Slika je simbolična.
Pojavljajo se nova lažna elektronska sporočila v imenu Finančne uprave Republike Slovenije.

Iz Finančne uprave obveščajo, da jih zavezanci vsak dan že skoraj dva tedna obveščajo o sporočilih, ki naj bi jih dobili od Finančne uprave glede preplačila davka. 

V sporočilih navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa seveda ne drži. »Opozarjamo, da gre za poskuse prevare in lažna sporočila. Ne nasedajte in nikamor ne sporočajte ali vpisujte svojih podatkov,« so sporočili. 

Povezava v sporočilu vodi na stran, kjer prejemnik vnese podatke za vračilo denarja.

Lažna spletna stran, ki izgleda kot prava

»Gre seveda za lažno spletno stran, prek katere vam kriminalci ukradejo podatke in posledično zlorabijo bančni račun. Zato ne klikajte na povezave in sporočilo izbrišite,« so sporočili na Facebook profilu Varni na internetu.

Lažno zlonamerno sporočilo je poslano z namenom ribarjenja (pridobivanja podatkov), saj je v njem priložena povezava na stran, ki je samo videti kot stran FURS-a, v resnici pa so jo postavili spletni goljufi.

»Vsak dan so lažna sporočila novih oblik in vse bolj dodelana tako, da so vizualno vse bolj podobna pravi celostni grafični podobi Finančne uprave,« dodajajo na FURS-u. 

Vir: FURS

Policija: Ne odpirajte povezav in ne vnašajte svojih podatkov

»Če prejemnik v spletno stran vnese svojo davčno številko, telefonsko številko in v nadaljevanju enkratno geslo za dostop do spletne banke, lahko te podatke spletni goljufi uporabijo za vstop v njegovo spletno banko in mu ukradejo denarna sredstva,« opozarjajo policisti: »Ta sredstva nato običajno nakažejo na transakcijske račune, odprte v tujini.«

Uporabnike pozivajo, naj bodo zelo pozorni na tovrstna elektronska sporočila, naj nanje nikakor ne odgovarjajo in ne klikajo na priložene povezave. 

»Nikakor ne smejo vnašati svojih podatkov, prejeto elektronsko pošto morajo izbrisati, pošiljatelja pa dodati na listo nezaželene pošte oziroma ga blokirati,« dodajajo. 

Če pa je že prišlo do finančnih transakcij, na policiji predlagajo, da zadevo prijavite osebno v najbližji policijski enoti ali prek spletne prijave kaznivega dejanja

Na FURS-u dodajajo, da se z vprašanji lahko obrnete na njihov klicni center na številko 08 200 1001 (za fizične osebe) in 08 200 1003 (pravne osebe).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice