Rezultati raziskave z naslovom LGBT mladi - prebijmo molk v šolah, so pokazali, da šole niso varni prostori za pripadnike LGBT skupnosti, so sporočili iz društva za zagovorništvo pravic LGBTI oseb Legebitra.

V študiji, izvedeni leta 2019, so slovenski LGBT dijaki poročali o svojih izkušnjah z diskriminacijo v šolah. Rezultati so pokazali, da 11,1 odstotka LGBT dijakov ne namerava zaključiti srednješolskega izobraževanja.

Dijaki, ki so bili med svojim izobraževanjem deležni manj napadov in opazk zaradi svoje spolne usmerjenosti, bodo po rezultatih študije bolj verjetno nadaljevali šolanje, kot tisti, ki so bili pogosto tarča napadov.

Vsak četrti sodelujoči LGBT dijak poroča, da v šoli pogosto sliši homofobne opazke. Ob tem je le 12,8 odstotka sodelujočih dejalo, da je šolsko osebje ob homofobnih opazkah vedno ali skoraj vedno posredovalo, 53,9 odstotka anketiranih poroča, da šolsko osebje nikoli ni posredovalo, 33,2 odstotka dijakov pa je posredovanje šolskega osebja opazilo občasno.

Odzivi šolskega osebja na nadlegovanje neučinkoviti

Kar 41,3 odstotka LGBT dijakov je ocenilo, da so bili odzivi šolskega osebja na prijavo nadlegovanja ali napada neučinkoviti. Le 10,7 odstotka dijakov ocenjuje, da so bili odzivi šolskega osebja na prijavo nadlegovanja ali napada zelo učinkoviti, 48 odstotkov dijakov pa ocenjuje, da je bilo njihovo posredovanje nekoliko učinkovito.

V društvu Legebitra so v izjavi za javnost prav tako opozorili, da homofoben, bifoben, transfoben in seksističen govor ter druge opazke, ki temeljijo na predsodkih, ustvarijo šolsko okolje, ki ni varno in ki lahko privede do tega, da LGBT osebe ne izpolnjujejo svojih potencialov.

V raziskavi sta sodelovali 602 osebi, stari od 16 do 21 let. Povprečna starost sodelujočih je bila 17,4 leta. Sodelujoči so prihajali iz vseh slovenskih regij.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rockandroll (nepreverjen)

Kako je s svobodo govora ko se gre za kritiko LGBT skupnosti ?

Ajsjjsjsks (nepreverjen)

Gre za posameznike, ne za skupnost. Skupnost je npr razred, v razredu pa je en gej pač posameznik. Če bi bila skupnost, bi imeli svojo šolo, tako kot bodo zdaj muslimani. In verjemi, bolje mavrični posamezniki kot pa črno bele skupnosti.

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

ip (nepreverjen)

Brišete komentarje. Tudi "proti"nežaljive.

Koncajte novin… (nepreverjen)

V šoli se ukvarjajte s šolanjem, pa ne bo nihče imel težav.razred pač ni prostor kjer nujno razglasamo svojo spolno usmerjenost.

Ajsjjsjsks (nepreverjen)

Težko razumem da slovenski narod - ki je vedno bil zatirana manjšina - ne razume prednosti v spodbujanju razvoja manjšin. Če tega ne znamo sami dokazati, kako bomo drugim dokazali da smo sploh vredni lastnega jezik in države, če smo majhni ? Ne bomo, čas nas bo povozil.

Heh (nepreverjen)

Saj spodbujamo razvoj manjšine - mečemo denar/stanovanja/hrano zagorelim, ki lažejo koliko otrok imajo in opravljajo posle na črno/kradejo/izsiljujejo/ropajo/napadajo vsepoprek.

In reply to by Ajsjjsjsks (nepreverjen)

Ajsjjsjsks (nepreverjen)

Tako malo nas je, Slovencev. Pa še tiste hočete odstranit ki so invalidi, slepi, homoseksualni, ali pa malo zavijajo po balkansko. Na koncu ostane samo Jelinčič. Adijo Slovenija

Starejše novice