Pomurska poslanca Dejan Židan in Jožef Horvat sta se ostro odzvala na izjavo madžarskega državnega sekretarja, da je reka Mura, mejna reka med Slovenijo in Madžarsko.

V včerajšnji oddaji na nacionalni televiziji z naslovom Težišče je bil gost državni sekretar za narodno politiko Arpad János Potápi z madžarske vlade.

Pogovor je tekel o narodni politiki Madžarske oziroma o njeni moralni in finančni zavzetosti za zamejske Madžare v preteklih dvanajstih letih. 

Oster odziv Židana in Horvata

Na novinarsko vprašanje voditeljice, kaj mu pride najprej na misel, ko sliši besedo Prekmurje, je državni sekretar madžarske vlade povedal: »seveda, najprej Mura kot reka, ki je mejna reka med Madžarsko in Slovenijo.« 

Pomurska poslanca Dejan Židan in Jožef Horvat sta odločno obsodila besede madžarskega državnega sekretarja in pozvala slovensko vlado k ostremu in takojšnjemu odzivu. 

Izjava znak za takojšnjo reakcijo vrha slovenske politike

Židan pravi, da je izjava državnega sekretarja v kabinetu Viktorja Orbana, znak za takojšnjo reakcijo vrha slovenske politike. 

»Zato, ker gre agresivno izjavo, gre za to, na kar že ves čas opozarjamo, da je treba protestirati, ukrepati, ko se vrh madžarske politike slika ob zemljevidu velike Madžarske, in so naši tiho. To pomeni tiho pristajanje na nekaj, kar je nepredstavljivo in nesprejemljivo. 

Torej zdaj pričakujem takojšen odziv,« je jasen Židan.

Horvat: Prišlo je do meddržavnega incidenta

Tudi odziv Horvata je oster. »Ob predpostavki, da je prevod natančen, lahko rečem, da je prišlo do meddržavnega incidenta,« je jasen.

Na slednje se je po besedah Horvata treba ostro odzvati, zato je tudi takoj poklical ministra za zunanje zadeva Anžeta Logarja.

»Pričakujem odločen odziv ministrstva za zunanje zadeve, kakor tudi slovenske vlade,« dodaja pomurski poslanec Horvat.

Madžarskemu državnemu sekretarju pa sporoča v imenu Slovenk in Slovencev, Madžark in Madžarov, ki živijo vsi skupaj v sožitju že dolga desetletja v Prekmurju, da naj da mir: »Dajte nam mir, mi tukaj znamo živeti v sožitju. To dokazujemo, in ko pride do takšnih incidentov, so ljudje prestrašeni in zgroženi.«

IzjavI Horvata lahko prisluhnete od 25. minute dalje.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Surfeiter (ni preverjeno)

Se že vidi uspešna politika rektalnega alpinizma predsednika vlade ... ko je Tito bil živ, so se Madžari drli, da je meja na Balatonu ... in Trst je Jugoslavija ...

SLO (ni preverjeno)

Si pa faca. Nonstop kritiziraš Zagorce a imaš pa v dobri luči maršala Tita čistokrvnega Zagorca?!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

Starejše novice