Slika je simbolična.
Trenutno smo v obdobju, ko se dvigujejo cene vseh materialnih dobrin, od goriva pa vse do osnovnih življenjskih potrebščin, cene teh so v preteklem mesecu narasle za več odstotkov. 

V zadnjih mesecih smo bili priča enormnemu dvigovanju cen hrane, goriva, oblačil.

Kako dolgo bodo še cene naraščale in kaj je razlog za to?

Cene življenjskih potrebščin narasle za skoraj sedem odstotkov

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo bili v preteklih mesecih deležni visoke stopnje inflacije, kar je pripomoglo k dvigovanju cen na vseh področjih. Zaradi tega so se dvignile tudi cene osnovnih življenjskih potrebščin.

V enem letu so se cene teh v povprečju zvišale za kar 6,9 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast pa je bila 4-odstotna. Za primerjavo z lanskim letom, ko smo imeli v enakem obdobju zgolj 0,3-odstotno rast.

Cene blaga so bile v povprečju višje za 7,9 odstotka, cene storitev pa za pet odstotkov. Blago dnevne porabe se je podražilo za 9,1 odstotka, trajno blago za 8,8 odstotka in poltrajno blago za 2,7 odstotka.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Tekoča goriva dražja za več kot 35 odstotkov

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene naftnih derivatov ter hrane in brezalkoholnih pijač. Tekoča goriva so se podražila za kar 35,9 odstotkov ter goriva in maziva za osebna vozila za 29,6 odstotkov, cene hrane in brezalkoholnih pijač pa so bile višje za 9,2 odstotka.

Dvig cen se je poznal tudi pri stanovanjski in gospodinjski opremi ter tekočem vzdrževanju stanovanj. Cene le teh so se dvignile za 9,2 odstotka ter prispevale 0,7 odstotne točke k letni inflaciji.

Med letnimi podražitvami so izstopale tudi za 11 odstotkov višje cene avtomobilov in za 7,9 odstotka višje cene gostinskih storitev. Prve so k inflaciji prispevale 0,6 odstotne točke, druge pa 0,4 odstotne točke.

Na drugi strani so nižje cene električne energije za 21,6 odstotkov letno inflacijo ublažile za 0,8 odstotne točke, še navajajo na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Višje tudi cene osnovnih živil in počitniških paketov

V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin v aprilu ponovno zvišale za 2,6 odstotka. Kako dolgo bomo še priča tovrstnemu zviševanju? Bodo cene res poletele v nebo?

K mesečni inflaciji so največ, vsak po 0,5 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, te so se zvišale za 2,9 odstotka ter cene počitniških paketov, ki so se zvišale za 19, 2 odstotka.

V skupini hrana so se najbolj podražili olje in maščobe, in sicer za 7 odstotkov. Cena mesa se je zvišala za 6,3 odstotka, zelenjava za 5,2 odstotka ter kruh in izdelki iz žit za 2,9 odstotka.

Za 0,3 odstotne točke, so inflacijo zvišale tudi podražitve oblačil in obutve, cene teh so se zvišale za 3,8 odstotka.

Po 0,1 odstotne točke vsaka pa so k inflaciji prispevale še višje cene cigaret, ki so dražje za 2,5 odstotka, višje najemnine za 6,2 odstotka, zbiranje odpadkov za 9 odstotkov, cene plina pa za 5,8 odstotka.

Zvišale so se tudi cene najema garaž, parkirišč in osebnih vozil, in sicer skupno za 16,6 odstotka, je zapisano na spletni strani urada.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Letna rast cen ocenjena na kar 7,4 odstotke

Kot še navajajo statistike, je bila letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, 7,4-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen pa 4,2-odstotna. Mesečna rast cen je bila 2,1-odstotna.

Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 8,6 odstotka, cene storitev pa za pet odstotkov. Blago dnevne porabe je bilo dražje za deset odstotkov, trajno blago za 8,2 odstotka in poltrajno blago za 3,4 odstotka. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaco (nepreverjen)

Vse se je podražilo med 10 in 30 odstotki a izravnava plač je bila 4 procentna. To so dokazi nesposobnosti vlade katera je šla v večni pokoj.

Surfeiter (nepreverjen)

Malo se vprašajte zakaj je tako?
Zakaj vojna v Ukrajini?
Zakaj se dolar krepi in zakaj Wall Street raste, čeprav za to ni nobenega tehtnega razloga ...

Starejše novice