V Ljubljani je bil danes podpisan memorandum za največjo enkratno investicijo v zgodovini Slovenije, ki bo v Lendavo prinesla okoli 300 novih delovnih mest.

Predsednik uprave družbe Sandoz Richard Saynor ter predsednik uprave Leka in predsednik Sandoz Slovenije Robert Ljojlo sta danes s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrom za gospodarstvo Matjažom Hanom podpisala memorandum o največji investiciji Sandoza v Sloveniji.

Podpisan je bil memorandum za eno največjih investicij v zasebnik sektor v Sloveniji. Načrtovana je proizvodnja v vrednosti najmanj 400 milijonov evrov, ustvarjenih pa bo okoli 300 novih delovnih mest.

Po podpisu pogodbe sta spregovorila predsednik vlade in predsednik uprave družbe Sandoz, slednji je dejal:

»Danes je pomemben dan za Slovenijo, saj je bil podpisan memorandum za eno največjih investicij v privatni sektor. Kot podjetje imamo dolgo zgodovino in v Sloveniji vidimo prihodnost našega podjetja

Za skupino Sandoz je investicija po besedah Saynora zelo pomembna, ker si želijo nadaljnje rasti podjetja. Kot podjetje si želijo biti pripravljeni na to, kar bo pacient potreboval v prihodnosti in ne na to, kar potrebuje danes.

Golob za prihodnje mesece napovedal še več podobnih investicij

»Današnji dan je v resnici zelo pomemben v Sloveniji, mogoče še pomembnejši, kot se zdi. Skupina Sandoz je ponovno dokazala tisto, kar sami mnogokrat prezremo. Živimo v čudoviti deželi, kjer je gospodarstvo v razcvetu,« je bil navdušen Golob.

Za prihodnje mesece že napovedal nove in podobne investicije: »Ne razmišljamo o tem, kako varčevati v času krize, ampak kako pospešeno investirati in hkrati pridobiti zasebni kapital

»To je največja enkratna investicija v zgodovini Slovenije. Podpis tega jasno kaže, da slovenska vlada ni pozabila na Prekmurje, da smo pripravljeni prispevati k temu, da Prekmurje počasi začenja zmanjševati zaostanek v razvitosti,« je dodal.

Vlada bo projekt sofinancirala z okoli 50 do 55 milijonov evrov

Memorandum predvideva, da bo vlada sofinancirala projekt z okoli 50 do 55 milijonov evrov denarne pomoči, predsednik vlade pa verjame, da je to koristna naložba v gospodarski razvoj Slovenije.

Podjetje Sandoz v Lendavi deluje že 38 let, izgradnja nove proizvodnje pa je predvidena za obdobje od treh do petih let.

»Na prelomni točki je Sandoz in ne slovenska vlada«

Predsednik vlade zelo optimističen: »V poslovnem svetu se dogajajo primeri, ko investicija ne zadošča razmeram na trgu. Mi, kot vlada, pa moramo poskrbeti, da so vložki povrnjeni. Verjamem, da bodo povrnjeni tudi stroški naložbe v Magno, sem pa optimističen, ker prihaja ta investicija v zelo pravem času.«

»Na prelomni točki je Sandoz in ne slovenska vlada,« je zaključil Golob.

Za gradnjo v Lendavi so se pri Sandozu odločili zato, ker je obstoječa proizvodnja že 38 let potrjena s strani FDA: »Gradili bomo tam, kjer že imamo talent. Gradnja ne bo lahka, trajala pa bo približno tri do pet let.«

»Ključ do uspeha je sodelovanje z vlado, ureditev vseh dovoljenj, najbolj pomemben pa je talent. Delamo povezano z univerzami in institucijami, da zagotovimo primeren kader,« je še dodal Saynor.

Komentarji (3)

Tinček sin od kulaka (ni preverjeno)

sem nekje prebral da je bil takrat zunanji minister Oni ki je pralni stroj porival
po hodniku

In reply to by Tanja flasskon (ni preverjeno)

Olga hci od kulaka (ni preverjeno)

kdo je pralni stroj porival
Tinček
Ali misliš oni pralni stroj na dve nogi

In reply to by Tinček sin od kulaka (ni preverjeno)

Gasilec Samo👨‍🚒 (ni preverjeno)

a ni bil to neki Kharel ki je pralni stroj porival na hodniku

In reply to by Olga hci od kulaka (ni preverjeno)

Starejše novice