Velika zasedenost bolniških postelj s seboj prinaša obvezno testiranje v šolah, omejevanje delovnega časa lokalov in morda tudi PC pogoj.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je danes pojasnila, da so že konec poletja, ko so se začeli pripravljati na jesensko obdobje, predvideli, da bi ob veliki zasedenosti postelj v intenzivnih enotah prišlo do omejevanja delovnega časa lokalov, da bi se ti zapirali ob 22. ali 24. uri.

Da bi šole ostale odprte, pa bi iz prostovoljnega testiranja prešli na obvezno, morebiti tudi uvedli delno hibridne programe.

Ideje o principu PC pogoja niso opustili

Ostale stvari so odprte in odvisne od tega, kako bo potekala epidemija. Še vedno upajo, da bo zavedanje o pomenu pogoja PCT in testiranja ter ostalih ukrepov vplivalo na to, da se bomo bistvenemu zaostrovanju morda uspeli izogniti, je dejala Logarjeva. V strokovni skupini pa po njenih besedah niso popolnoma opustili ideje o PC principu in je to ena od možnosti, o katerih se pogovarjajo.

Ob tem je Logarjeva pozvala k upoštevanju strokovnih priporočil, »tudi če niso vedno popolnoma podprta z zakoni«. Kot je dejala, so bile v zadnjih tednih številne stvari razumljene, da niso potrebne, ker nimajo zakonske podlage.

»Ne moremo imeti vseh stvari vedno zapisanih v zakonu. Epidemija se ni pojavila napovedano, da bi lahko zakone spremenili in popravili,« je dejala.

Ponovila je, da je od nas odvisno, kaj se bo zgodilo.

Menila je, da se mora vsak vprašati, kako bi se počutil, če bi se okužil s koronavirusom in prebolel blago obliko okužbe, ob tem pa okužil koga s slabim imunskim sistemom, sodelavko, ki je noseča, ali pa otroka, ki je končal zdravljenje kakšnega hematološkega obolenja.

Ob tem pa je izpostavila, da tudi mladi, zdravi lahko zbolijo in imajo dolgotrajne posledice tudi, če prebolijo blago obliko okužbe.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec

Pravilno! Go Logarjeva!

Surfeiter (nepreverjen)

Yes, go home ...

In reply to by pohorskisvizec

Surfeiter (nepreverjen)

Edina verodostojna zadeva je ... TEST! ... sedaj, tik pred potekom roka uporabnosti kupljenih in neporabljenih cepiv bo pritisk največji ... go *žaljiva vsebina je bila odstranjena* your self ...

Katosan (nepreverjen)

Ti si legenda, moja domina.

Starejše novice