Vir fotografije: Facebook Olimpijski komite Slovenije
Predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada s pozivom visokošolskim ustanovam k posluhu za vrhunske športnike.

Ne želim prati umazanega perila v javnosti, si pa želim, da se v prihodnje to več ne bi dogajalo, je danes povedal Tomaž Barada, oče in trener vrhunske športnice Tyre Barada, ki je ostala pred zaprtimi vrati mariborske pedagoške fakultete.

Spomnimo. Pogoj za vpis je opravljen test gibalnih sposobnosti, ki se ga sicer vrhunska športnica ni mogla udeležiti, ker je bila v času razpisanih terminov na svetovnem prvenstvu in evropskih igrah.

»Na dan, ko so bili testi motoričnih sposobnosti, je njej igrala slovenska himna,« je dejal Tomaž Barada, oče in trener Tyre Barada, predsednik Športne zveze Maribor.

Svetovna prvakinja v tekvandoju Tyra Barada je ostala brez vpisa, ker je v času razpisanih terminov za preverjanje gibalnih sposobnosti, tekmovala na svetovnem prvenstvu in evropskih igrah.

Preverjanja motoričnih sposobnosti vrhunske športnice

»Ko si ti enkrat svetovni prvak, da si vsakodnevno v športu, so takšna preverjanja motoričnih sposobnosti zagotovo nepotrebna,« je ob tem poudaril Barada.

Iz Univerze v Mariboru pred kamere danes niso več stopili, so pa prejšnji teden pojasnili, da ne v prvem in ne drugem roku niso prejeli uradne vloge s prošnjo za uskladitev termina preizkusa. To Barada zanika. 

Zatrjuje, da je hči oba izostanka opravičila preko maila, nihče pa je ni opozoril, da mora to storiti z uradno vlogo.

To je zmotilo tudi Petra Sitarja, profesorja športne vzgoje na Univerzi v Mariboru: »Niso prišli do Tyre in rekli: 'Okej, škoda da ne moreš priti, ampak to je treba uradno zavesti, pošljite vlogo na komisijo, ki bo to obravnavala.'«

Mlada športnica bo študirala v Srbiji

Zdaj bo svetovna prvakinja študirala v Nišu, kjer so jo sprejeli odprtih rok. Da je s tem univerza naredila veliko napako, meni nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

»Ne se hecat! To je zgodba, ki je nedopustna. To je nenormalna zgodba,« je dejal.

Bi se z ustreznejšo komunikacijo temu res lahko izognili? 

Ta primer bi moral biti po besedah Barade opomin visokošolskim ustanovam v Sloveniji, naj vendarle poskušajo prisluhniti vrhunskim športnikom. 

Oče in trener Tyre Barada pa poziva, naj vsi deležniki vendarle staknejo glave: »Da se takšne stvari več ne bi dogajale, da bodo naši športniki imeli odprta vrata tudi takrat, ko mislimo, da so zaprta.«

Zato zdaj pozivajo pristojne na univerzi, da v prihodnje spremenijo zakosteneli sistem in s tem vrhunskim športnikom ob karieri omogočijo tudi pridobitev izobrazbe. 

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
44 (ni preverjeno)

Nis..sve će se sredit,nema problema
Srecno
Amen.Konc za sedaj
Drugi del cez par let..t b ne priznajo diplome-)

pohorski bataljon (ni preverjeno)

zaradi mene bi lahko igrali tudi BOŽE PRAVDE
ali DOJČLAND DOJČLAND IBER ALES

In reply to by 44 (ni preverjeno)

marko horvat (ni preverjeno)

boga revica.... niti v Zagrebu, niti v Beogradu se jih niso usmilili.... e komaj v skorumpirani južni Srbiji je ata lahko calo.

55 (ni preverjeno)

Tebi se vidi, da si osnovno šolo izdelal z neizmerno težavo. Najverjetneje s posredovanjem svojega atija... To pa je tudi vse kar si uspel narediti na področju izobrazbe.

In reply to by marko horvat (ni preverjeno)

marko horvat (ni preverjeno)

Malo pogooglaj o moji izobrazbi debilko. Lepo prosim.

In reply to by 55 (ni preverjeno)

pohorski bataljon (ni preverjeno)

v južni srbiji študirajo samo šiptari

In reply to by marko horvat (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

Marko, res ste ubogi. Punca je dobila 3 ponudbe od različnih tujih univerz. Ena iz Kijeva, drugo iz Beograda in tretjo iz Niša. Ta iz Niša visoko kotira med 1000 univerzami, po šanghajski lestvici, med tem, ko je MB univerza izpadla. Punca je bila vsa 4 leta odličnjakinja, na 3. gimnaziji.
Pa preden pišete o skrumpirani južni Srbiji, malo poglejte po Sloveniji, če je vse tako lepo in prav.. Pač najlažje je gledat preko plota, na kupu lastnih smeti.
Ni pa edina takšna zgodba, glede univerz v Sloveniji. Spomnite se Roberta Lešnika, ki ga je LJ univerza 3x zavrnila, zdaj pa je vodilni pri oblikovanju Mercedesov.

