Foto: Bobo
V sredo stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Zaradi tega nas zanima, ali bralci Mariborinfo podpirajo uvedbo pogoja PCT. Izpolnite anketo.

Odlok, ki ga je vlada sprejela v soboto na dopisni seji, določa, da morajo od srede dalje pogoj PCT izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti. Izjema je nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pogoja PCT tako ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Izpolnjevanje PCT pogoja zaposlenih

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.

Preverjanje pogoja PCT so dolžne organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

PCT pogoj tudi za skoraj vse storitve

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi uporabniki storitev ali udeleženi oziroma prisotni pri izvajanju dejavnosti, uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po vrnitvi v nastanitev, če so bili odsotni več kot 48 ur.

Ni pa treba izpolnjevati pogoja PCT potrošnikom ob obisku trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki, drogerije ali lekarne, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

V nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln. Prav tako izjema od izpolnjevanja PCT pogoja velja za stranke specializiranih prodajaln s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V to izjemo ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov.

Pogoj PCT bo potreben tudi za vstop na pošte, banke in celo na bencinske servise, prav tako ga morajo izpolnjevati udeleženci verskih obredov. Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, razen, če gre za nujno medicinsko pomoč.

Kako poteka dokazovanje pogoja PCT?

Pogoj PCT posameznik izpolnjuje z dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Prebolelost se dokazuje s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Cepljenost oseba dokazuje z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, če je prejela drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oz. cepiva Sputnik V. Poleg tega za izpolnjevanje pogoja cepljenosti velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen.

Za osebe, ki so prebolele covid-19 in so cepljene, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepile z enim odmerkom katerega koli od naštetih cepiv. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema cepiva.

Kot dokazilo o cepljenju se priznava izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Anketa o izvajanju pogoja PCT

Zaradi začetka strogega preverjanja pogoja PCT nas zanima, koliko bralcev Mariborinfo podpira odločitev vlade, ki je uvedla izpolnjevanje pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev.

Svojo namero izrazite v anketi.

Ali podpirate odločitev vlade o izpolnjevanju pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev?

Da.
30% (376 glasov)
Ne.
68% (840 glasov)
Nisem prepričan(a).
2% (22 glasov)
Skupaj glasov: 1238

Komentarji (5)

Magyar Bacsi (ni preverjeno)

Poserjem se na črno, fašistično vlado. To ni moja vlada, še manj pa posrani psiho - jajo.

SLO (ni preverjeno)

Ti kateri sprejemajo te ukrepe nujno potrebujejo psihologa. Totalno zgrešeno v 90%!
Ne dolgo nazaj, ko je bila afera v parlamentu glede droge ko bi naj se 'vsi' posranci testirali so se enotno izgovarjali, da je to v nasprotju z ustavo?!!

SLO (ni preverjeno)

Zdaj mi je jasno zakaj so urejali podzemne prehode pod parlamentom! Sicer podganom ugajajo kletni prostori!

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Seveda, podpiram ! Magar, idi po persen in druga pomirjevala, pa mogoče pregled pri psihiatru!

Ć (ni preverjeno)

Po anketi lahko presodite koliko intelligence se zbira tukaj.

Starejše novice