Lahko že kaj kmalu pričakujemo tretji val novega koronavirusa? Vodja svetovalne skupine Bojana Beović pravi, da bi lahko zadnje sproščanje ukrepov ob prehodu v oranžno fazo prineslo ponovni porast okužb in morebitni tretji val.

Na Brdu pri Kranju je včeraj potekala seja vlade, na kateri so se člani kot običajno seznanili s trenutnimi epidemiološkimi razmerami. Včeraj je bilo med drugim opravljenih 4271 PCR testiranj in 24.005 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 872 novih okužb. Delež pozitivnih testov je bil 20,4 odstotka.

Ugotovljeno je bilo, da na podlagi trenutnih razmer še vedno ostajamo v oranžni fazi načrta sproščanja ukrepov. Vlada je zato sprejela odločitev o podaljšanju veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, sprejela pa je tudi spremembe odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov.

Tako po novem velja, da se strokovni delavci, ki vodijo proces športne vadbe športnikov in voditelji športno rekreativne dejavnosti testirajo tedensko s hitrim antigenskim testom, razen, če predložijo negativni test na novi koronavirus. 

Vlada je sprejela tudi odlok o spremembah odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, pri čemer je sklenila, da po novem kot izjema za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega testa kot dokazilo šteje tudi rezultat testa PCR ali hitrega testa, ki ga oseba sama natisne s portala zVem. 

Bo pa danes sicer predvidoma sklicana tudi dopisna seja vlade, na kateri bo usklajena vsebina odlokov, ki vsebujejo določilo o tem, da testiranje ni potrebno za osebe, ki so bile že cepljene.

Hitri antigenski test lahko uporabljamo na dva ali tri dni

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović se je na vladni novinarski konferenci dotaknila hitrih antigenskih testov, za katere pravi, da so bistveno manj zanesljivi kot molekularni PCR testi, predvsem pri posameznikih, ki nimajo simptomov bolezni, oziroma pri asimptomatskih posameznikih.

Tako je lahko hitri antigenski test pozitiven, PCR test pa pokaže odsotnost okužbe. 

Beovićeva kljub temu poudarja, da ima takšno testiranje velik pomen, saj lahko na hiter in enostaven način iz celotne populacije izločimo nekaj oseb, ki so kužne in tako preprečijo nadaljnje širjenje bolezni. »Hitro množično testiranje nam lahko res pomaga, da zmanjšamo breme okužb,« pravi vodja svetovalne skupine.

Izpostavlja, da se pojavljajo vprašanja, kako pogosto je smiselno uporabljati hitri antigenski test, na kar odgovarja, da priporočila kažejo, da na to nizko občutljivost uporabljati tak test tudi večkrat tedensko, na dva ali tri dni.

»S tem lahko res z večjo verjetnostjo zagotovimo, da v določnem času oseba ni pozitivna,« dodaja Beovićeva.

Lahko kmalu pričakujemo tretji val?

Vodja svetovalne skupine se je dotaknila tudi teme novih sevov koronavirusa. Tako se v svetu govori o treh variacijah virusa, brazilskem, britanskem in južnoafriškem sevu.

Prav zadnji dva seva sta veliko bolj kužna, tako hitreje zboli več ljudi. Četudi južnoafriški sev po prvih podatkih ne kaže na težji potek bolezni, pa Britanci poročajo o večji umrljivosti v okoljih, kjer je te britanske variante več.

Beovićeva tudi poudarja, da če smo preboleli koronavirus, nas protitelesa ščitijo pred britanskim sevom, medtem ko nas pred južnoafriškim sevom ne ščitijo. Podobno je tudi pri cepivih, ta ščitijo pred britanskim sevom, vendar ne pred južnoafriškim.

Tudi Beovićeva izpostavlja, da podatki kažejo, da se epidemija počasi umirja, vendar pravi, da bi lahko zadnje sproščanje ob prehodu v oranžno fazo prineslo ponovni porast okužb in morebitni tretji val.

»Kakršno koli hitro in pretirano sproščanje lahko prinese tretji val,« pravi Beovićeva, pri čemer dodaja, da je to verjetno veliko bolj, če se bo v Sloveniji razširil južnoafriški sev novega koronavirusa. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

HAHAHAH PA SMO TAM, ČIPIRALI BOJO LJUDI POTEM PA REKLI EVO TU JE JUŽNOAFRIŠKI COVID-21 KI JE IMUN NA CEPIVA, ZAPRTI BOSTE ŠE 3 LETA HAHAHAHA OVCE, BEEEE HITRO V VRSTO ZA "CEPIVA"

Žalost (nepreverjen)

Tebe treba pod nujno čipirat in odpeljati na psihiatrijo.

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KAJ SI SE ŽE PRIJAVIL NA SEZNAM ZA CEPLJENJE???? AMPAK NE VEM ČEMU, SAJ PRED STRAŠNIMI NOVIMI SEVI NE BOŠ ZAŠČITEN HAHAHA, GLEJ SAMOTNI OTOK JE EDINA REŠITEV DA TE KUGA Z 0,5% SMRTNOSTJO NE DOBI

In reply to by Žalost (nepreverjen)

Starejše novice