Hrvaška je danes razširila seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško, zavrnjeni na mejnem prehodu, če se ne bodo odločili za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu.

Na seznamu je zdaj celotna Slovenija, potem ko je v preteklih dneh ukrep veljal za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine. Tistim, ki ne bodo sprejeli teh pogojev, pa bodo na hrvaški meji zavrnili vstop v državo, poroča STA.

Ukrep bo veljal tudi za hrvaške dnevne migrante, ki delajo v Novem mestu, je danes potrdil štab civilne zaščite karlovške županije, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Če bodo hrvaški delavci vendarle šli v ponedeljek na delo v Slovenijo, bodo morali po vrnitvi na Hrvaško v 14-dnevno samoizolacijo, je povedal načelnik štaba Josip Ribar.

Pojasnil je, da je ukrep v prejšnjih dneh veljal samo za hrvaške delavce, ki so odhajali v službo v Belo krajino, ne pa za tiste, ki so samo potovali skozi Belo krajino v službo v Novo mesto. Danes pa so celotno Slovenijo razglasili za visoko krizno območje širjenja novega koronavirusa, poroča STA.

Hrvaška je tudi doslej izvajala podobne ukrepe za potnike, ki so prihajali s kriznih območij, kot so Kitajska, Južna Koreja in Italija.

Razširjeni seznam kriznih držav je na spletni strani objavilo hrvaško zunanje ministrstvo. Na njem je večina držav članic Evropske unije, med katerimi so tudi Avstrija, Italija, Slovenija in Madžarska. Na seznamu ni Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine, so pa Albanija, Črna gora in Severna Makedonija.

Na Hrvaškem so danes potrdili 49 primerov okužbe z novim koronavirusom. Med okuženimi sta prvič tudi dva zdravnika, ki delata v klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu, je potrdil nacionalni štab civilne zaščite na popoldanski novinarski konferenci.

Zaradi vstopa virusa v zdravstveni sistem so naložili dodatno aktiviranje zdravstvenega osebja in resursov, kar pomeni tudi pripravo posebnih zdravstvenih centrov za intenzivno nego z respiratorji, sekundarnih centrov za zdravljenje srednje težkih okužb ter terciarnih centrov, ki bodo v rezervi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice