Slika je simbolična.
Katere spremembe prinaša?

Predlog zakona o osnovni šoli zdaj določa nacionalno preverjanje znanja tudi za učence 3. razreda, hkrati pa omogoča, da se dosežki nacionalnega preverjanja znanja v 9. razredu upoštevajo kot eno od meril pri izbiri kandidatov v primeru omejitve vpisa v srednješolske programe.

Razširjeni program 

Spremenjeno besedilo zakona prav tako vključuje prenovo koncepta razširjenega programa osnovne šole.

Predlagane spremembe opredeljujejo, da se doslej veljavni elementi razširjenega programa (podaljšano bivanje, dopolnilni in dodatni pouk, individualna in skupinska učna pomoč ter neobvezni izbirni predmeti) preoblikujejo z izvajanjem vsebin s področij gibanja, zdravja, kulturne in državljanske vzgoje, pa tudi vsebin s področja učenja učenja.

Učenci se v ta program vključujejo prostovoljno. Praktično to pomeni, da se neobvezni izbirni predmeti po novem ne bi ocenjevali. Šola bi ob uveljavitvi zakona lahko izvajala program pred, med in po pouku. 

Poudariti je treba, da mora šola učencem prvega razreda ponuditi omenjene vsebine pred in po koncu obveznega pouka. V tem smislu se otrokom pred in po koncu obveznega programa zagotovijo strukturirane dejavnosti (ki vključujejo zagotovljeno varstvo).

Tuji jezik izjemno dobro sprejet

Novela zakona obenem uvaja obvezni prvi tuji jezik v 1. razred osnovne šole. 

V poskusnem obdobju izvajanja tega programa je bilo namreč ugotovljeno, da je bilo k pouku 1. tujega jezika že v šolskem letu 2016/2017 vključenih kar 92,73 odstotka prvošolcev, ta delež pa se je z leti še povečeval.

Izobraževanje na domu

Spremembe zakona se dotikajo tudi področja izobraževanja učencev na domu. Med drugim bodo zagotovile enakovreden izobrazbeni standard z učenci, ki se izobražujejo v šoli. To pomeni, da bodo morali učenci, ki se izobražujejo na domu, po novem opravljati izpite iz vseh predmetov posameznega razreda.

Starši bodo po spremembi zakona prav tako morali napovedati izobraževanje na domu do 16. avgusta in ne do 31. avgusta za prihodnje šolsko leto.

Spremembe za otroke s posebnimi potrebami

Sprememba zakona po besedah Ministrstva za izobraževanje omogoča tudi organizacijo počitniškega varstva za otroke s posebnimi potrebami in s tem rešuje problematiko težavnejšega vključevanja otrok s posebnimi potrebami v ostale organizirane oblike varstva.

Komentarji (9)

Igorp (ni preverjeno)

Pa dobro no kaj bi vi radi od otrok... 1 razder je se res za vecina prilagajanje.. vi pa z tujim jezikom in nevem kaj vse.. potem pa so vse starsi krivi da so otroci kasni pac so.. ne zdi se mi prav to so nas lepo izigrali 1 razred je kaoo mala sola.. ogromni pritiski na otroke.. nori ste..

Suska (ni preverjeno)

Najbolje za učenje tujega jezika je zgodaj v otroštvu!Otroci hitro dojamejo in ni nekih težav.Kasneje bodo za to hvaležni.

In reply to by Igorp (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Albanski al ukrainski jezik???
Kaj se bodo učili???

In reply to by Igorp (ni preverjeno)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Verjetno se bodo ucili yugoviscino

orožnik (ni preverjeno)

Prav je tako, iz izkušenj, moji so se davnega leta, ko so prišli satelitski programi, kot še predšolski otroci naučili tekoče nemško, (risanke), mi je bilo včasih "peinlich" ko so se med sabo pogovarjali samo nemško, globalizem je naredil svoje, brez znanja tujega jezika si v večini poklicev bos.

. (ni preverjeno)

nvm, kje je problem. Sam sem se ze ucil nemski jezik v Vrtcu. :) Dobra poteza morem rect ze za prihodnost.

Snezic (ni preverjeno)

Butasto. Zdaj totalno preveč forsirajo froce, oš hoče piflarijo,kot da grejo vsi na gimnazije. pri vsakem predmetu po tri delovni zvezki...en kup balasta.

Fischer (ni preverjeno)

Naj raje uvedejo predmet finančno pismenost, vsake toliko tečaj prve pomoči,ne samo ko se dela izpit za avto. To so praktične življenjske spretnosti. Zdaj bodo pa že v tretji razred dali nacionalno preverjanje znanja,da bodo še bolj depresivni z ocenami. Tudi v šolstvu drvimo v napačno smer. Čakamo še veganske obroke, glede na to,da je Golobček postal zelenjavar odkar je s konkubino.

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

HOČEMO SPOLNO VZGOJO MAR NE G,MALJEVAC

Starejše novice