Foto: Jure Banfi
Volivci so danes na 3245 voliščih po Sloveniji odločali o novih vodstvih občin. V drugi krog županskih volitev sta se v Mariboru uvrstila Saša Arsenovič in Franc Kangler.

Za 212 županskih mest se na osmih lokalnih volitvah v državi poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov.

Med 212 občinami je tudi 12 mestnih občin, tako bo novega župana ali županjo dobila tudi Mestna občina Maribor.

Podobno kot pred štirimi leti je med mestnimi občinami največ zanimanja za županski stolček prav v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 15 kandidatov.

Bo Arsenoviču uspelo ohraniti župansko mesto?

Aktualnega župana Saša Arsenoviča je na tokratnih lokalnih volitvah izzvalo kar 14 protikandidatov. Bo torej Arsenovič ostal na županskem stolčku ali pa bo Maribor dobil novega župana?

Med resnejšimi tekmeci so zagotovo nekdanji župan Franc Kangler, nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Vojko Flis, ki kandidira pod okriljem Gibanje Svoboda, Dejan Kaloh iz SDS in kandidat SD Boštjan Klun.

Poleg že omenjenih pa se za župansko funkcijo potegujejo še Nina Beyokol (Piratska stranka), Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Igor Jurišič (Stranka mladih-Zeleni Evrope), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Bernard Memon (NSi), Miha Recek (SLS in Naša dežela), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) in Vladimir Šega (Levica).

Župani potrebujejo za izvolitev več kot 50 odstotkov glasov

Župani za izvolitev na funkcijo potrebujejo več kot 50 odstotkov oddanih glasov v občini. V tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov danes to ne bo uspelo, bo o županu odločal drugi krog, ki je predviden za 4. decembra. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Po napovedih ministrstva za javno upravo naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 20. uri, nato pa se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.

V Mariboru nizka volilna udeležba

Do 16. ure je po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 550.815 oziroma 32,72 odstotka volilnih upravičencev. To je nekaj manj kot na prejšnjih volitvah. V mestnih občinah je bila udeležba 28,36-odstotna.

Najvišja udeležba je bila do 16. ure v občini Hodoš, kjer je na volišča odšlo že 65,64 odstotka volivcev, najnižja pa v Horjulu, kjer jih je glas oddalo 17,02 odstotka.

V Mariboru je bila do 16. ure volilna udeležba precej manjša kot na zadnjih lokalnih volitvah, ko smo zabeležili 49,78-odstotno volilno udeležbo. Danes je tako do 16. ure glasovalo le 27,44 odstotka oziroma 23.990 volilnih upravičencev.

Komentarji (6)

Mariborčani (ni preverjeno)

A ste vi vsi pozabili, kako je Kangler lepo dajal stanovanje oni vedezevalki, kako je lepo v privatne roke dal radarje, kako smo protestirali, ker smo se ga hoteli znebiti!!!! Hojs je nad nas nascuval specialces solzilzem - nad civiliste!!!! Zdaj ga pa hocete nazaj. A ste normalni????

gost123123 (ni preverjeno)

sam 27% kaj ste fukjeni?

Surfeiter (ni preverjeno)

Boš videl drugi krog ... he, he, he ...

In reply to by gost123123 (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

v drugem krogu bo zmagala lista ta kolesarje

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

volilna udelezba nizka, sedaj bo pa zopet za vse LJ kriva in mio izgovorov
tako je in volilci imajo vedno prav zato pa so volitve in treba it volit

Mbb (ni preverjeno)

Gibanje Svoboda ima 11 svetnikov in upam,da bodo bodočemu županu gledali pod prste .

Starejše novice