Slika je simbolična.
Nov vladni odlok določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod. Novo določilo spet povzroča zmedo in nejevoljo.

V petek je vlada v uradnem listu objavila nov odlok, povezan z izpolnjevanjem pogoja PCT v vzgojno-izobraževalnih zavodih v Sloveniji. 

»Odlok določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah /.../, kakor tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom,« je zapisano na vladni spletni strani.

Kaj to pomeni za svojce otrok?

V javnosti so se hitro pojavila ugibanja o tem, ali bodo torej recimo starši in stari starši, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, torej na svoje otroke morali počakati pred vrtci in jim bo vstop v notranjost stavb prepovedan. 

Prejšnji teden sta minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec namreč izpostavila, da za prihodnji teden svojcem vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, je pa zaželeno, da ga ljudje imajo.

 

Današnja objava pripoveduje drugačno zgodbo ...

»To pomeni, da morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. V kolikor se otroka prevzame pred vhodom v stavbo zavoda, izpolnjevanje pogoja ni potrebno,« je uvedba novega določila pojasnjena na vladni spletni strani. 

Zmeda ...

»Dobili smo okrožnico, v kateri je zapisano, da tudi drugi obiskovalci, ki vstopajo v prostore vzgoje in izobraževanja, morajo izpolnjevati PCT pogoj. Predvidevamo, da so to tudi starši. Čeprav starši se pri nas ne sprehajajo po vrtcu, ampak v garderobi samo uredijo otroka, ga preobujejo v copatke in ga vzgojiteljica v garderobi prevzame,« je povedala ravnateljica vrtca Studenci Maribor Olga Fekonja.

»Mi smo obvestila dali na vse vhode, starše smo obvestili. V bistvu je pa res, da je nemogoče, da jaz kot ravnatelj v vseh 34. oddelkih stojim med šesto in deveto in kontroliram to. Tako da ti, ki so to zapisali, bi morali priti tudi na teren ali pa si vsaj zamisliti, kako je to v praksi izvedljivo,« še dodaja Fekonja.

Vprašanj s strani staršev v tem mariborskem vrtcu še niso prejeli. 

»Glede na to, da je to začelo veljati komaj danes, se še nihče ni obrnil. Res je en starš rekel vzgojiteljici: 'Če pa mislite še v vrtcu to imeti, bomo pa izpisali otroka'. To je bilo na hitro med vrati rečeno, do mene pa še nihče ni prišel. Mogoče se še bodo kakšne zgodbe odvijale tekom tedna, ampak zaenkrat še ne,« je še povedala Fekonja.

Na Ptuju niso presenečeni

Novo določilo ravnateljice Vrtca Ptuj Marije Vučak ne preseneča: »Tako kot je zapisano v odloku, potrebujejo PCT pogoj. Mi smo dobili okrožnico v petek popoldan, kjer smo bili seznanjeni, da je bil sprejet odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu ter da ta odlok velja od danes do 29. avgusta.«

Nadaljuje: »In med drugim piše, da je potrebno izpolnjevanje PCT pogoja za vse zaposlene – zato tudi gredo naši zaposleni na testiranje. Kar se pa tiče staršev, pa bomo starše obvestili (zdaj ravno pišemo obvestilo), da je izpolnjevanje tega pogoja po novem potrebno.«

Tudi oni s strani staršev zaenkrat še niso dobili veliko vprašanj. 

»Živimo z neko novo realnostjo, s katero se vsi soočamo, ampak glede na to, da je to že pogoj, ki ga je treba izpolnjevati, ko gremo v restavracijo, na kakšne prireditve, sem prepričana, da ne bo nekih večjih težav,« je še povedala Vučakova.

Zmeda glede tega, ali je novo določilo namenjeno staršem

Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih vrtcev in ravnateljica Vrtca Trnovo Suzana Antič je za Ljubljanainfo povedala: »Tega dopisa jaz ne razumem, kot da je določilo o izpolnjevanju pogoja PCT namenjeno staršem. Prejšnji teden je minister za zdravje povedal, da takšnega ukrepa še v najhujših časih, ko je bilo število okuženih veliko višje, od staršev nismo zahtevali. Razumem, da to velja za zaposlene in zunanje obiskovalce, recimo za kakšne dodatne dejavnosti, v okviru katerih se z otroki recimo ukvarjajo študentje.«

Dodala je še: »Ko smo imeli prejšnji teden sestanek z ministrstvom za šolstvo, ministrstvom za zdravstvo in zavodom za šolstvo, se o starših sploh nismo pogovarjali. Glede na te pogovore torej okrožnice ne razumem tako, verjamem pa, da se jim je zgodil lapsus. Pravzaprav se sprašujem, kaj se je zgodilo od teh pogovorov do okrožnice, ki eksplicitno ne navaja, da so v to določilo zajeti starši

Povedala je tudi, da od staršev izpolnjevanja pogoja PCT zaenkrat ne bodo zahtevali in sklenila: »V času, ko smo imeli čez tisoč okuženih, so starši ravnali zelo spoštljivo. Vsem je v interesu, da so otroci zdravi, da smo vsi zdravi. Delamo optimalno varno.«

V Murski Soboti bodo k izpolnjevanju pogoja PCT pozivali z izobešenimi navodili

Ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj je za uredništvo povedal, da javni zavod spoštuje odloke, zato tudi starše in stare starše naprošajo k spoštovanju ukrepov, zelo zaželeno je tudi izpolnjevanje PCT pogoja.

