V Obrtni zbornici Slovenije za brezplačno (samo)testiranje za zaposlene in potrošnike.

PCT pogoj je po novem obvezen za številne dejavnosti in tudi uporabnike storitev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob tem opozarjajo, da mora država omogočiti brezplačno (samo)testiranje zaposlenim in tudi potrošnikom, sicer se bo število strank oziroma gostov prepolovilo, dejavnosti pa se bodo izvajale na črno in brez ustrezne zaščite. 

Stroške testov za zaposlene naj krije država

V obrtno-podjetniški zbornici pravijo, da zapiranje malega gospodarstva nikakor ne pride v poštev. Obrtniki in podjetniki si namreč želijo delati, pri čemer upoštevajo vse zaščitne ukrepe, vendar pa mora biti poslovanje rentabilno.

Vztrajajo pri tem, da mora stroške testov za zaposlene kriti država in ne delodajalec. 

Brezplačno testiranje tudi za potrošnike

Poudarjajo, da če država postavi pogoj PCT tudi za potrošnike, mora tudi njim zagotoviti brezplačne teste zanje. 

»Ne predstavljam si namreč, da bo nekdo plačal za hitri test 12 evrov, da bo lahko spil kavo za dva evra na terasi gostilne.

Obenem pa naj se tudi potrošnikom omogoči brezplačno samotestiranje,« ob tem pojasnjuje predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki obenem poziva vse, da se cepijo, da se čim prej vrnemo v normalno življenje.

Gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni, ... niso bili vir okužb

V  obrtno-podjetniški zbornici pravijo, da vseskozi opozarjajo, da je treba pri določanju ukrepov upoštevati tudi podatke o številu okužb v posameznih dejavnostih. Po podatkih covid-19 sledilnika gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni, čistilnice in podobno, niso bili vir okužb. 

»V gostinskih lokalih denimo beležimo zgolj 0,1 odstotek vseh okuženih. Zato je še toliko bolj težko razumeti, zakaj dodatno omejevanje teh dejavnosti,« še dodajajo v  obrtno-podjetniški zbornici.

Gostinci proti pogoju PCT na terasah

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS vlado poziva, naj pogoj PCT ne velja za strežbo na gostinskih terasah, saj gre za odprt prostor, kjer dokazano ne prihaja do okužb. 

Glede na število cepljenih in prebolelih, pogoj PCT izpolnjuje le okrog 50 odstotkov vseh prebivalcev. V sekciji so prepričani, da se obiskovalci ne bodo testirali zgolj zato, da si bodo lahko privoščili kavo ali sok na terasi. 

Sekcija ocenjuje, da se bo zaradi pogoja PCT število gostov prepolovilo, nekateri pa pravijo, da jim bo promet zaradi pogoja PCT upadel celo do 70 odstotkov. 

Velikega upada prometa ne bodo preživeli

Od pristojnih zato pričakujejo, da bodo pripravili ukrep za pokrivanje izpada prometa. Tako velikega upada prometa namreč marsikateri obrat na podeželju ne bo preživel. 

»Še vedno smo mnenja, da morata gostinstvo in turizem poslovati rentabilno, saj se bo le tako lahko zaposlenim omogočilo dostojno življenje in zagotovilo plače delavcem, ki zaradi težkih in nepredvidljivih razmer že številčno odhajajo v druge panoge,« še poudarjajo v sekciji.

Upravni odbor sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, ugotavlja, da s takšnimi restriktivnimi ukrepi spodbujajo prebivalce Slovenije k zasebnim druženjem, kjer ni nadzora in ustrezne zaščite. 

Frizerji in kozmetiki opozarjajo na razmah dela na črno

Frizerji in kozmetiki sporočajo, da je veliko strank zaradi novega pogoja PCT že včeraj odpovedalo obisk salona

Opozarjajo, da se bo z uvedbo pogoja PCT za stranke zagotovo povečal obseg dela na črno, storitve se bodo izvajale po domovih in garažah, kjer ni nadzora in se strogi zaščitni ukrepi ne upoštevajo. 

Učinek bo ravno nasproten – povečalo se bo število okužb, dodatno pa bo to negativno vplivalo tudi na prihodke v državno blagajno.

Možnost samotestiranja tudi za potrošnike

V  obrtno-podjetniški zbornici pozivajo, da vlada omogoči samotestiranje tudi uporabnikom storitev. Dodajajo pa tudi, da jih člani opozarjajo, da nimajo pristojnosti vpogleda v osebne dokumente potrošnikov in preverjati dokumentacijo glede izpolnjevanja pogoja PCT.

Starejše novice