Slika je simbolična.
Obveščanje patronažnih služb o rojstvu otrok v porodnišnicah izvajajo na različne načine, v nekaterih obveščanja sploh ne izvajajo.

Pomurje v zadnjem mesecu pretresa nova tragična vest o smrti otroka z Goričkega, ki je bil februarja pripeljan v Splošno bolnišnico Murska Sobota.

Poročali smo, da je bil otrok nezavesten pripeljan v bolnišnico in kljub oživljanju umrl.

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so takrat pojasnili, da o rojstvu otroka niso bili obveščeni:

»Patronažna služba Zdravstvenega doma Murska Sobota ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu otroka, starši niso podali uradne prijave.

Zaradi tega ni bilo vzpostavljenega nobenega predhodnega spremljanja zdravstvenega stanja otroka s strani pristojne službe.«

Pri obveščanju patronažnih služb neenaka praksa

Varuh človekovih pravic je zaključil z obravnavo širšega vprašanja načina obveščanja patronažnih služb po odpustu porodnice iz porodnišnice, ki ga je odprl v letu 2023.

Varuh je ugotovil, da je zaradi neenake prakse obveščanja patronažnih služb o odpustu porodnic iz porodnišnice kršeno načelo enakega varstva pravic, zato je ministrstvu za zdravje priporočil, da se poenoti praksa obveščanja patronažnih služb po odpustu porodnic iz porodnišnic.

Na kakšen način poteka obveščanje patronažne službe po odpustu porodnice iz porodnišnice?

Varuh je vprašanja naslovil na 14 porodnišnic, odgovorov pa ni prejel s strani Splošne bolnišnice Murska Sobota in Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Varuh je ugotovil, da je praksa obveščanja patronažnih služb po odpustu porodnic iz porodnišnic precej različna.

V večini primerov - sedem porodnišnic - je način obveščanja patronažne službe odvisen od kraja bivanja porodnice, in sicer porodnišnice obveščajo le lokalne zdravstvene domove, nato pa patronažna služba kontaktira porodnico ter se dogovori za obisk na domu, medtem ko pa morajo porodnice, ki ne bivajo na območju, kjer se nahaja porodnišnica, same kontaktirati patronažno službo ter se dogovoriti za obisk na domu.

Tri porodnišnice obvestijo zdravstveni dom na območju bivanja porodnice, ne glede na to, iz katerega območja porodnica prihaja. Tovrstno prakso je varuh ocenil kot primer dobre prakse, izvajajo pa jo v bolnišnicah Brežice, Novo Mesto in Jesenice.

Potreba po enotnem načinu obveščanja

V dveh porodnišnicah se morajo porodnice same dogovoriti za obisk patronažne službe, ne glede na to, iz katerega območja prihajajo. 

Ob tem je varuh zaznal tudi različno prakso porodnišnic, kdaj in na kakšen način obveščanje poteka.

Nekatere porodnišnice obvestijo patronažno službo na dan poroda oziroma naslednji dan, druge pa na dan odpusta iz porodnišnice oziroma dan po odpustu.

Ministrstvo za zdravje je prepoznalo potrebo po enotnem načinu obveščanja patronažne službe po odpustu porodnic iz porodnišnic.

V teku so določene aktivnosti, vezane na urejanje tega področja, varuha pa skrbi, da se spremembe odvijajo prepočasi.

Komunikacija poteka dnevno

V Mariboru komunikacija med porodnišnico in patronažno službo poteka dnevno, če mama prihaja z območja Maribora in okolice, piše N1.

Od ponedeljka do petka patronažna sestra dopoldne pride v porodnišnico in pridobi informacije o vseh novorojenčkih. V soboto, nedeljo in ob praznikih pa komunikacija poteka po telefonu.

Po poročanju portala N1 pa je komunikacija nekoliko težja, ko ženske ne živijo na območju Maribora. Patronažne medicinske sestre so namreč po telefonu, zaradi narave svojega dela, dosegljive le v določenem času, tako mamam naročijo, da kar same kličejo patronažne sestre.

»To vsekakor ni pravilen postopek, na katerega v porodnišnici Maribor že dalj časa opozarjamo,« so za N1 pojasnili v porodnišnici.

Predlagajo enoten informacijski sistem za vse porodnišnice, še poroča portal.

Komentarji (2)

Čigumi (ni preverjeno)

Ženska ni šla na nuhalno?

mislim (ni preverjeno)

ni fer, da porodnice prepustijo same sebi! v tem zdravstvu je vse narobe! fujj fujj

Starejše novice