»Je pa preverjanje PCT pogoja logistično zelo zahtevno, ker vrtec pokriva osem enot, kar pomeni osem različnih lokacij in osem oseb, ki bi bile zadolžene za preverjanje,« pojasnjuje.

Ob tem dodaja, da se veliko ravnateljev pomurskih šol in vrtcev sooča s podobnimi težavami, kar jih pušča negotove, prav tako pa tudi starše in šolarje. Šola se namreč pričenja čez dva tedna.

Kot je še omenil, starše o tem ne bodo obveščali preko e-pošte, ker ne želijo povzročati slabe volje, bodo pa na vratih izobešena navodila, v katerih pozivajo k spoštovanju ukrepov in izpolnjevanju PCT pogoja, ki je ob prevzemu otroka zaželen, ni pa nujen.

Komentarji (10)

dd (ni preverjeno)

ta nateg bojo samo še stopnjevali do trenutka ko brez testov, potrdil IN cepljenja hkrati ne boš smel niti po kruh v trgovino, dokler ne bo par inšpektorjev mrtvih obležalo na ulici se ne bo spremenilo nič, takrat pa bojo MOGOČE celo premislili če bojo še naprej terorizirali, strašili, lagali in psihirali ljudi dan za dnem.

hoja_mb (ni preverjeno)

Edino pravilno. Zakaj bi naj dopuščali, da nekdo, ki je očitno bolj pameten od vse svetovne znanosti (ki btw ne "zaupa" zdravnikom, virologom, doktorjem, strokovnajkom, ljudem, ki se s tem ukvarjajo celo življenje - zaupa pa brez težav "dokazom" enega fake news anoninmža na Facebooku), da zaradi svoje ignorance ogroža 20+ otrok in njihovih družin.

Lahko se cepiš, lahko se testiraš, če pa misliš, da si bolj pameten od vseh na svetu pa se pač ne - samo potem mi ne skakat okoli drugih in jih ogrožat zarad svoje neumnosti.

dd (ni preverjeno)

ovca zarukana, NIHČE od teh "strokovnjakoV2 ničesar ne preverja sam, samo KOPIRAJO IN POSLUŠAJO to kaj svetovna zdravstvena organizacija pove - oni pa niso doktorji, ampak bankirji, zbudi se ovčka

In reply to by hoja_mb (ni preverjeno)

hoja_mb (ni preverjeno)

dd si pa seveda najbolj pameten človek na svetu. Predvidevam, da imaš vsaj tri doktorate iz medicine, ko se na vse spoznaš. Pa še vmes kako specializacijo iz virologije.

In reply to by dd (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)

ne rabim da vem da gre za načrten nateg, sicer pa tudi marsikateri virolog in doktor pravi da gre za nateg, da pct testi ne prikažejo okužbe na covid ampak na katerokoli pljučno bolezen itd., ampak jih vlada UTIŠA IN IGNORIRA, ovca zabita, vsi ti "virologi", "strokovnjaki" ki jih vidiš na TV-ju so samo plačane lutkice ki govorijo to kar govorijo v tujini

In reply to by hoja_mb (ni preverjeno)

hoja_mb (ni preverjeno)

Ne rabiš me žalit, če imava drugače poglede. Imam pa sorodnika na respiratorju v UKC. Ker virus itak ne obstaja, ker je vse skupaj zarota, ker ne vem kaj. Zresnite se. Kar naeknkrat so vsi strokovnjaki za vse, ker preberejo 3 facebook poste. Hujše, kot da smo v srednjem veku in verjamemo v čarovnice na metlah.

In reply to by dd (ni preverjeno)

dd (ni preverjeno)

koliko je star ta vaš sorodnik, in koliko ostalih bolezni ima? to je edini pomemben podatek.

In reply to by hoja_mb (ni preverjeno)

Koncajte novin… (ni preverjeno)

Ne cepite se zaradi pritiskov, vam bodo otroka pač pipeljali ven in zjutraj sprejeli na vratih. Prostovoljno ne sme biti prisila, pa saj je kljub cepljenju zbolela najpomembnejša oseba za šole in vrtce, tako da sami sebi pljuvajo v skledo in je vse skupaj nategnitis.

pohorskisvizec

Ne se bati, bo dr. dd vse uredil! Itak, čarovnice na metli, zemlja je ravna, vse je zarota....psihiatrija kliče!

Rival (ni preverjeno)

SDS PAMETNJAKOVIČ.

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice