Z novim letom je kmetom na voljo kmetijski dizel, obarvano kurilno olje, ki je namenjeno za zmanjšanje stroškov prevoza. A kmetje so nad novim gorivom skeptični, kvaliteta tega naj bi bila vprašljiva.

S 1. januarjem 2023 je v veljavo stopil nov zakon o trošarinah, ki slovenskim kmetom, gozdarjem in čebelarjem omogoča, da lahko odslej točijo cenejše gorivo oziroma kmetijski dizel.

Kaj je kmetijski dizel?

Gre za obarvano kurilno olje, ki ga lahko kmetje natočijo kar na črpalki, ob nakupu pa se jim nato odšteje trošarina.

»To gorivo se je vzpostavilo zato, da dejansko ni potrebno več vlagati zahtevka po trošarinah, kajti pri tem gorivu je trošarina že odšteta pa dejansko kmetje ga lahko kupujejo v neomejenih količinah. Lahko ga pa uporabljajo le v kmetijski mehanizaciji in pa seveda v dvoriščni mehanizaciji, ki je namenjena kmetovanju,« je pojasnil Timotej Horvat iz Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

A kljub nižjim stroškom, ki jih obeta novo gorivo, so številni kmetje skeptični glede kakovosti tega. Mnenja o prednostih kmetijskega dizla so precej razdeljena.

»Prvi odzivi kmetov so dejansko različni. Nekateri so že začeli s samim dobavljanjem tega goriva, nekateri se še ga bojijo,« je še dodal Horvat.

Kvaliteta goriva vprašljiva? Številni kmetje ga ne točijo

Kot je izpostavil predstavnik sindikata kmetov, se bojijo, da je to gorivo tudi pri nas najslabše kakovosti, kot se je to izkazalo na Hrvaškem.

»Pri nas trgovci za denar naredijo vse in tu se bojimo, da bomo dobili kmetje najmanj vredno dizelsko gorivo,« je zaskrbljeno izpostavil Milan Unuk, predstavnik sindikata kmetov.

Zaradi strahu, da bo kmetijski dizel uničil njihovo mehanizacijo se v večini še niso odločili za uporabo novega goriva.  

»Smo dejansko skeptični najbolj o kvaliteti tega goriva. Danes so moderni traktorji, moderne pumpe in se bojimo, da bi prišlo do okvar,« je še dodal Unuk.

»Eni kmetje se pogovarjajo, da sploh tega v traktorje ne bodo tankali«

Nekateri pa o uporabi obarvanega kmetijskega dizla ne razmišljajo niti v prihodnje.

»To bo težko verjetno, težko reči. Ker na primer, če je to gorivo slabše kvalitete, potem ti novi traktorji ne bodo na to šli,« je dejal Zvonko Čelofiga, eden izmed slovenskih kmetov.

»Eni kmetje se pogovarjajo, da sploh tega v traktorje ne bodo tankali, da bodo rajši to trošarino pustili in bodo odkupovali originalno nafto,« je dejal predstavnik sindikata kmetov. 

»Dobili smo zagotovila, da je kmetijski dizel ustrezen«

Stroka je med tem jasna, da je kmetijski dizel pri nas dobre kvalitete in so preko vzorcev dobili zagotovila, da ustreza vsem standardom dizelskega goriva.

»Mi smo dobili vsa zagotovila, da je kmetijski dizel ustrezen. Tudi sindikat je vzel par vzorcev in preveril, če je kvaliteta ustrezna, bila je ustrezna. Zdaj ob samem nakupu vam pa dejansko mora tudi prodajalec predložiti dokument, ki dokazuje ustreznost tega goriva za dizelske motorje,« je še pojasnil Timotej Horvat.

Kmetijski dizel je sicer trenutno na voljo na več kot 250 črpalkah po Sloveniji, kmetje pa morajo za nakup pokazati le osebno izkaznico ali potrdilo, da so nosilci kmetije.

V Podravju lahko na primer kmetje točijo kmetijski dizel na bencinskem servisu OMV v Spodnjem Dupleku, Ormožu, na becinskem servisu Stojnci in na dveh mariborskih servisih, in sicer na Bohovi in Ptujski. 

V kolikšni meri se novo gorivo dejansko koristi, pa nam na črpalkah niso hoteli izdati.  

Komentarji (6)

gost377383 (ni preverjeno)

isto gorivo je kot za tankerje na vodi. najslabše. le poglej še na internet malo

JBT (ni preverjeno)

Kmetje se gredo opozicije in iščejo dlako v jajcih . Subvencije jim pobrat naj grejo v Avstrijo tankat .

Danvidz (ni preverjeno)

Počakajte še malo'zdaj ,ko več ne bo Putinove nafte'zdaj bodo še le začeli avti crkovat.

Franvc (ni preverjeno)

Tocno to je bil namen vlade...seveda kmetje ki imajo drage in kvalitetne stroje ne bodo tankali tega sranja v svoje stroje in si povzrocili veliko skodo,tako da bodo prisiljeni kupovati kvalitetno nafto kot do sedaj,drzava jih pa se enkrat udari..

Kme tič (ni preverjeno)

Butalci kaj so naredili,norčujejo se iz kmeta,kmetje pa ne upajo skupaj stopit in nasprotovat temu gorivu in naši lepi vladi

Kme tič (ni preverjeno)

Naj nasa vlada toci obarvano kurilno olje in bodo videli da pridejo v pizdo

In reply to by Kme tič (ni preverjeno)

Starejše novice