In reply to by marko horvat (ni preverjeno)

RP (ni preverjeno)

Lešnik je kandidiral na "Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje" v Ljubljani, ja. Če je tja nosil slike avtov, je logično, da ni bil sprejet, a ne? Če imaš sposobnosti, potem jih tudi ni tako težko demonstrirati, a ne? Zakaj bi morali nekaterim gledat skozi prste zaradi nekih "zaslug"?

In reply to by Lojtra (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

RD, Univerze, sposobne ljudi odganja v tujino, to je dejstvo. No vsaj takšnim naredijo medvedjo uslugo, ker v Slovenija za takšne nadarjene, res ni perspektivne. In, da si ne boš mislil, da so slabe univerze, če se nahajajo na jugu. Malo si preberi danes v SN, kaj pojasnjuje Barada, glede po tvoje, gledanja skozi prste.

In reply to by RP (ni preverjeno)

RP (ni preverjeno)

Niti Kijev, niti Beograd, niti neka šanghajska lestvica ne prepriča, sorry :) Če bi bila res dobra, bi jo vabili v DA, Nemčijo, Anglijo, itd... Ne pa na Balkan ali v Ukrajino. Toliko o tem.

In reply to by Lojtra (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

RD Saj te ne rabi prepričat. Mene tudi opevana univerza Harvard iz ZDA, ne prepriča, da je najboljša. Na koncu dobiš papir in naziv, kako pa to unovčiti, pa je odvisno od posameznika. Če bi bila to univerza, kot se promovira, ne bi izpadla iz lestvice. Pač je bil prvi takšen primer, da so se roki in tekmovanja pokrivali. Jo bodo pa v Nišu bolj cenili, kot pri nas. Punca je pokazala in dokazala, da je sposobna. Vidim, pa, da večinoma bolj moti njen oče, kot ona in sistem univerze. No sicer, se z odločitvijo univerze, ni strinjal sam profesor športa na tej univerzi. Torej nekaj ne funkcionira, kot bi moralo.

In reply to by RP (ni preverjeno)

marko horvat (ni preverjeno)

tri ponudbe...iz Kijeva, Bg in Niša....hahahaha... pa to crkneš od smeha.

In reply to by Lojtra (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

Marko H. Da ti univerze pošljejo ponudbo, vidijo v njej potencial. A misliš, da če so iz juga in vzhoda, da so kaj manj vredne od naših univerz? Smo se smejali Čehom, Slovakom, Madžarom,Poljakom, Balkancem itd. zdaj se oni smejijo nam. Res je smešno in žalostno, da smo v vseh panogah, komaj na repu EU. Še Balkan nas bo počasi prehitel.

In reply to by marko horvat (ni preverjeno)

marko horvat (ni preverjeno)

Čudno potem, da je niso povabili iz Prage, Bratislave, Budimpešte, Varšave....temveč iz Kijeva in Niša....a ti to res verjameš???
Saj pupa nič ni kriva, in jaz ji želim vse dobro... seveda je foter problem, in marsikdo ima samo z njim problem. Pol folka na travmi, pol pa placuje, da ni na travmi. Pa ko misli "z njim"..seveda mislim njegove gorile. A si ti eden izmed njih???

In reply to by Lojtra (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

Marko, verjamem, da je dobila ponudbe, zakaj pa jih ne bi? Vidijo v njej potencial in še ugled univerze, se jim lahko dvigne, sploh, če bo nastopila in imela odlične rezultate. Barada, meni tudi ni všečen, ampak tu se gre o njegovi hčeri in univerzi, ki je s svojimi zakrnelimi pravili postopala, kot je. No saj očitno jim nekaj ne štima, če se je v njeno bran postavil profesor športa, na tej univerzi, pred tem pa so izpadli iz lestvice. Eden izmed njih?! Kaj ti delujem tako, ker se pač s tabo v določenih stvareh ne strinjam? Ne me kar nekam predalčkati, ker ne spadam nikamor in nikomur. Ja punca ni nič kriva, lepo, da ste prišli do zaključka. Je pa sposobna, kar je pokazala in dokazala. Pa ne samo v športu, ampak tudi pri učenju.

In reply to by marko horvat (ni preverjeno)

Liburn (ni preverjeno)

Pravilno da ni bila sprejeta, pravila morajo biti za vse enaka. V Srbiji bo si pa lahko brez problema lahko kupila diplomo

. (ni preverjeno)

Preko reda ne sme iti, red more biti, čeprav je g. Barada tak navajeni.

