Slika je simbolična. (Foto: BOBO)
Ministri za zdravje Evropske unije so včeraj poudarili pomen hitrega in usklajenega ukrepanja zaradi naraščanja okužb s covidom-19 in širjenja različice omikron.

Na zasedanju so ob tem tudi podprli enotno uporabo covidnega potrdila in poudarili pomen poživitvenega cepljenja.

Covidna situacija v Evropi

27 ministrov za zdravje v Evropski uniji je na zasedanju v Bruslju razpravljalo o aktualnem stanju pri spoprijemanju s pandemijo covida-19.

»V okviru zasedanja smo govorili o covidni situaciji v Evropi. V času ko se soočamo s porastom okužb in pa četrtim valom epidemije, ko se pritisk na bolnišnice in bolnišnično osebje stopnjuje. Po drugi strani pa imamo pred vrati tudi novo različico koronavirusa, tako imenovani omikron,« pravi minister za zdravje Janez Poklukar

Hitri in usklajeni odzivi

V tem času je še toliko bolj pomembno, da države članice ukrepajo hitro in se usklajeno odzivajo.

»Dokler pridobivanje informacij o novi različici virusa še traja, se moramo vesti skrajno previdno. Z ministri smo se strinjali, da so nadaljevanje cepilne strategije, poživitveni odmerek, nabave terapevtikov in enotna uporaba digitalnega covidnega potrdila Evropske unije, korak v pravo smer,« še doda Poklukar. 
 

Načrt boja proti raku

Med spopadanjem z epidemijo pa še vedno obstajajo tudi druga obolenja, ki tudi predstavljajo tveganje za življenje.

»Evropska komisija je tako predstavila tudi napredek pri načrtu boja proti raku. Ta je eden ključnih stebrov evropske zdravstvene unije, na kar smo opozorili tudi v sklepih sveta, ki so bili danes sprejeti,« še poudari.

O obveznem cepljenju proti covidu-19 ministri na zasedanju niso razpravljali. Poklukar namreč meni, da je to skrajni ukrep med vsemi ukrepi za zajezitev širjenja virusa. 

Starejše novice