Slika je simbolična.
Med prazniki v gneči na cestah in pokopališčih ne pozabite na varnost.

Na Policijski upravi Maribor opozarjajo, da lahko v dneh, ki so pred nami, pričakujemo povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča in v okolici pokopališč. 

»Ljudem svetujemo, da se na pot odpravijo pravočasno, upoštevajo cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč, da vozijo previdno in strpno,« zato sporočajo mariborski policisti. 

Najbolj obiskana v teh dneh bodo nedvomno parkirišča ob pokopališčih. Da parkirana vozila ne bi postala tarča vlomilcev policisti svetujejo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajo torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov. 

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, naj pazijo na predmete, ki jih bodo imeli pri sebi, v žepih in torbicah.

Pazimo tudi na stanovanja in hiše

»Obenem pa ne pozabimo tudi na stanovanja in hiše,« dodajajo policisti. Kot pravijo, smo zakorakali v jesenski čas, ko se dnevi krajšajo, in lahko tema privabi nepovabljene obiskovalce.

Zato je pomembno, da poskrbimo za zaščitne ukrepe pred odsotnostjo z doma, tudi če samo »skočimo« na pokopališče.

Kakšni so ti ukrepi? 

Policisti svetujejo, da: 

  • zaklenemo vrata in zapremo okna, 
  • ne puščamo ključev na nekih »skritih mestih«, 
  • ne puščamo doma dragocenosti in denarja, kakšnih sporočil, da odhajamo z doma, 
  • vzdržimo se objav o svojem dopustovanju na družbenih omrežjih, 
  • poskrbimo, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma, 
  • zaklenemo doma parkirana vozila ter varno shranimo dokumente in ključe, seveda tudi rezervne, 
  • ne puščamo orodja ali nekih drugih priročnih sredstev v okolici hiše in smo pozorni na pojav kakšnih neznanih sumljivih oseb, ki se gibajo v okolici - v takšnih primerih si poskušamo čim natančneje zapomniti opis osebe in vozila ter o tem čimprej obvestimo policiste na 113.

Starejše novice