Potovanja v druge države so odsvetovana, policisti še vedno ugotavljajo, da se ljudje družijo v zaprtih gostilnah.

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter pravi, da močno priporočajo, da se ljudje potovanjem odpovedo.

Države zaostrujejo vstop v državo

Razmere po svetu niso nič boljše, kot so bile marca lani. Številne države drastično zaostrujejo vstop v državo. 

»Tisti, ki se jim mudi zapravljati svoj denar, sporočam, da je Brazilija popolnoma zaprla meje. Kdor je v Braziliji, bo tam ostal,« je jasen Šter.

Ne bodo pomagali tistim, ki so neodgovorni

Po besedah Štera je nekaterim agencijam pomembno samo, da prodajo. V dveh primerih so se namreč morali potniki še isti dan vrniti domov. Slovensko javnost po njegovih besedah vznemirja še vprašanje, ali so že nastopili pogoji za normalnejše potovanje po svetu.

Na ministrstvo dobivajo številna pisma in vprašanja v zvezi s tem, ker nekateri Slovenci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije iz eksotičnih krajev.

»Ne bomo se več ukvarjali s pomočjo tistim, ki nekje nasedejo pri takšnih potovanjih. Tega ne moremo storiti zato, ker ne moremo več trditi, da je kjerkoli na svetu nekdo, ki bi ga epidemiološka situacija presenetila,« je oster Šter.

Tisti, ki so v Združenem kraljestvu in imajo tranzit preko Frankfurta, si bodo morali najti drugo povezavo, saj Nemčija ne omogoča več tranzitnega potovanja iz Združenega kraljestva, je še dodal Šter.

Inšpekcijski nadzor pred vrtci in šolam

Na vladni novinarski konferenci je sodelovala tudi Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Po njenih podatkih je bilo v zadnjem tednu skupno opravljenih 3633 nadzorov inšpekcijskih organov.

Izrečenih je bilo 33 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po zakonu o prekrških in 101 upravni ukrep. V gostinstvu je bilo tokrat opravljenih 168 nadzorov in izrečenih 18 prekrškovnih sankcij, 23 opozoril in tri odločbe o prepovedi.

»Inšpektorji so bili v soboto in nedeljo prisotni na osmih izletniških točkah, kjer razen nekaj primerov nepravilnega nošenja zaščitnih mask neskladnosti niso bile ugotovljene,« je dejala.

Od ponovnega začetka pouka se je do vključno srede, 3. februarja, nadzor opravil tudi na nekaj več kot sto lokacijah pred vrtci in šolami. Samo v sedmih primerih so zaznali nepravilno nošenje zaščitne maske, za kar so bila izrečena opozorila.

Zabava v zaprtem lokalu

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da so policisti v zadnjih sedmih dneh ob opravljanju rednih nalog opravili še nadzore na 16.045 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov.

Pri tem so izrekli skupaj 1508 oziroma za 14,7 odstotka več ukrepov kot teden dni prej. Od tega so izrekli 948 opozoril in izdali 551 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

Kot je dejal Pečjak, pa se še vedno dogajajo zasebna druženja večjega števila oseb, in ne samo v stanovanjskih objektih, ampak tudi v zaprtih gostinskih lokalih.

»Včeraj malo pred peto uro zjutraj smo policisti v Celju prejeli anonimni klic na številko 113, da se v prostorih gostilne na območju Celja druži večja skupina oseb in predvaja glasno glasbo. Ugotovljeno je bilo, da se v lokalu nahaja petnajst oseb, ki so se družili in praznovali. Dvanajstim polnoletnim osebam je bil izdan plačilni nalog za kršitev zakona o nalezljivi bolezni,« je dejal.

Zoper tri mladoletne osebe pa so policisti podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče v Celju.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Pravilno! Eni bi za vsako ceno rinili nekam. Še bo čas za to pa raje denar hranite za boljše čase.

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A TEBI IN VAM PODOBNIH OVCAM ŠE KAR NI JASNO, DA JE TO PERMANENTA STVAR IN DA SE PANDEMIJE NE BO NIKOLI KONČALA, KER JE TAKO DOLOČENO??? ŠE ENKRAT IN ZADNJIČ - TUDI KO SE CEPI 70% PREBIVALSTVA SE BOJO MORALE NOSIT MASKE IN SE NE BO SMELO DRUŽIT, A TI TO KAJ POVE???

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Začni se barem obnašat, če si že neozdravljivo butast. Zanima me z čem se prehranjuješ, da si tako 'pameten'! Zakaj nisi ti na nekem vplivnem položaju? Odgovor: zato ker iz dneva v dan sanjaš!

In reply to by dd (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Sicer nevem zakaj se ti buniš, ko z svojo socialno pomočjo itak ne moreš it nikamor!

In reply to by dd (nepreverjen)

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

TUDI TI NE BOŠ VEČ MOGEL NIKAMOR, ZDAJ PA NALAGAJ DNAR "ZA BOLJŠE ČASE", ZA V GROB DEBIL KER PLANDEMIJA BO TRAJALA ŠE 10 LET KER OČITNO JE ŠE VEDNO PREVEČ OVČIC NA SVETU KI JIH JE STRAH TEGA PREHLADA OD NETOPIRJA IN NE VIDIJO KAKO VSAKI DAN LAŽEJO FOLK S ŠTEVILKAMI

In reply to by SLO (nepreverjen)

Starejše novice