Združenje občin Slovenije (ZOS) ob zadnjem obilnem deževju, zaradi katerega so se sprožili tudi številni plazovi, pristojne poziva k razmisleku o spremembi zakonodaje s področja naravnih nesreč.

Predsedstvo ZOS je po torkovi seji tudi znova pozvalo k dvigu povprečnine ter opozorilo na težave občin pri izvajanju kohezijskih projektov.

Sanacija plazov bremeni občinske proračune

Kot so še opozorili v sporočilu za javnost po seji predsedstva ZOS, sanacija zemeljskih plazov zelo bremeni občinske proračune. 

Zato pozivajo k spremembi področne zakonodaje, ki bo občinam olajšala dostop do pomoči države, ter k vzpostavitvi sistema, s katerim bi lahko pomoč zagotovili tudi za odpravo lokalnih oz. regijskih nesreč, ki jih je v zadnjih letih vedno več.

Pristojno ministrstvo še pozivajo, naj poskuša zagotoviti podlage za črpanje sredstev iz podnebnega sklada za odpravo posledic naravnih nesreč.

Župani so tudi znova pozvali k dvigu povprečnine, ki je po njihovem izračunu glede na dejanske stroške občin prenizka za deset odstotkov. Zaradi podražitev in dejstva, da se inflacija še ne umirja, kar tudi povzroča povečevanje stroškov občin, bodo v združenju pripravili tudi strokovne podlage za izračun povprečnine za leti 2024 in 2025. Nato bodo na vlado in pristojna ministrstva posredovali zahtevo za določitev višine povprečnine ter pristojne pozvali k pogovorom, so še zapisali v sporočilu.

Ogrožena tudi izvedba evropskih projektov

Podražitve namreč po njihovih navedbah občinam prinašajo veliko težav, zaradi katerih je ogrožena tudi izvedba evropskih projektov in projektov, ki se izvajajo znotraj javnih naročil. Predsedstvo ZOS je zato pozvalo pristojne, naj prisluhnejo občinam in jim pomagajo pri končanju projektov.

Občine imajo zaradi neupoštevanja povečanja obsega stroškov težave pri izvajanju kohezijskih projektov, zato pristojna ministrstva poziva k sklicu nujnega sestanka, na katerem bi se dogovorili, na kakšen način bi ta sredstva lahko poplačali iz sredstev sedanje perspektive oz. iz naslednje finančne perspektive.

Predsedstvo je razpravljalo tudi o strokovnih izhodiščih za prenovo nujne medicinske pomoči. Strinjali so se, da je vsakršno ukinjanje nujne medicinske pomoči za občine nesprejemljivo. Glede vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov so opozorili, da mora biti opravljena analiza stanja na terenu in razprava z občinami.

Prav tako so opozorili na problematiko pomanjkanja sredstev za investicije v vrtce in osnovne šole ter na nujnost vzpostavitve delovanja sistema dolgotrajne oskrbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice