Mariborsko sodišče je ugodilo predlogu DUTB, največjemu lastniku in upniku Mariborske livarne Maribor (MLM) ter ponovno sprožilo postopek prisilne poravnave.

Mariborska livarna Maribor je od danes ponovno v postopku prisilne poravnave. Mariborsko sodišče je namreč ugodilo predlogu DUTB, ki je največji lastnik in tudi upnik mariborske livarne, poroča STA. Za upravitelja je bil imenovan Marko Zaman, postopek pa velja samo za terjatve iz prejšnje pravnomočno potrjene poravnave.

Upniki morajo v mesecu dni oziroma najpozneje do 4. septembra prijaviti svoje terjatve, Slaba banka pa bo morala skupaj z upravo podjetja predložiti nov načrt finančnega prestrukturiranja.

Predlog za vnovično prisilno poravnavo je DUTB vložila konec junija, takrat pa so tudi sporočili, da ima družba zagotovljene ustrezne vire financiranja. Oba ukrepa bosta Mariborsko livarno, kot navaja slaba banka, zagotovila vzdržen dolg in možnost rasti ter razvoja.

Podjetje pridobiva nove posle

Poudarili so, da mariborsko podjetje sicer uspešno izvaja operativno, poslovno in finančno prestrukturiranje ter pridobiva nove posle. Finančni učinki vseh ukrepov se še niso v celoti realizirali, aktualni prihodki in denarni tok namreč ne dosegata vrednosti, opredeljenih v načrtu finančnega prestrukturiranja iz prisilne poravnave v letu 2013.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je Mariborska livarna ustvarila za 10,5 milijona evrov čistih prihodkov, kar je za skoraj četrt milijona evrov več kot so načrtovali in malenkost več kot v enakem obdobju lanskega leta. Kljub temu so v tem obdobju beležili 770.000 evrov čiste izgube, kar je skoraj dvakrat več od načrtovane.

Podjetje pa je v zadnjem času podpisalo več novih pogodb, s katerimi bodo prihodke do leta 2020 povečali za tretjino. Z družbo Vibracoustic so sklenili posel, vreden več kot pet milijonov evrov, dobili so tudi naročilo švedskega dela družbe GKN Driveline, vredno tri milijone evrov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice