Foto: Bobo
Skupina Mol je podpisala pogodbo o nakupu nadaljnjih 92,25 odstotkov deleža v družbi OMV Slovenija, ki poleg prodajne mreže 120-ih bencinskih servisov vključuje tudi veleprodajni segment.

Iz madžarskega naftnega giganta so sporočili, da je skupina Mol z avstrijsko družbo OMV Downsteam GmbH podpisala dogovor o nakupu 92,25 odstotkov poslovnega deleža v družbi OMV Slovenija, v katerem ima družba INA d. d. že 7,75-odstotni manjšinski delež.

MOL prevzema tudi veleprodajni segment

Dogovorjena kupnina znaša 301 milijon evrov (100-odstotni poslovni delež v OMV Slovenija). Transakcija vključuje 120 bencinskih servisov po vsej Sloveniji. 

Družba OMV Slovenija upravlja maloprodajno mrežo bencinskih servisov v Sloveniji pod znamkami: OMV (107), EuroTruck (5), Avanti/DISKONT (8).

Skupina Mol in INA bosta tudi postala 100-odstotna lastnika veleprodajnega segmenta prevzetega podjetja. Trenutno je skupina Mol s svojimi 48-imi bencinskimi servisi pod blagovno znamko Mol in petimi bencinskimi servisi pod blagovno znamko INA tretji največji maloprodajni ponudnik na trgu v Sloveniji. Transakcija je še predmet odobritve s strani pristojnih organov za varstvo konkurence.

Mol krepi svojo prisotnost in se širi

»Ta korak je v skladu z našimi strateškimi cilji za nadaljnjo širitev mreže bencinskih servisov na obstoječih in potencialnih novih trgih Srednje in Vzhodne Evrope. Skupina Mol želi do leta 2025 doseči 2200 bencinskih servisov, potencialno še več, v kolikor bi se pojavilo še več dobrih priložnosti. Menim, da ima segment storitev za kupce velik potencial znotraj energetskega prehoda. Naši bencinski servisi niso več samo bencinske črpalke. Z nenehnim razvojem in digitalizacijo, ki oblikuje prihodnje potrošniške in mobilnostne trende, ponuja Mol priročnost, saj želimo pomagati ljudem na poti, ne glede na to, kaj poganja strankino prevozno sredstvo. Poleg tega nam integrirani poslovni model in pospešena rast zagotavljata finančna sredstva za razvoj trajnostnih rešitev in krepitev krožnega gospodarstva v regiji. Slovenija ni nov trg za nas, saj smo v zadnjih 25 letih imeli priložnost ponuditi vrhunska goriva in storitve, Mol Slovenija pa je postala zgodba o uspehu. S tem korakom bomo, skupaj z družbo INA, postali ključni akter v Sloveniji,« je povedal Zsolt Hernádi, predsednik in izvršni direktor skupine Mol.

Prevzem OMV Slovenija predstavlja tako že tretji objavljen posel od februarja 2021, ko je skupina Mol posodobila svojo dolgoročno strategijo.

V sklopu posodobljene strategije je skupina Mol nedavno objavila, da je družba Slovnaft kupila 100-odstotni delež družbe Normbenz Slovakia, ki na Slovaškem vključuje 16 bencinskih servisov in ki delujejo pod blagovno znamko Lukoil.

Prav tako je Mol z družbo Marché International AG sklenil pogodbo o nakupu podjetja, ki na Madžarskem upravlja devet restavracij pod blagovno znamko Marché.

Prisotni v devetih državah, v Sloveniji od leta 1996

Mol je na slovenski trg vstopil leta 1996 z namenom, da razvije poslovanje tako na maloprodajnem kot na veleprodajnem trgu. Do leta 2011 je podjetje upravljalo 31 bencinskih servisov, vključno s prevzeto mrežo bencinskih servisov Tuš.

V letu 2016 se je mreži Mol pridružilo še enajst bencinskih servisov Agip. Vzporedno z izgradnjo novih in z integracijo petih bencinskih servisov INA, Mol Slovenija trenutno upravlja s 53-mi maloprodajnimi enotami.

Od leta 2016 je na vseh 48 bencinskih servisih, ki delujejo pod blagovno znamko Mol, implementiran Fresh Corner koncept, ki ponuja sveže pripravljeno hrano in kavo za ljudi na poti.

Trenutno v skupini Mol obratuje 1941 bencinskih servisov pod različnimi blagovnimi znamkami, v devetih državah. 466 na Madžarskem, 434 na Hrvaškem, 304 na Češkem, 254 na Slovaškem, 243 v Romuniji, 106 v Bosni in Hercegovini, 70 v Srbiji, 53 v Sloveniji in enajst v Črni gori. Skupina Mol ima vodilni tržni položaj na Madžarskem, Hrvaškem, Slovaškem ter v Bosni in Hercegovini, je drugi največji igralec na češkem trgu ter tretji največji akter v Sloveniji, Romuniji in Črni gori.

Konkurirala si bosta samo dva igralca

Na slovenskem trgu naftnih derivatov, ki je bil že sedaj močno koncentriran, se je tako koncentracija tržne moči še povečala. Doslej sta ga močno obvladovala Petrol s skoraj 60-odstotnim deležem in 318 bencinskimi servisi ter OMV z okoli 20-odstotnim deležem, od katerega tržna moč pa sedaj prehaja na Mol.

Naj spomnimo, da so cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva v Sloveniji liberalizirane.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
SLO (ni preverjeno)

Še malo pa bo Madžarska imela svoje morje???

TABORČAN (ni preverjeno)

Živel Viktor Orban
dole tito

11 (ni preverjeno)

Mater si LOJZ.

In reply to by TABORČAN (ni preverjeno)

pohorskisvizec (ni preverjeno)

Jah, če pa je v RS tako močen kapitalski trg, da si lahko kupi 1 banjico Planice sladoleda!

Starejše novice