Projekt izgradnje Centra Rotovž je prešel iz rušenja obstoječih objektov in izkopavanja gradbene jame v fazo, ko se začenja gradnja novih objektov. Bo kljub podražitvam država držala obljubo o polovičnem sofinanciranju?

Na območju Rotovškega trga v Mariboru, kjer bo svoj prostor v prihodnje dobil Center Rotovž z novo knjižnico, galerijo in art kinom, že od lanskega februarja intenzivno potekajo gradbena dela.

Danes je gradbišče obiskal državni sekretar na Ministrstvo za kulturo Matevž Čelik Vidmar, ki je povedal, da gre pri gradnji Centra Rotovž za največjo investicijo na področju kulture v Sloveniji, ki jo sofinancira država.

Investicija, ki presega lokalni pomen

Kot je povedal Čelik Vidmar, gre za investicijo, ki presega lokalni pomen. »Veseli me, da gre za zanimive programske rešitve v smislu oblikovanja novega središča v povezavi s prenovo kulturne dediščine in oživljanja mestnega jedra,« je povedal. 

Izpostavlja, da gre pri Centru Rotovž za novo prekrvavitev mesta. Poudaril je tudi, da je na območju predviden nov prehod, ruševine bodo uporabili pri gradnji novih objektov: »To so vse stvari, ki bi jih radi na državnem nivoju spodbudili pri prihajajočih investicijah.«

»Pri tem projektu država participira s polovičnim deležem investicij, vsi pa se veselimo trenutka, ko bo projekt končan,« je še povedal državni sekretar. 

Arsenovič: »Gradnja napreduje v pričakovanem tempu«

»Gradnja napreduje v pričakovanem tempu,« je dejal mariborski župan Saša Arsenovič. Dodal je, da je bilo pri tako kompleksni gradnji veliko presenečenj, »ampak izvajalca Pomgrad in GIC odločno izvajata projekte.«

Kot pravi Arsenovič, bo Center Rotovž predstavljal točko, ki bo združevala srce, pamet, kulturno in kreativno središče mesta. Projekt je razdeljen na tri faze; na podpis pogodbe, gradnjo in nato na vsebine. Mariborski župan meni, da bodo vse faze uspešno uresničene. 

Glede časovnice je povedal, da so jo dodatna dela zahtevala svoj čas. Eno izmed dodatnih del, na katerega niso računali, je bila statična sanacija enega dela objekta. Med rušenjem so tudi odkrili poslikave, po prvih ocenah iz 17. stoletja, ki so jih morali ustrezno zavarovati.

»Verjetno bodo v letu 2024 končana dela, ki so bila predvidena, sam pa upam, da bomo Center Rotovž otvorili v letu 2025,« je povedal Arsenovič.

Končna cena projekta po dodatnih delih ocenjena na okoli 30 milijonov evrov

Prvotna ocena vrednosti projekta je bila 25,5 milijonov evrov, a se je po besedah Arsenoviča nekoliko povečala. »Podražitve so seveda del našega življenja, odkar je se zgodila vojna v Ukrajini,« je povedal in dodal, da morajo paziti na to, da bodo izvajalci lahko plačevali plače in na odgovorno ravnanje z javnimi financami. 

Glede na dodatna dela, se je ocena vrednosti projekta povišala na 30 milijonov evrov. 

Po pogodbi iz decembra 2021 bo polovico denarja prispevala občina, drugo polovico oziroma 12,7 milijona evrov pa ministrstvo za kulturo.  Bo kljub podražitvam država prispevala obljubljenih 50 odstotkov? 

»Trenutno poteka zelo veliko investicij v kulturno infrastrukturo in moram reči, da so podražitve in dodatna dela velik izziv za investicijski del kulturnega proračuna,« je povedal Čelik Vidmar: »Ampak stojimo za projektom in ga bomo podpirali do konca.«

Trenutno izvajajo zaključna dela za zaščito gradbene jame

Arhitekt in odgovorni vodja projekta Rok Žnidaršič je pojasnil, da trenutno izvajajo zaključna dela za zaščito gradbene jame. 

Pri mestni hiši Rotovž je gradbena jama že na končni globini in tam zdaj postavljajo kineto za prezračevalne, električne in druge inštalacije, kar bo potem osnova za temeljno ploščo, ki bo povezala vse objekte na ravni kleti. 

»Sicer se pa delajo ojačitve vseh medetažnih konstrukcij, protipotresne ojačitve in priprava za inštalacijske razvode in zavarovanje kulturne dediščine, ki je bila naknadno odkrita,« je povedal. 

»Lahko rečemo, da se je po vseh teh mesecih izvedbe gradbene jame začelo zdaj graditi hišo z nivoja 0 navzgor. Končala se je gradbena jama in se je začela gradnja novega objekta,« je povedal Žnidaršič. 

Komentarji (6)

ah (ni preverjeno)

jaz sem mislu, da to že napol zgrajeno pa šele zdaj vidim da delajo temelje oz se prirpavljajo.. Mater gre to počasi. Če bodo tak dolgo delali bo počasi projekt vredn 40mil, ker bo še vojna v Moldaviji al pa kje drugje....

Marjana77 (ni preverjeno)

Kavč mojstri najboljše veste kak dolgo mora kaj trajati in koliko denarja mora stati.

In reply to by ah (ni preverjeno)

Marko Mikolič (ni preverjeno)

EH TO SE SAMO PODALJŠUJE ROK IN VIŠA DENAR, NAREDI PA SE VSE BOLJ POČASI, SKORAJ ENAKA PRAKSA KOT GRADNJA CESTE V ROGATEC, DOLGA SLABI 1KM, TRAJA DA SE ZGRADI PA ŽE VEČ KOT 25LET!!!

Dare Galileo (ni preverjeno)

letos bodo dokončali to cesto a veš, letos maja se začne graditi okoli mestnega jedra... blizu miljona no mau čez. Fertig pa bo jap.

In reply to by Marko Mikolič (ni preverjeno)

Fischer (ni preverjeno)

Kak je šikan naš firer v žutem lajbiču. Drugič naj še poprime za kramp in lopato.

Egip Čang (ni preverjeno)

Tu bojo ziher fine službice not, ne.

Starejše novice