Slika je simbolična.
Torkove spremembe cen goriv bodo razveselile lastnike vozil in tudi vse tiste, ki razmišljajo o nakupu zaloge kurilnega olja.

Te dni je bilo veliko govora o spremembi marž, upoštevanju stroškov dodajanja biogoriv ter podaljšanju obdobja določanja cen z dveh tednov na štiri tedne. 

Vlada se je naposled odločila, da ne ustreže trgovcem in marže pusti na ravni, ki je po pričevanju trgovcev prenizka za rentabilno delovanje, na drugi strani pa opustila idejo določanja cene na vsake štiri tedne. 

Uredba, ki bo začela veljati v torek, bi tako za eno leto zacementirala marže na ravni, ki se trgovcem zdi prenizka.

Ob nespremenjenih maržah in po zdajšnjem obračunavanju stroška dodajanja biogoriv, pri časniku Moje finance ocenjujejo, da bodo goriva v torek nekoliko cenejša. Upad cen bi bil še večji, če evro ne bi malenkost izgubil v primerjavi z dolarjem.

Kakšna bo nova cena bencina od 18. junija naprej?

Od lanske jeseni do začetka zime smo bili priča spremembam cen, ki so bile večinoma ugodne za prebivalstvo ali pa niso prinesle opaznih sprememb. Nato je sledilo obdobje podražitev, od aprila pa spremljamo bolj ali manj opazne pocenitve. Kot izhaja iz ocen, tokrat ne bo drugače. Bolj kot ceni ob koncu minulega tedna gredo zasluge za pričakovano pocenitev dogajanju v začetku junija, ko so cene goriv na sredozemskih borzah sledile naftnemu štirimesečnemu dnu.

To bodo bolj občutili lastniki vozil z bencinskimi motorji. Pričakujejo, da bo cena upadla za dva do tri cente, na približno 1,45 evra, kar bi bilo najmanj od letošnjega februarja.

Bo dizel dražji od bencina?

Pocenitev se pričakuje tudi pri dizlu, a kot izhaja iz osrednje napovedi, bi upad cene lahko bil manj izrazit kot pri bencinu. 

Pričakujejo, da se bo liter dizla pocenil za nekaj manj kot cent, na nekaj manj kot 1,46 evra.

Če se oceni za dizel in bencin izkažeta za pravilni, bo dizel po dveh mesecih zopet dražji od bencina, cena pa bi bila vseeno najnižja v zadnjih štirih mesecih.

Pri Slovenskem nacionalnem naftno-plinskem komiteju Svetovnega naftno-plinskega sveta, v katerega so vključeni slovenski prodajalci goriva, opozarjajo, da je vlada od 1. januarja lani do 1. maja letos dvignila trošarine in davčne obremenitve cen goriv, in sicer pri bencinu za 18 centov in pri dizlu za 17,3 centa

»S tem se je celotno breme brzdanja inflacije prevalilo na naftne trgovce,« so ostri v naftno-plinskem komiteju.

Po izračunih časnika Moje finance marža v novi ceni bencina in dizla znaša približno 5,5 oziroma 5,4 odstotka prodajnega zneska. Na drugi strani pa v sestavi cene bencina vse dajatve državi znašajo približno 54 odstotkov, pri dizlu pa 51 odstotkov cene.

Starejše novice