Slika je simbolična.
Je pasjo ovratnico res bolje zamenjati z oprsnico? Predlog novele zakona je naletel na ostre odzive med lastniki. V Levici pojasnjujejo, da je bil predlog narobe razumljen in da bodo lastniki pse še naprej lahko sprehajali z navadno ovratnico.

V okviru predloga novele zakona o zaščiti živali je bilo sprejeto dopolnilo, ki izpostavlja problem dlje časa privezanih psov, ki nosijo klasično ovratnico, saj lahko to predvsem pri živahnejših psih povzroči poškodbe vratu in hrbtenice.

Dopolnilo, ki ga je predlagala Levica, določa, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico.

Zardi omenjenega predloga je bilo v javnosti precej nejasnosti. Številni so razumeli, da predlog prepovedujejo privezovanje psa na klasično ovratnico med sprehajanjem.

Pse bomo lahko še naprej sprehajali na povodcih z navadno ovratnico

Iz stranke Levica so nato pojasnili, da je informacija napačna. »V resnici je ministrstvo za kmetijstvo pripravilo prepoved dolgotrajnega vezanja z verigo okoli vratu na domu (na primer psa čuvaja na kmetiji). V Levici pa smo zgolj predlagali oprsnice pri eni izmed možnih alternativ verigam. Natančneje, pri vodoravnih vodilih (zajlah),« so zapisali.

»Sprehajanja psov pa se spremembe zakona ne dotikajo in tudi dopolnilni predlogi Levice ne. Pse boste lastniki še naprej lahko sprehajali na povodcih z navadno ovratnico,« so razložili.

Predlog govori izključno o privezovanju psov na verige

Tudi v Kinološkem društvu Maribor pojasnjujejo, da Levica ni predlagala prepoved nošnje ovratnic na splošno, ampak govori izključno za primere psov na verigah, predvsem na kmečkih poslopjih, kJer je to še vedno uveljavljena praksa.

Dodajajo, da čeprav si želijo, da psi ne bi bili več distancirani od svojih ljudi, saj psi so zelo visoko socialna bitja in potrebujejo človeško družbo, je realnost drugačna. »Še vedno najdemo pse tako na prekratkih 'ketnah' kot v premajhnih boksih, tako v oddaljenih kotih dvorišč kot v sobah stanovanj,« so povedali za Mariborinfo.

»Zato je vsak korak v izboljšanje razmer za katerokoli žival samo za pozdraviti,« pravijo. 

Idealne rešitve ni

»Za nas kinologe ni idealne rešitve psov na verigah, saj bi si želeli, da bi psi živeli s svojo družino in da bi jim ta družina tudi zagotavljala vse, kar potrebujejo za zdrav razvoj – torej zavetje, hrano, gibanje, delo, pripadnost družini,« pravijo v Kinološkem društvu Maribor.

So ovratnice nevarne? V društvu pojasnjujejo, da je vsak pripomoček ob nepravilni uporabi lahko nevaren in zanašanje samo na pripomočke ni smisel sobivanja v urbanem okolju.

Pojasnjujejo, da želi Levica s predlogom uveljaviti, da bi namesto fiksnih verig (privezov) uporabljali premične (vodila) v izogib poškodovanju vratu. V društvu menijo, da bi morale biti oprsnice izjemno kvalitetne, da se ne bi odlomile zaponke in da se pes ne bi izmotal iz oprsnice. Prav tako si psi med lahko pregriznejo oprsnico, saj za razliko od ovratnice te lahko dosežejo z gobcem.

»Vsakega psa je potrebno vzgojiti do te mere, da je sposoben normalnega in vljudnega obnašanja v urbanem okolju oziroma s stilom življenja zagotoviti, da se izogibamo stvarem, ki psu predstavljajo probleme,« dodajo v društvu.

»Pasja vzgoja ni uporaba pravilnega pripomočka«

V društvu pravijo, da bi bilo idealno, da bi se skrbniki potrudili svoje pse vzgojiti do te mere, da se ne bi pogovarjali o pripomočkih, ampak bi bili psi v normalnem okolju sposobni hoditi tako na ovratnici kot oprsnici in upoštevati naša navodila brez pripomočkov.

»Pasja vzgoja ni uporaba pravilnega pripomočka, ampak odnos z vodnikom, da ga pes spoštuje in je pripravljen slediti njegovim navodilom.« Dodajajo, da so pripomočki le prehod do tega stanja zaradi varnosti psa in okolice in niso podlaga na čemer bi gradili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice