/reciklirnico letal resnične?

Glede na vsebnosti azbesta in ostalih spojin v starih letalih so to vsekakor zaskrbljujoče govorice.

Starejše novice