Slika je simbolična (foto: Bobo).
V Sindikatu vojske, obrambe in zaščite nasprotujejo uvedbi PC za zaposlene v državni upravi. Napovedali so, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo na presojo ustavnosti.

V Sindikatu vojske, obrambe in zaščite nasprotujejo odloku vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja proti covidu-19. 

»Pogoj PC bo veljal le za državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in nikakor ne za celoten javni sektor ter državo, kar predstavlja očitno zlorabo z verjetnim namenom ustrahovanja državljanov Republike Slovenije,« so zapisali v izjavi za javnost. 

Menijo, da na tako majhni skupini državljanov ni mogoče in tudi ni smiselno reševati težave širjenja okužb v državi. Dodajajo, da imajo v Slovenski vojski veliko število primerov okužbe cepljenih pripadnikov, ki množično zbolevajo. 

»Naklepoma jih ne testirajo, s čimer bi lahko zagotovili vsaj delni nadzor in kontrolo. Če bi imeli namen preprečiti širjenje okužbe nalezljive bolezni Covid-19 na delovnih mestih v Slovenski vojski, bi morali testiranja izvajati na vseh uslužbencih,« sporočajo.

Narava dela v vojski ne dopušča dela od doma

Prav tako menijo, da bo uvedba pogoja PC v državni upravi odprla konflikte in spore med uslužbenci, »kar lahko v skrajni fazi pripelje do tega, da bodo tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, zaradi narave dela, ki ne omogoča delati od doma, ostali brez službe«.

Menijo, da izjava ministra Boštjana Koritnika, da želijo zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave, predstavlja laž. V sindikatu ob tem menijo, da navedbe Koritnika, da nikogar od zaposlenih v državni upravi ne silijo k cepljenju, laž in izsiljevanje.

Hkrati dvomijo v izjave ministra, da bodo lahko necepljeni uslužbenci delali od doma, saj da v vojski narava dela tega ne dopušča.

Napovedujejo vložitev pobude za presojo ustavnosti

»Vladni odlok, s katerim je bil sprejet pogoj PC za državno upravo, v največji meri za vojsko in policijo je ustavno sporen, nedemokratičen ter predstavlja neodgovoren in neresen pristop k preprečevanju nalezljivih bolezni,« so še zapisali. 

Prepričani so, da je odlok neustaven, zato napovedujejo, da bodo preko odvetniških pisarn na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti.

Hkrati pa je že podal več prijav o utemeljenih sumih storitve kaznivih dejanj grdega ravnanja s podrejenimi, kršitev varstva osebnih podatkov, ogrožanja varnosti in zdravja pri delu, nezakonitega poveljevanja in zlorabe pristojnosti in drugo.

Da bodo podali takšno pobudo na ustavno sodišče, so že napovedali Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat državnih organov Slovenije.

Starejše novice