Foto: Jure Banfi
Rokometaši Maribora so v ormoški trdnjavi Hardek dobili sosedski obračun z Ormožani in gostiteljem zadali prvi domači poraz po lanskem oktobru. V mariborskem golu je vnovič blestel Gregor Lorger.

Vsaka serija se enkrat konča, tudi ormoško se je. Rokometaši Jeruzalema Ormoža so po nizu osmih tekem brez domačega poraza morali čestitati gostom iz štajerske prestolnice.

Mariborčani so v ormoški trdnjavi vodili od prve pa do zadnje minute, sredi prvega polčasa pa so vodili že z osmimi goli razlike. Gostitelji se niso predali, saj so se v uvodu drugega polčasa povsem približali.

To je streznilo Mariborčane, ki so v nadaljevanju dvoboja za osmo mesto strnili svoje vrste, znova zaigrali bolje, si pridelali novo varno prednost in tekmo mirno pripeljali k srečnemu zaključku.

JERUZALEM ORMOŽ - MARIBOR BRANIK 25:29 (11:15)

Ormož: Skledar 5, Balent 2; Čudič 6, Ćirović 6, Kos 6, Žuran 3, Bogadi 2, Škrinjar 1, Šulek 1, Mlač Černe 0, Voljč 0, Pungartnik 0, Pandev 0, G. Hebar 0, M. Hebar 0, Fergola 0.

Maribor: Strašek 2, Lorger 16; Košec 4, Veselinović 0, Hedl 0, Sok 3, Jerenec 2, Janc 4, Blagotinšek 1, Rakita 1, Razgor 1, Budja 8, Dosedla 0, Knez 2, Kovačec 2, Gregorič 1.

Ormožani brez vodstva

Gostje so obračun odprli sanjsko. Maribor je z goli Jana Kovačeca, Filipa Rakite, Domna Kneza in Anžeta Blagotinška že v četrti minuti vodil z 0:4. Domačini so za prvi zadetek potrebovali sedem minut, razigranega Gregorja Lorgerja je prvi premagal Rok Žuran.

Lorger je že v prvem polčasu zbral deset obramb, Mariborčanov pa ni zaustavila niti izključitev Blagotinška. Slednji je pordečel po prekršku nad Tinčkom Hebarjem, ki je zaradi poškodbe gležnja verjetno že sklenil sezono. 

Ekipa Luke Žvižeja je zatem le še višala prednost, Tadej Sok je z dvema sedemmetrovkama povišal na 5:11, po dveh golih Izidorja Budje pa je bilo že 6:13. Gostje so ob polčasu vodili s štirimi goli prednosti, na 11:15 je znižal Žuran.

Odmor je očitno bolj koristil gostiteljem, ki so v nadaljevanje tekme krenili kot prerojeni. Nik Ćirović, Rok Žuran in TIlen Kosi so Ormožane v manj kot štirih minutah igre približali na gol zaostanka, a domača ekipa - čeprav je bila ob bučni podpori še dvakrat povsem blizu - ni zmogla do izenačenja.

Predvsem Budja je poskrbel, da so Štajerci ostali v prednosti, po dveh natančnih strelih Filipa Jereneca pa je semafor v 47. minuti znova kazal prednost petih zadetkov. Gostje takšnega vodstva niso več zapravili.

Za nameček je nekaj posredovanj vknjižil še izkušeni Lorger, Denis Strašek pa je v 49. minuti zaustavil sedemmetrovko Nika Ćirovića. Ormožani se v končnici srečanja niso več uspeli približati, Tilen Kosi in David Bogadi pa sta v izdihljajih tekme zgolj omilila poraz.

Mariborčani v zahtevnih trenutkih ohranili zbranost

»Za nami je prava tekma in pravi derbi v vsakem pomenu besede, vzdušje v dvorani, borba obeh ekip. Držali smo se dogovorov, bili pravi in še enkrat pokazali karakter. 

Odigrali smo na visokem nivoju, v ključnih trenutkih, ko se nam je zgodil padec, smo ostali zbrani in odigrali do konca. 

Naš cilj je bil, da tekmo dobimo, in ob vseh težavah, ki smo jih imeli, tudi obema izključitvama, smo uspeli vodstvo zadržati do konca in priti do zmage na težkem gostovanju v Ormožu,« je bil po zmagi vesel mariborski strateg Luka Žvižej.

Pri Mariboru velja ob vratarju Lorgerju, ki je zbral kar 16 obramb, izpostaviti osemkratnega strelca Izidorja Budjo, šest so jih na domači strani prispevali Bojan Čudič, Nik Ćirović in Tilen Kosi.

»Zaslužena zmaga Mariborčanov na Hardeku. Vsake serije je enkrat konec in zdaj je čas za novo. Žal smo bili preveč živčni, kar nas je drago stalo. Prevečkrat smo streljali na gol iz neizdelanih akcij. 

Hvala navijačem, da so nas podpirali do konca, čeprav nam ni šlo vse po načrtih,« je po bridkem porazu Ormožanov dejal David Bogadi.

Osmi Mariborčani se bodo v naslednjem krogu doma pomerili z ljubljanskim Slovanom, deveti Ormož pa bo gostoval v Šmartnem pri Litiji.

Starejše novice