Organizatorji upajo, da se sproščeno druženje v Tolminu vrača prihodnje leto (foto: Stipe Šurac/MetalDays).
Enotedenski festival MetalDays je letos znova odpovedan, a organizatorji so prepričani v izvedbo prihodnje poletje.

Tradicionalno sedemdnevno druženje ljubiteljev metala na MetalDays v Tolminu se tudi letos ne bo zgodilo. Verjetno najbolj mednarodno uveljavljen slovenski festival, ki vsako leto privabi glasbene turiste iz celega sveta, je odpovedan.

Razlog? Negotovost glede možnosti organizacije množičnih dogodkov zaradi epidemije covida-19.

30. aprila so organizatorji apelirali na kupce vstopnic, da počakajo do 20. maja, ko naj bi vlada objavila smernice za izvedbo množičnih prireditev. Poigravali so se celo z zmanjšano kapaciteto z 12.000 obiskovalcev na 1000 ali 2000 ljudi.

Ker očitno v Evropski uniji do jeseni ne bomo dosegli dovoljšnje precepljenosti odraslega prebivalstva, so tako mnogi koncerti in festivali že dobili potrjene datume v 2022.

»Zaradi posledic pandemije je MetalDays 2021 odpovedan. Od slovenske vlade še vedno nismo dobili dovoljšnjih informacij, ali bodo množične prireditve poleti dovoljene ali ne. Trenutno je dovoljeno zbiranje največ 50 oseb, zato nimamo druge možnosti kot odpoved. Za to nam je žal, a zdaj je čas, da zavihamo rokave in začnemo znova,« so zapisali.

Povratek v tolminsko idilo v 2022

Festival je v zadnjih dveh letih pod vprašaj postavljala načrtovana gradnja tolminske obvoznice, ki bi se zarezala skozi tradicionalno prizorišče ob reki Soči.

Kot pravijo v uradnem obvestilu, ta naj bi se začela graditi ne prej kot konec 2022. 

»MetalDays 2022 se bo zgodil v Tolminu, na istem prizorišču kot zadnja leta, gradnja obvoznice ne bo vplivala na izvedbo festivala v 2022. Glede na trenutno hitrost cepljenja prebivalstva ostajamo pozitivni, da se bo naslednji MetalDays zgodil med 24. in 30. julijem 2022,« so še zapisali.

Vse kupljene vstopnice za 2020 ali 2021 so odpovedane. Kupci lahko izberejo:

  • zamenjavo kupljenih vstopnic za 2020 in 2021 za vstopnice MetaDays 2022,
  • prodajo svoje vstopnice na portalu TicketSwap,
  • zahtevajo vračilo kupnine preko spletnega obrazca na svoji strani, a vračilo bodo prejeli še po izvedbi festivala prihodnje leto.

»Zaradi uničujočega vpliva pandemije na naš posel trenutno nismo sposobni vračati kupnin za vstopnice. Žal, od vlade nismo prejeli pomoči in to je naše poslovanje ohromilo. Vračila bomo omogočili po izvedbi festivala 2022,« so še zapisali.

Kdo vse se vrača prihodnje leto?

Med potrjenimi nastopajočimi na letošnji ediciji so bili tudi Anthrax, Amon Amarth, As I Lay Dying, Testament, Devin Townsend, Napalm Death in drugi.

Kot so zapisali, upajo, da bo večina za letos napovedanih gostov uspela potrditi svoj povratek v prihodnjem letu, ko se bo pred odrom znova zbralo 12.000 obiskovalcev.

»A nekaj letošnjih gostov zagotovo ne bo potrjenih za naslednjo edicijo festivala. Uradne napovedi nastopajočih sledijo v prihodnjih mesecih,« še dodajajo.

Starejše novice