Vlada je odlok, ki širi obveznost pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev, pripravila za »maksimalno zaščito državljanov«, je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Med drugim bodo starejši od 12 let do zdravnika z izjemo nujnih primerov lahko prišli le, če so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani.

»Epidemija je dinamičen proces, ki od vseh zahteva veliko prilagajanja. Zavedam se, da vse te spremembe za nikogar niso prijetne, toda na žalost drugih možnosti nimamo več. Prilagajati se moramo skupaj, tako posamezniki kot družba v celoti,« je poudaril Vindišar na današnji vladni tiskovni konferenci.

Dosledno spoštovanje pogoja PCT za normalno delovanje družbe

Ob predstavitvi novega vladnega odloka, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu in začne veljati v sredo, je Vindišar poudaril, da bo le dosledno spoštovanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v tem trenutku omogočilo delovanje družbe in delovanje zdravstvenega sistema, ki se ponovno sooča s povečanim številom koronavirusnih okužb.

Vlada je tako zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb, med katerimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev. Zaščitne maske bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je danes pojasnil, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Preverjanje pogoja PCT ob vstopu v trgovski center

Pri trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter lekarnah se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra. Kot je pojasnil, so se za to odločili, ker se pogoj PCT preverja ob vstopu v trgovski center.

»Kdor gre v lekarno, gre potem lahko še v druge trgovine, to torej ni izjema zaradi načina gibanja znotraj centra,« je dejal. Kot je posebej poudaril, tudi bencinski servisi niso izjema. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati udeleženci verskih obredov.

Zajc je ocenil, da preverjanje, ali potrošniki izpolnjujejo pogoj PCT, ne bi smela biti težava. Če ga ne izpolnjujejo, jim ponudniki blaga ali storitev tega ne smejo prodati, je izpostavil. »To je pogoj, da lahko gospodarstvo pustimo odprto. Z malo truda se to da kontrolirati. To dokazujejo naši sosedje, mi nismo nič slabši od njih,« je menil.

Prebolevnost spet šest mesecev oziroma 180 dni

Vindišar je ob tem še pojasnil, da se kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti.

Obdobje pogoja prebolevnosti so pristojni sicer ponovno skrajšali z osem na šest mesecev. Po besedah Vindišarja so se za to odločili, da ta pogoj izenačijo z večino držav članic EU.

Komentarji (11)

Aleš_31 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pravilno! V Avstriji in drugje je to že lep čas tako, nobenega problema in vse aktivnosti lepo normalno delujejo. Da ne bi kdo zapiral podjetji in dejavnosti zato, ker je eni FB mamici tak velik problem pokazat QR kodo. Ni panike, njena odločitev - lepo naj ostane doma, če se ji zdi to problem in da mir vsem nam drugim:)

dd (ni preverjeno)

V AVSTRIJI JE TO ŽE LEP ČAS - AMPAK SE JIM NE POZNA PRI ŠT. OKUŽB NITI MALO HAHAHAHA OVČICA BEE BEE

In reply to by Aleš_31 (ni preverjeno)

Jozeko (ni preverjeno)

Pa jebala te Avstrija. Odseli se tja...

In reply to by Aleš_31 (ni preverjeno)

Hugolina (ni preverjeno)

Ni problem v PCT, priblem je v distipnosti in plačljivosti le tega. Pa mimogrede test lahko v Avstriji narediš skoraj za vsakim vogalom, celo v večjih lokalih ti ga kar natakar ponudi, da ga narediš če ga nimaš. Pri nas pa stojiš v dolgi kači, da prideš na vrsto, pa še kako uro čakaš pol na rezultat.

SLO (ni preverjeno)

Namerno te pustijo čakat, da bi ti dopizdilo in bi se šel cepit. Barabinsko!

In reply to by Hugolina (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ČE NE BOM MOGEL VSTOPIT NA BENCINSKO ČRPALKO DA PLAČAN BENCIN KER NE BOM IMEL PCT SE BOM PAČ VSEDEL IN ODPELJAL, PROBLEM REŠEN, IN VEČINA LJUDI BO NAREDILA ISTO

SLO (ni preverjeno)

Ja ja pobeg te bo drago stal na sodišču.

In reply to by dd (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

NE BO, KER SO MI ONEMOGOČLI PLAČILO IN POTEM PAČ NISEM DOLŽAN PLAČAN, ALI MI PRINESEJO VEN DO AVTA POS TERMINAL DA PLAČAM S KARTICO ALI PA PAČ NE PLAČAM, SIMPL KOT PASULJ

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Heh (ni preverjeno)

Hahaha sem že videl take debile na črpalki. Ni se niti enemu izšlo, srčno upam, da ti probaš. Saj vemo, da si pička izven interneta, ampak mogoče se pa Marija prikaže in boš poskusil.

In reply to by dd (ni preverjeno)

pohorskisvizec
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pravilno, čestitam...Dr.dd. izklopi Capc Lock, se vidi, da si doktoriral na gusteku!

Natasa36 (ni preverjeno)

Kako bo nekdo iz vasi, ki nima izpita in mora na bus, sploh prišel v ms na testiranje?

Starejše novice