Slika je simbolična.
Piše se leto 200, obiskati želimo mesto Rim, a imamo na voljo le konje in kočijo. Kako dolgo bi potrebovali? Z zabavnim in poučnim zemljevidom lahko postanete »popotniki skozi čas« in preverite, kako dolgo bi potovali med kraji v rimskem imperiju.

Legendarni rek pravi, da vse poti vodijo v Rim. Izrek izvira iz časa Rimskega cesarstva, v katerem so zgradili več kot 70 tisoč kilometrov poti, ki so oddaljene kraje cesarstva povezovale z glavnim mestom. 

Če želimo danes obiskati Rim, imamo veliko različnih možnosti za potovanje. Za iskanje najkrajših poti in preračunavanje časa potovanja preprosto uporabimo Google zemljevid. 

»Google Zemljevid« za antični svet

Univerza Stanford je združila zgodovinske raziskave, kartiranje in spletno tehnologijo, da je ustvarila zanimiv in interaktiven zemljevid starodavnega Rimskega cesarstva.

Model geoprostorskega omrežja rimskega sveta, ki se imenuje ORBIS, nam omogoča, da preverimo, kako dolgo bi trajalo potovanje od ene do druge lokacije v rimskih časih.

S simulacijo gibanja po glavnih poteh rimskega cestnega omrežja, glavnih plovnih rek in na stotine morskih poti v Sredozemlju, Črnem morju in obalnem Atlantiku nam ta interaktivni model namreč rekonstruira trajanje in finančne stroške potovanja v antiki. V kalkulatorju lahko izberemo tudi način potovanja in letni čas. 

Interaktiven zemljevid rimskih poti ponuja zabavno kratkočasje za ljubitelje preteklosti in je hkrati edinstven vir za razumevanje antične zgodovine.

Preverimo lahko, kako dolgo bi z volom potrebovali iz Londiniuma, središča rimske province Britanije, do Korinta na Peloponezu v Grčiji. Ali pa recimo iz »slovenske« Emone do Aleksandrije, če bi bili del vojaškega pohoda. 

V katero leto nas prestavi? Zemljevid se osredotoča leto 200 našega štetja, ko je bila rimska moč najvišja in je bil obseg imperija največji ter prikazuje 751 različnih lokacij.

Dobrodošli v Rimskem imperiju

Če bi se meseca januarja leta 200 s konjem odpravili na pot iz Ptuja oziroma Poetovia do Rima bi za pot porabili 14,8 dni, v tem času bi prejahali 841 kilometrov poti. Za pot z oslom bi potrebovali precej več časa, in sicer okoli 27 dni. 

Potovanje od Poetovia do Ljubljane oziroma Emone bi nam vzelo 2 dni, če bi potovali s konjem in 4 dni, če bi potovali z oslom. Iz Emone do Aleksandrije bi za potovanje z oslom potrebovali kar 143 dni, za prevoz s hitro kočijo pa okoli 55 dni.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice