Slika je simbolična.
Pogoj PCT je obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, izjema so nujni primeri. Kako pa je, če se želimo cepiti? Ali potrebujemo tudi za dostop do cepilnega mesta negativni rezultat testa?

Odlok o PCT določa, da je izpolnjevanje pogoja obvezno za dostop do skoraj vseh storitev. Od 15. septembra je potrebna tudi predložitev dokazila vseh, ki prihajajo v bolnišnico na preglede in koriščenje drugih zdravstvenih storitev, razen v nekaterih izjemah. 

Pogoj ne velja za nujno medicinsko pomoč, za osebe mlajše od 12 let, za osebe, ki spremljajo otroka do 15 leta starosti in za osebe, ki niso zmožne skrbeti zase.

V Univerzitetnem kliničnega centru Maribor so pojasnili, da pojem »nujna medicinska pomoč« ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje pacienta.

Kako pa je z dostopom do cepilnega mesta? Cepljenje ne spada med nujno medicinsko pomoč, zato si lahko razlagamo, da je pogoj PCT potreben tudi za dostop do cepilnega mesta in za cepljenje. Ali to res drži, smo preverili v zdravstvenih domovih.

Nastala je prava zmeda: Ponekod PCT potreben, ponekod ne

Poklicali smo v Zdravstveni doma Murska Sobota, kjer nam je direktorica doma Edith Žižek Sapač pojasnila, da za vstop v cepilni center osebe ne potrebujejo nobenih dokazil. Za cepljenje tam torej ne potrebujemo dokazila o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejše od 72 ur ali testa HAG, ki ni starejše od 48 ur od odvzema brisa. 

Enako velja tudi v Zdravstvenem domu Ptuj, je povedala direktorica Metka Petek Uhan. PCT pogoj za vstop na cepilni center ni potreben. 

Povsem drugače so nam odgovorili v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Kot so povedali, je za vstop v zdravstveni dom potrebno izpolnjevati enega izmed pogojev PCT, razen v primeru, ko pacient potrebuje nujno medicinsko pomoč.

»V skladu z navedenim odlokom je tudi za vstop v naš cepilni center potrebno upoštevati PCT pogoje,« so razložili. 

Komentarji (3)

11 (ni preverjeno)

Vladne budale niso sposobne naštudirat enih normalnih ukrepev. Da skoraj zapreš bencinske servise je absurd. Pa to ni luksus tja se mora it ker je prevoz nujno potreben. Tudi črparkarji so žalost. Da ne moreš na oknu narediti ene linice je pa žalost. 'Zmagovalci' so na petrolu.

Surfeiter (ni preverjeno)

Aaaaaahhhaaaaaahhhaaaaaaaaaaa ...
Zopet se nam fsi smejijo! Dajte končno spat tega Završnika, smeši nas ves svoj mandat ...

Zikollino (ni preverjeno)

Tistemu, ki je dal to izjavo za javnost in njegovemu nadrejenemu, mora ta trenutek prenehati delovno razmerje ... dobiti mora šuh v rit, da mu ga 5 veterinarjev ne more ven spravit ...

Starejše novice