Slika je simbolična (foto: Bobo).
Institut Jožef Stefan, ki pripravlja modele razvoja epidemije, je objavil novo napoved. Po njihovih izračunih bomo predvidoma konec naslednjega tedna presegli maksimalno število covidnih bolnikov v enotah intenzivne terapije.

Že v začetku poročila raziskovalci Instituta Jožef Stefan poudarjajo, da lahko epidemijo ustavimo in obvladujemo samo s samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej.

»Modelske projekcije namreč ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« poudarjajo strokovnjaki Instituta Jožef Stefan.

Pri tem dodajajo, da epidemija hitro narašča, kar se vse bolj odraža tudi v bolnišnicah. Konec naslednjega tedna bi tako naj po njihovih napovedih presegli maksimalno število covidnih bolnikov v enotah intenzivne terapije v drugem valu. 

»Dosledno izvajajmo pravilo CPT in ostale ukrepe, da bodo posledice čim manjše. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, saj pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo,« poudarjajo slovenski strokovnjaki.

Do zdaj se je okužila že polovica prebivalstva

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak petstoti prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 1,4 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak sedemdeseti prebivalec. Pri tem na Institutu Jožef Stefan ocenjujejo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno petina prebivalcev, dovzetnih na okužbo pa dobra četrtina prebivalcev, ker cepiva niso stoodstotno učinkovita in ker imunost s časom upada.

Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 961, kar nas po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvršča temno rdečo fazo.

»Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike,« zaključujejo na Inštitutu Jožef Stefan.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Ha,ha,dajte nehajte,pa kaj dvamilijona nas je vsako leto prehlajen 'pa ni panike.krivi zdaj za to pa co cepljeni ,saj necepljeni splih nikamor ne smejo,kaj bi radi zdaj.

Anabana (nepreverjen)

Kako polovica okuženih, če je precepljenost 52%.Gospodje komu lažete.

Darjan123456789 (nepreverjen)

Statistični nategovalci, obljubljam vsakemu lakaju tega sistema, da bo drago plačal. Najlažje je mižati in pobirati dodatke. Vsak tak je enako kriv ker nima vesti ali se dela norega.

Starejše novice