Slika je simbolična.
V vročih poletnih dneh ne smemo pozabiti na živali. Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur. Nekatere vrste so pri tem uspešnejše, druge manj. Kako lahko živalim ob vročih mesecih zagotovite ustrezne pogoje?

Tako kot je vroče nam, predstavljajo visoke temperature velik izziv tudi za živali. Medtem ko ljudje pogosto poiščemo načine za zaščito pred vročino, kot so pitje dovolj tekočine, zadrževanje v senci in nošenje lahkih oblačil, moramo biti enako pozorni do svojih ljubljenčkov. 

Z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so zapisali priporočila za ravnanje s hišnimi ljubljenčki ob visokih temperaturah. Kaj vse so izpostavili?

Med ključnimi ukrepi za zaščito živali pred vročino so predvsem zadostna količina vode, zadrževanje v senci ter omejitev sprehodov na jutranje in večerne ure in prevoza na nočni čas.

Poskrbeti je treba za rejne živali

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa opozarja na ustrezno ravnanje z rejnimi živalmi. 

Rejne živali vročino prenašajo veliko težje kot mraz. V dneh, ko je temperatura okrog 30 stopinj Celzija, morajo zato imeti na voljo zadostno količino vode, kar lahko pomeni tudi več kot običajno.

Dobra hidracija je nujna za ohlajanje, sploh, če gre za vrste, ki se ohlajajo s potenjem ali sopenjem.

Neposredna izpostavljenost živali soncu pri visokih temperaturah pomeni veliko tveganje za vročinski udar. Posebno pozornost je treba zato nameniti zagotavljanju možnosti, da se živali umaknejo v senco.

Ta je lahko bodisi naravna (drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Senco morajo nujno imeti tudi živali, ki so privezane. 

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba pri visokih zunanjih temperaturah zagotoviti ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Če je le mogoče, se živali ne prevažajo pri temperaturah nad 30 stopinj

Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 stopinj. Če je le mogoče, naj se odhod načrtuje v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči. 

Z ustreznim načrtovanjem postankov lahko prevozniki preprečijo ali omejijo izpostavljenost vročini ob morebitnih cestnih zastojih.

Visoke temperature ogrožajo tudi hišne ljubljenčke

Lastniki morajo poskrbeti, da imajo živali ves čas na voljo svežo vodo, senco ali dobro prezračen hladen prostor. 

Pri visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ne puščamo v parkiranih vozilih, zanje pa so lahko smrtno nevarni tudi drugi zaprti neprezračeni prostori ali zgolj izpostavljenost soncu brez možnosti umika v senco.

Kaj storimo ob vročinskem udaru?

Visoka temperatura lahko pri živali povzroči vročinski udar, ki se nemalokrat konča s poginom. Ob vročinskem udaru je treba prizadeto žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno vodo, glavo naj ima dvignjeno. 

Nujno je tudi takoj poiskati veterinarsko pomoč.

Kaj je treba zagotoviti živalim, ki sodelujejo v prireditvah?

Živali je v skladu z zakonom o zaščiti živali dovoljeno uporabljati na javnem zbiranju ali snemanju le, če jim je prihranjeno nepotrebno trpljenje in ne gre za zakonsko prepovedana ravnanja ter jim je zagotovljena oskrba v skladu z etološkimi potrebami glede na vrsto živali. 

Če je pričakovati, da bo zaradi dejavnosti ogrožena dobrobit živali, na primer zaradi napora, dolgotrajnosti ali izčrpanosti, mora organizator zagotoviti prisotnost veterinarja in upoštevati njegova strokovna navodila.

Organizatorji poletnih prireditev, kjer sodelujejo živali, naj zato čas prireditve prilagodijo tako, da se živali čim manj ali sploh ne izpostavljajo visokim temperaturam, neposrednemu soncu in fizičnim obremenitvam. 

Poskrbeti je treba, da imajo živali na prireditvi na voljo senco in dovolj čiste vode, opozarja Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Starejše novice