Surfeiter (ni preverjeno)

"predsednik športne zveze maribor" ... bravo! ... bolj si nepismen večja je titula ... only in MB ...

ah (ni preverjeno)

Je mislu da bo z novinarskim pritiskom kaj dosegu pa so mu intelektualci na Univerzi pokazali vraga. Niso tu ključne pesti, ampak pravila teh pa tak ne poznajo. Tak da super da so jo vzeli v Srbiji, kdo pa nebi lepe in uspešne slovenke vzel doli.

mali hupkaš (ni preverjeno)

Pri takšnih člankih s čustveno-izsiljevalskim naslovom se lahko samo režiš ;)

RP (ni preverjeno)

"»Ko si ti enkrat svetovni prvak, da si vsakodnevno v športu, so takšna preverjanja motoričnih sposobnosti zagotovo nepotrebna,« je ob tem poudaril Barada." - kaj pa če si svetovni prvak v balinanju? tudi to je šport. in kdo bo zdaj odločal, kateri šport je "dovolj dober"? aja, barada, seveda, kdo pa drug. :)))))))))))

Fischer (ni preverjeno)

V Nišu! Pa kaj si nor... kaj to so ji naši komunajzeri svetovali, ali je tudi tata tam kupil dipl??

Mbb (ni preverjeno)

To je le še ena zgodba SVETIH KRAV ,ki blatijo ugled Univerze.

pohorskisvizec

Òčka ni uspel.Vsled tega pač hčerkica v Niš.

Dejkodejko (ni preverjeno)

Meni je žal punce, ker se zdaj toliko okoli nje dogaja, vsi o njej govorijo, eni dobro, eni slabo. Če bi jaz bil na njenem mestu, bi lepo eno leto zluftal, fajn treniral šport, potoval po svetu in se drugo leto jeseni spet prijavil na pedagoško fakulteto v MB in naredil tisti motorični test. Pa mirna Bosna. KLinc pa Niš.
Treba je tudi vedeti, da je punca vrhunska v sicer bolj obskurnem športu, kar pa še ne pomeni, da bi bila vrhunska pedagoginja samo zaradi tega. Tak da vsaka zgodba ima dve plati.
Dejstvo pa je, da bi morala sama bolj pozorno upoštevati razpisne pogoje in uradno zaprositi za prestavitev termina, ne pa neki mejl samo poslat in it ne svetovno prvenstvo.

IQ- (ni preverjeno)

Siromaki v duhu in v glavi!

Politik (ni preverjeno)

Vidiš kako je zdaj to,ena bedasta tekma"zakaj bedasta,ker bi lahko o tem vrhunskem ,vrhunski športnici ,debatirali",bila več vredna kot šola,zdaj pa mora v Srbijo,To je to ko ni pameti.Tekem bo še dovolj,pri zamujen vpisu pa ni vrnitve ,so samo posledice.Ni to šport z katerim bi lahko živel ,zato mora biti šola na prvem mestu,če še sploh misli kdaj kaj delat.

Sarikaz (ni preverjeno)

Mislim da tam kam gre zdaj ne bo problema z diplomo,kjer jih talajo kot vozniške.

Olosh (ni preverjeno)

Bravo Fakulteta! Ne dajte se. Barada misli, da lahko dela kar se mu sprdne.

Pepika&Tajra (ni preverjeno)

Žalostno, da sta se tak nizko spustila predsednik OKS in profesor,...Pravila so jasna, enaka za vse, pa naj je to Tyra ali Pepika,...
Če je za izostanek predpisana vloga, ne moreš tega urediti po mailu, pika!
Oni bi kar tak, po domače! Potem pa jokcanje in tiskoooovnaaaa! Haloooo!

Darjan123456789 (ni preverjeno)

Po komentarjih sodec ste vsi v tej drzavi najvecji ljubitelji reda in pravil. Ne glede na smisel teh. Drzi se vsega kaj ti povejo, pa bo vse prav. Hlapci pač, rojeni za hlapce...zato pa oni na polozajih ne upostevajo nicesar, raje scuvajo hlapce med seboj...do te mere, da je ze tezava že, če ima sosed jabolko več...naj ugibam : ste bili prvi v vrsti za korona inekcijo, ali?

In reply to by Pepika&Tajra (ni preverjeno)

Lojtra (ni preverjeno)

Darjan, točno tako, kot si zapisal. 👍

In reply to by Darjan123456789 (ni preverjeno)

Snezic (ni preverjeno)

Pa kaj nam gnjavite s to antipatično familijo. Novice nepotrebne za nas. Kmalu jo bomo lahko spremljali na OF kjer se bo prodajala, po vsej verjetnosti cela preoperirana, duck face. Barada bo pa špilal pimpa in iskal pravice za pošteno plačilo...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice