O morebitnih novih ostrejših ukrepih za zajezitev koronavirusa bo danes na Brdu pri Kranju razpravljala koalicija, jutri pa še krizna skupina vlade.

Na redni novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom je vladni govorec Jelko Kacin že v samem začetku poudaril, da se epidemiološko stanje v Sloveniji ne izboljšuje

»Razmere so resne,« pravi Kacin in dodaja, da virus ostaja razpršen po celotni državi in se prenaša predvsem preko lokalnih prenosov. Ali bo Slovenija kmalu vnovič razglasila epidemijo, Kacin zaenkrat noče špekulirati.

»Skrbi nas, da še vedno precejšen delež obolelih ne zna pojasniti, kje so se okužili, kar še dodatno otežuje delo naših epidemiologov,« pojasnjuje Kacin in pravi, da močno narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov, zaradi česar razmišljajo, da bi zraven obstoječih, aktivirali tudi nove bolnišnice, ki bi začele sprejemati posameznike s težjim potekom bolezni. 

Velika težava, ki jo izpostavlja Kacin, so še vedno druženja, kot so pikniki, obletnice, tudi pogrebi, ki so eden izmed glavnih virov hitrega širjenja okužb.

»Vnovič vse državljanke in državljane pozivam k upoštevanju omejitev glede zbiranja. Le tako bomo lahko zamejili širjenje okužbe,« pravi Kacin.

Zdravstveni inšpektorat še vedno aktivno preverja spoštovanje odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask. Od začetka sprejetja odloka, torej od 4. septembra, so do danes obiskali že 1093 objektov in izdali 34 glob fizičnim osebam zaradi nenošenja mask v zaprtem prostoru. Samo včeraj so obiskali 98 različnih objektov, med drugim 46 gostinskih obratov, 48 trgovin in tudi štiri prireditve. Pri tem so izdali dva plačilna naloga, in sicer zaposlenim v gostinstvu.

Potrebna je reorganizacija dela

Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na drugi strani predstavila priporočila in ukrepe za zajezitev koronavirusa. Pri tem se je dotaknila predvsem delovnih organizacij, katerim priporoča, da se te prilagodijo in organizirajo tako, da bo različnih druženj čim manj, da bodo lahko zaposleni med sabo vzdrževali medosebno razdaljo, da bodo delodajalci zaposlene spodbujali k razkuževanju in umivanju rok, da se delo organizira tako, da sestanki in delo poteka tudi na prostem ali od doma.

»Treba se bo prilagoditi. Kako? To ve vsaka organizacija zase,« pravi Blaznikova in poudarja, da gre za ukrepe, ki jih je treba ponotranjiti.

So v pripravi novi zaostrovalni ukrepi?

Blaznikova se je dotaknila tudi odloka o zbiranju oseb in takšnih ali drugačnih zasebnih in javnih druženj. Pravi, da še vedno velja odlok, ki narekuje, da se lahko združuje največ deset posameznikov, do 50 pa, če vodimo seznam kontaktov oziroma vseh prisotnih.

Drugače je na javnih dogodkih, kjer je organizacija drugačna. Pri teh so točno določena navodila, kot so označena sedišča, posebni vhodi in izhodi ter nošenje mask tudi v zaprtih prostorih.

»Kljub temu da gre za dogodke na prostem, to ne pomeni, da ne more priti do okužbe. Tudi, če gre samo za deset ljudi,« dodaja Blaznikova.

Danes bo med drugim o epidemioloških razmerah in o pripravi petega protikoronskega paketa potekal sestanek koalicije, jutri pozno zvečer pa bo potekala krizna skupina vlade o prihodnjih ukrepih. Ali se nam torej obeta skrajšanje obratovalnih časov gostinskih lokalov in nošenje zaščitnih mask po 18. uri tudi na javnih prostorih, bo potrebno še nekoliko počakati.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

HAHAHAHA MALO SUTRA, TEGA 90% LJDUI NE BO UPOŠTEVALO, ČE HOČETE PROTESTE KI BOJO ŠE 2X HUJŠI KOT TISTI 2012 JIH BOSTE PA KMALU DOBILI

gaagewr35 (nepreverjen)

masko bi morali nositi bolani ljudje... ne pa zdravi...

dd (nepreverjen)

BOLANI (MENTALNO) LJUDJE SO ZGOLJ TISTI KI PO POL LETA ŠE VEDNO NISO UGOTOVILI DA GRE PRI VSEM SKUPAJ ZA SKRBNO NAČRTOVAN NATEG Z NAMENOM UNIČITI GOSPODARSTVO IN IZBRISATI SREDNJI SLOJ, TAKO DA BOJO BOGATAŠI ŠE BOLJ BOGATI 98% PREBIVALSTVA PA BO REVEŽEV, ZDAJ PA MASKO GOR PA PAZIT NA 1.5M, IDIOTI ZARUKANI

In reply to by gaagewr35 (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

In zaradi tega so morali na Brdo ? Vlada se obnaša neodgovorno saj zapravlja denar za lastno promocijo in dnevnice . Za bolnice in bolnike pa ni denarja ?

Odstop vlade (nepreverjen)

... bolnic in medicincov je ze prevec, predragi, ... za zapiranje bolnic.

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

Fahrenheit 9/11- 2019 .....Covid 19 !

DESNIČAR (nepreverjen)

Boter 19 vam bo pokazal jesensko zimsko moč......

Default (nepreverjen)

Prikrite grde frise

Starejše novice