Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Za obvladovanje epidemije covida-19 imamo na voljo učinkovita orodja, ocenjuje minister Danijel Bešič Loredan. Kljub temu da je novi koronavirus še vedno med nami, smo se z njimi naučili živeti in ostajamo odprta družba, je poudaril.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavljali aktualno epidemično stanje in aktivnosti za obvladovanje epidemije covida-19, poudaril, da je naloga ministrstva zagotoviti, da zdravstvenega sistema ne ustavljajo.

»Na srečo imamo zdaj močna orodja,« je dejal in spomnil na novo, prilagojeno cepivo proti covidu-19, učinkovita zdravila in jasne protokole.

Najpomembnejša pri tem je zaščita najranljivejših skupin, predvsem starejših. »Ta trenutek ostaja ključno osnovno cepljenje proti covidu-19 in cepljenje s poživitvenimi odmerki prebivalcev nad 60. letom starosti in rizičnih ter upoštevanje preventivnih ukrepov,« je poudaril predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Zaradi novega cepiva povečan interes za cepljenje

Cepljenje proti covidu-19 tako še vedno ostaja ključen preventivni ukrep. Ob prihodu novega, na različico omikron prilagojenega cepiva, so v ljubljanskem zdravstvenem domu zaznali povečan interes za cepljenje, je povedala strokovna direktorica Tea Stegne Ignjatovič.

Glede na pretekle izkušnje so število cepilnih terminov povečali predvsem ob koncu tedna. Na cepilni dan minuli teden so na primer cepili 300 oseb, danes jih pričakujejo okoli 600.

Cepijo z vsemi cepivi, največje povpraševanje pa je po najnovejšem, večina jih po besedah strokovne direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana tako pride na cepljenje s četrtim, torej drugim poživitvenim odmerkom. »Do pet oseb na cepilni dan pride tudi po prvi odmerek, tega smo tudi še posebej veseli,« je dodala.

O novih dnevih cepljenja in mobilnih enotah ne razmišljajo

Po oceni državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Tadeja Ostrca cepljenje v cepilnih centrih poteka zelo dobro. Na ministrstvu, kjer svojo vlogo po njegovih besedah vidijo kot vez med stroko in izvajalci ter uporabniki zdravstvenih storitev, so ob tem v stalnem stiku z izvajalci cepljenja, če bi se pojavile kakršnekoli težave.

Za zdaj pa se še niso odločili za enoten pristop k cepljenju, ampak so to prepustili izvajalcem, ki najbolj poznajo posebnosti posameznih regij.

»Zaenkrat so informacije zelo spodbudne, prav tako iz domov za starejše občane,« je še izpostavil državni sekretar. Trenutno, kot je dodal minister, tako ne razmišljajo o organizaciji mobilnih enot ali t. i. dni cepljenja, saj da cepljene trenutno široko dostopno za vse.

Komentarji (2)

Tinček sin od kulaka (ni preverjeno)

jebeš korono
čuvaj zdravje

Surfeiter (ni preverjeno)

Naučili smo se živeti s Covidom! Pa se zajebavate? S takimi izjavami je zdravstveni minister lahko tudi moj odrezani noht ... kaj smo se te naučili? Nič! Že prej smo eni vedeli, da je vse NATEGA, le da sedaj to vedo tudi osli, ki so šli na led ... IN? Bo kdo odgovarjal za prejšnje lock downe? Bo kdo za povzročeno nematerialno in materialno škodo izgubil službo in šel v zapor? Bo, ja ... malo sutra ...

Starejše novice