Foto: OŠ Beltinci
Veliko ukrajinskih otrok že obiskuje lokalne šole, nekateri odrasli so se tudi že zaposlili. V šolah se učitelji domislijo najrazličnejših načinov, kako otroke vključiti v okolje, da bi bil prehod čim lažji.

V zadnjem letu so na Osnovno šolo Beltinci sprejeli več novih učencev in tudi nekaj učiteljev. 

Poleg treh oddelkov nadobudnih prvošolčkov so k njim prišli tudi učenci iz različnih koncev sveta. Med drugim tudi iz Ukrajine, Hrvaške in Hongkonga.

Prišli so v povsem drugačno okolje, poslušajo jezik, ki ga ne razumejo, skušajo se vključiti v našo kulturo, sklepajo nova prijateljstva. Na šoli verjamejo, da jim na pragu pubertete ni lahko. Vsi si želijo, da bi se novinci čim lažje vključili v njihov proces dela, zato se zaposleni in učenci vsak po svoje trudijo, da bi se ti učenci počutili  dobrodošli, pojasnjujejo.

Kot pravijo, na šoli gostom običajno ponudijo stol.

»To je znamenje dobrodošlice. Simbolno želimo tudi mi ponuditi stol vsem, ki so in še bodo vstopili v našo šolo. Želimo, da se počutijo dobrodošli, da se pri nas počutijo kot doma,« odgovarjajo.

Tako na beltinski šoli poteka prenova starih, odsluženih lesenih stolov.

»Tri stole, ki bi najbrž kar kmalu končali v peči ali na smetišču, so nam prijazno odstopili dobri ljudje. S pomočjo nove učenke Katje pa smo jih zbrusili, pobarvali in zaščitili. Tako smo naredili nekaj dobrega za okolje, saj smo obnovili in ponovno uporabili stare predmete, aktivno smo k sodelovanju vključili nove učence in jim s tem pokazali, da so k nam prinesli svež veter, stolom pa smo vdahnili novo življenje in jih znova vrnili v uporabo,« nadaljujejo.

Skozi projekt učenki pomagali, da se je lažje vpeljala

»Rada imam, da se stvari obnovijo, da se ponovno porabijo in reciklirajo. Malo sem prebrskala po spletu in zasledila dobro idejo za obnovo starih stolov. Zakaj se torej ne bi poskusili tega lotiti,« je povedala pobudnica projekta Janja Žalik Jerebič iz Osnovne šole Beltinci.

Učitelji in ostali mimoidoči, ki so naleteli na njih, ko so ustvarjali, so bili vsi navdušeni. Ko so končali z ustvarjanjem, so njihovo delo navdušeni pohvalili, pravi.

»Za stole sem povprašala po družbenem omrežju Facebook, če ima kdo kakšen stol in se je v eni skupini javila gospa iz Ljubljane. Bila je tako prijazna, da je preko svoje prijateljice uredila prevoz do Murske Sobote in nam pripeljala dva stara stola, ki smo ju lahko obnovili,« nam je dejala.

Tudi na šoli so jih imeli nekaj, ki so jih še malo popestrili in polepšali.

»Istočasno kot se je začela prenova starih stolov, je na našo šolo prišla deklica iz Ukrajine. Ne razume še slovenščine, tukaj še nima prijateljev, je iz vojnega območja. Zato smo se odločili, da jo bomo poskusili vpeljati v ta projekt, da se bo bolj vključila v naše okolje. Skozi ta projekt smo jo želeli malo zamotiti, da pozabi na dogajanje v Ukrajini, da bo imela nekoga, ki mu lahko zaupa ter da se bo pri nas bolje počutila,« je razložila.

Največja bariera pri vključevanju je jezik, zato se z njo sporazumevajo v angleščini.

»Projekt obnove stolov pa je tako imel dve poglavitni dejavnosti, reciklažo starih stolov ter vključitev učenke v naše okolje, kar nam je tudi uspelo,« ponosno zaključi Žalik Jerebič.

Komentarji (2)

Dtt (ni preverjeno)

Saj se hecate na OŠ Beltinci, a ne?
Vse za PR, pa čeprav gre za popolne nonsense ...

ee golobi (ni preverjeno)

kaj se cudis ,lastnik mariborinfo je pomurec , isto murska ,lendava,ljubljana
razen celja in kranja

Starejše novice