Slika je simbolična.
Mariborski mestni svet v prvem branju podprl reorganizacijo delovanja mestne uprave.

Mariborski svetniki so na današnji seji med drugim v prvem branju podprli reorganizacijo delovanja mestne uprave, jih je pa kar nekaj imelo pomisleke glede pripravljenega predloga. Župan Saša Arsenovič je obljubil, da bodo pri pripravi dokončnega predloga skušali prisluhniti pripombam. Umaknil je tudi uvedbo parkirnine pod dvoetežnim mostom.

Nekatere svetniške skupine so že pri glasovanju o dnevnem redu znova poskušale doseči umik točke o reorganizaciji, a jim to ni uspelo. 

Med argumenti so navajali, da niso prejeli nikakršne analize in pojasnil o tem, zakaj so spremembe sploh potrebne in kakšni bodo njihovi učinki. Da bi bilo pred odločanjem o dokumentu, ki pomeni tektonske premike, potrebne več razprave, so še navajali svetniki.

Arsenovič jim je odgovoril, da je gradivo dobro pripravljeno ter da nima rad nenehnih prelaganj, saj je reorganizacija nujna. »Danes poteka šele prvo branje in med dvema obravnavama je še dovolj časa za dodatne vsebinske premisleke,« je dejal župan.

Po besedah direktorice mariborske mestne uprave Lidije Krebl so strokovne službe po prejšnji seji, s katere je bila točka enkrat že umaknjena, dokumentu tokrat priložile obsežnejšo obrazložitev. 

Ob tem so po njenih besedah potekala tudi usklajevanja s svetniškimi skupinami, sindikati in zaposlenimi, pričakovani učinki so prav tako zapisani v obrazložitvi, a v tej fazi, je dodala, seveda ni mogoče predstaviti natančnih merskih enot učinkovitosti.

Za umik projekta reorganizacije so bili tudi v Listi za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter Listi kolesarjev in pešcev, kjer menijo, da celoten postopek sprejemanja poteka na zelo »ad hoc« način. Svetnica Socialnih demokratov Alenka Iskra pa je menila, da umik točke ni na mestu, saj je za pripravo dobrega predloga potrebna razprava.

Reorganizacija dela mestne uprave sicer prinaša kar nekaj sprememb glede delovanja različnih uradov in sektorjev, kar nekaj svetnikov pa je zmotila predvsem namera, da doslej samostojni urad za šport po njihovem degradirajo v sektor znotraj urada za vzgojo, izobraževanje in šport, pa tudi predlog, da obstoječa služba za mestne četrti in krajevne skupnosti preide neposredno pod kabinet župana.

Bo pa predvsem zaposlene v Mariborski livarni Maribor razveselila odločitev mestne uprave, da je iz predlaganega cenika parkirnin oziroma najemnin za začasna parkirišča in garaže umaknila predlog, da začnejo zaračunavati parkirnino pod dvoetažnim mostom. Takšen predlog je na seji podal svetnik Slovenske demokratske stranke Franc Kangler.

Župan Arsenovič sicer takšnim odločitvam ni naklonjen, a je dejal, da so nekoliko popustili, da bi delavcem trenutno precej finančno nestabilnega podjetja vsaj nekoliko olajšali njihove težave. Ob tem je Slovenski državni holding še pozval, da čim prej najde primernega strateškega partnerja in reši Mariborsko livarno Maribor pred propadom.

Svetniki so na današnji seji zavrnili širitev dnevnega reda s točko, po kateri bi projekt obnove Lenta podražili za 80.000 evrov. Tako je predlagala svetnica Gibanja Svoboda Karin Jurše, ki je menila, da bi bilo prav, da mestna uprava predlog poda pravočasno, da se lahko o njem izreče tudi finančni odbor, ne pa da so ga vložili dan pred sejo.

Župan je svetnikom sporočil tudi nekaj pozitivnih novic. Med drugim je napovedal skorajšnje odprtje zdravstvene postaje Magdalena ter izrazil upanje, da se bo kmalu začela še gradnja nove zdravstvene postaje Tezno. Še letos nameravajo izbrati izvajalca, enako velja tudi za prenovo Hiše najstarejše trte na Lentu.

Aplavz pa je požela županova informacija, da je mestna občina končna prišla do lastništva garažne hiše na Lentu, potem ko je pravnomočno dobila sodni spor s podjetjem Inversio Gradnje

Občinsko podjetje Mestne nepremičnine so tako prav danes plačale že pred leti dogovorjeno kupnino v višini 2,5 milijona evrov in s tem postale lastnik garažne hiše.

Komentarji (7)

UDBAN (ni preverjeno)

Glede na to ,da ga uporabljajo večinoma zaposleni Henkla in Livarne naj parkirišča vzdržujejo,čistijo in obnavljajo . Čudim se ,da se svetniki niso oglasili ob plačevanju parkiranja pod Pohorjem ? Pohodniki sedaj za vzpon in vračanje plačamo cca 3ure parkiranja, medtem ko imajo bikekolesarji privilegij brezplačno bivanje v kombiju na parkirišču . Ni pošteno .

Haja (ni preverjeno)

Danes pa res nobena firma svojih delavcev ne vpraša, kje bodo parkirali, sploh ne zastonj! Naj jim uredijo parkirne prostore v tovarni ali pa naj odkupijo zemljišče od občine!

Surfeiter (ni preverjeno)

Ni res! Ni šole v Mariboru, katerih učitelji/profesorji ne parkirajo zastonj ... in ne mi zdaj bluzit, da so zemljišča v njihovi lasti ...

In reply to by Haja (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Tudi jaz bi parkiral zastonj, pa me nobenen ne vpraša ... za vse iste "vatle"!!! ... to kar počnete je diskriminacija občanov mariborske občine ... na delo v Livarno se namreč vozijo ljudje iz drugih občin in v MB samo parkirajo za čas dela ... vse ostalo opravijo doma ... za vzdrževanje pa gre naš davkoplačevalski denar iz MO MB ...

hetero (ni preverjeno)

smradeiter-si namrec edini ki pišeš podporne komentarje arsenovicu!!!kradete skupaj ali kaj pocnete!!????polizi mu smrdljivo rit-arsenovic in vsa mafijaska zalega -GOTOVI STE-MARIBOR JE ODLOČEN-arsenović-GUBI SE!!!!

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

HOS (ni preverjeno)

zdruzen maribor je trdno odločen in zdruzeno zahteva NEPREKLICNI ODSTOP ARSENOVICA-HKRATI POZIV VSEM -DA PRIPRAVIJO VSE ZAKONITE POSTOPKE ZA ODSTAVITEV ALEKSANDERJA ARSENOV-IĆ IZ DELOVNEGA MESTA ZA ŽUPANA!!!ODLOČITEV JE NUJNA ,POTREBNA ZAKONITA IN SE ZAHTEVA TAKOJ!!!!!!RESIMO MARIBOR-GREMO MARIBOR!!!!IMATE VSO PRAVICO!!!!RECITE-ARSENOVIC SPOKAJ!!!!

JBT (ni preverjeno)

Stari izklopi tipko CAPS LOCK ,da ne boš svinjal po spletu . Očistimo splet smeti .

In reply to by HOS (ni preverjeno)

Starejše novice