Delavci v mariborskem podjetju A&E Europe z ameriškimi lastniki, ki proizvaja industrijske sukance, so se po decembrski dvourni opozorilni stavki zaradi odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva odločili, da bodo stavkali ves dan.

Za ureditev razmer si sindikat v podjetju A&E Europe prizadeva že več kot leto in pol, a brez oprijemljivih rezultatov. Pripravljenosti za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe ni, prav tako ne za sprejem nove sistemizacije zaradi podcenjenih delovnih mest in dvig mizernih plač, pravijo delavci.

Če se stvari ne bodo bistveno premaknile, bodo 26. januarja izvedli stavko do izpolnitve zahtev.

Trije zoom sestanki, a brez približevalnega protipredloga

Vodstvo podjetja se je po opozorilni stavki, ki je potekala 28. decembra, pričelo pogovarjati s stavkajočimi delavci. Za pogajalsko mizo so bili stavkovni odbor in predstavniki sveta delavcev ter Konfederacija slovenskih sindikatov, na strani podjetja pa predstavniki lastnika v ZDA, direktor v Nemčiji in vodstvo podjetja v Mariboru.

Na treh spletnih sestankih v tem tednu, v ponedeljek, torek in sredo, do dogovora o stavkovnih zahtevah ni prišlo, zato je včeraj stavkovni odbor sprejel odločitev, da bodo izvedli celodnevno stavko, kot je bilo napovedano.

Kot opozarja sindikat, je bil doslej dosežen le dogovor o načinu pogajanj, preko aplikacije zoom, in sestavi pogajalskih skupin. Na začetku pogajanj je bil ugotovljen skupen interes, da se o vseh stavkovnih zahtevah doseže dogovor in da se današnja celodnevna stavka ne izvede.

»Na pogajanjih smo prišli do točke, ko bi podjetje moralo predstaviti svoje protipredloge, a teh ni bilo. Stavkovni odbor ni prejel nobenih protipredlogov niti zagotovil, da bo katera koli od stavkovnih zahtev izpolnjena. Podjetje se sploh ni bilo pripravljeno pogajati, saj ni z njihove strani bilo nobenega približevalnega protipredloga,« opozarja podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov David Ažnoh.

Dodaja še: »Podjetje bi moralo storiti v zameno, da se stavka odpove, to, da podpiše časovnico, kjer smo jasno določili, kdaj se mora podpisati participativni dogovor s svetom delavcev, kdaj se mora pogajati o novi kolektivni pogodbi, kdaj morajo biti podpisani pogodbe o delovanju sindikata v podjetju.«

Dostojna plača, ne pa 518 evrov izhodiščne bruto plače

Ivan Šabeder je le eden izmed ogorčenih delavcev, ki so se danes pridružili celodnevni stavki. Skupaj zahtevajo dostojno plačo, ne pa 518 evrov izhodiščne bruto plače za najslabše plačanega delavca.

Tik pred odhodom v pokoj je tudi Leopoldina Čeh, ki dela v podjetju, nekoč znanim pod imenom Tovarna sukancev in trakov Maribor, od samega začetka. Kako bo preživela, ne ve.

»Ženska gre v penzijo, kaj bo v penziji? Manj bo imela za 40 let dela kot nekdo na socialki. Nekdo se naj vpraša, kaj delamo, zakaj se bunimo,« pristavi njen sodelavec Šabeder.

Delavci zahtevajo, naj dobi najslabše plačani delavec v podjetju vsaj minimalno plačo, ostali pa pogojem in težavnosti dela ter izobrazbi primerno plačilo.

»Delodajalec se izgovarja na to, da noben v podjetju ni plačan pod minimalno, zato ker prejemajo ta dodatek do minimalne plače, ampak mi vztrajamo pri dejstvu, in imamo zagotovo prav, da plača je tisto, kar ti piše v pogodbi o zaposlitvi,« je jasen podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

Tako je danes obstalo najmanj 80 odstotkov proizvodnje. Na mrazu stavkajo skoraj vsi delavci dopoldanske izmene, dela le nekaj zaposlenih, ki si stavkati ne upajo. 132 zaposlenih dela v treh izmenah, leta 2019 pa so ustvarili približno 21 milijonov evrov prihodkov.

V sindikatu menijo, da delodajalec ni pričakoval, da se bo stavka izpeljala. 

Komentarji (13)

dd (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

potem pa idite na borzo in socialno in bo kdo drugi z veseljem vzel vaše službe, kdo pa vam brani?? pač, nekdo ki ima 2 letno nižjo poklicno šolo NE MORE za izdelavo sukancev dobivat več kot 500€ plače, kaj je tu problem?

Seveda (ni preverjeno)

...lepo ti je iz kavča srat po spletu ! Prase .

In reply to by dd (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

Ne sekiraj se to je največje govedo med komentatorji. Bedak pač.

In reply to by Seveda (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)

pa koji k. ti ni jasno?? so podpisali pogodbo za 500€ na mesec, torej so se takrat strinjali s pogoji in plačo?? zdaj pa bi meli večjo plačo, zakaj??

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Seveda (ni preverjeno)

Lahko pa greste delat v Avstrijo in boste vzdrzevali obe drzavi hkrati. Te ne boste delali le za Jansino placo, ampak tudi za Kurcevo.

In reply to by dd (ni preverjeno)

Kacin cepec (ni preverjeno)

😆😆to je zate dd delo ti si cepec pa delaj za 500€ te je mamica premalo dojila pa ti je možganske celice premaknilo.mamici teči in se na zizo priklopi boš k pameti prišel čepek registrirani.

In reply to by dd (ni preverjeno)

Navijac (ni preverjeno)

Mal mi je to cudno,ker po urgenci Preds drzave Pahorja so bile vse inspekcije v kontroli in ni bilo zaznati krsitev.Tako so objavili
Cudno da se Pocivavsek ne oglasi.
Ce je kaj narobe tako sindikat ima svoje pravnike in se naj zakonsko resi in prijavi

Cankar (ni preverjeno)

Kaj menijo o tem Janša ,Pahor in odgovorna ministrstva ?

Maribor1943 (ni preverjeno)

Ko vas hebe, zakaj pa se niste zaposlili na policijo.

Đorđe ĆiriČ (ni preverjeno)

Lahko pa greste delat v Avstrijo in boste vzdrzevali obe drzavi hkrati. Te ne boste delali le za Jansino placo, ampak tudi za Kurcevo.

Visji policist Dejo (ni preverjeno)

Ce niste zadovoljni lahko greste protestirati na Glavni trg, da vas dobro placana policija namalati.
In to vas bodo tepli za vas denar, kar je ne precenljivo.

Biba01 (ni preverjeno)

Ja, pa še prav imaš 🙈🙉

In reply to by Visji policist Dejo (ni preverjeno)

France Korošec (ni preverjeno)

Zgubaški ali tatinski kažin zapret takoj, kaj čakate?

Starejše novice