Slika je simbolična (foto: Bobo).
Volivci so v nedeljo petim županom, ki funkcijo opravljajo že vse od leta 1994, podelili še osmi mandat na čelu občin. Še eden od "večnih" županov pa si bo za izvolitev prizadeval v drugem krogu županskih volitev.

Na tokratnih volitvah se je namreč za nov mandat potegovalo šest od devetih županov, ki to funkcijo opravljajo že 28 let, torej od ustanovitve občin leta 1994.

Med njimi jih je osmi županski mandat v današnjem prvem krogu osvojilo pet. V Rogaški Slatini bo tako še naprej županoval Branko Kidrič, ki je osvojil skoraj 64 odstotkov glasov.

V Zagorju ob Savi so volivci nov mandat s 76-odsotno podporo zaupali Matjažu Švaganu, v Rogatcu pa Martinu Mikoliču, ki ga je volilo slabih 64 odstotkov volivcev v občini.

V Cerkljah na Gorenjskem na županski funkciji ostaja Franc Čebulj, ki je zbral dobrih 70 odstotkov glasov, v Gornjih Petrovcih pa Franc Šlihthuber, za katerega je glasovalo 65 odstotkov tamkajšnjih volivcev.

Dolgoletnemu županu občine Brd Francu Mužiču pa je do zmage v prvem krogu zmanjkala slaba odstotna točka, zato ga v drugem krogu čaka protikandidat Karol Peter Peršolja.

Komu je uspelo osvojiti sedmi mandat?

Poleg županov, ki so danes osvojili osmi mandat, je bilo izvoljenih tudi kar nekaj županov, ki svoje občine vodijo že 24 let.

V prvem krogu so sedmi županski mandat brez protikandidatov osvojili Marjan Kardinar (Dobrovnik), Stanko Ivanušič (Razkrižje), Anton Butolen (Žetale) in Branko Ledinek (Rače - Fram).

Na Prevaljah je z 52 odstotki glasov zmagal tamkajšnji dolgoletni župan Matija Tasič, v občini Bloke pa Jože Doles, za katerega je glas oddalo dobrih 71 odstotkov tamkajšnjih volivcev. Položaju je s 60-odstotno podporo obdržal tudi župan Dobrne Martin Brecl.

Celjski župan Bojan Šrot, ki je župan z najdaljšim stažem v kateri od slovenskih mestnih občin, pa se bo moral za naklonjenost volivcev boriti še v drugem krogu, v katerem se bo pomeril z Matijo Kovačem.

Starejše novice