Zlasti v nedeljo in ponedeljek zjutraj bodo temperature okoli minus pet stopinj, kjer bo tla prekrila snežna odeja pa lahko tudi okoli - 15 stopinj Celzija. Nedelja bo sicer suha, lahko se pokaže tudi sonce.

Po nekaterih napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje se bo jutri sredi dneva meja sneženja od severa začela spuščati. 

Popoldne bo dež ponekod prešel v sneg do nižin

Predvsem v nedeljo in ponedeljek bodo jutranje temperature nizke, kar na cestah pomeni tudi poledico, po nižinah bo lahko megla, ki terja posebno previdno vožnjo. 

Na spremenjene vozne okoliščine se je treba dobro pripraviti, prav tako je treba pripraviti tudi vozilo, svetuje Agencija za varnost prometa. 

Ne pozabite na osnove: dosledna uporaba varnostnih pasov, trezen voznik, osredotočenost na vožnjo brez distrakcij mobilnega telefona in multimedije ter prilagojena hitrost in tehnika vožnje. 

Spomnimo, december 2020 je bil prvi mesec v slovenski zgodovini brez smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. »Vsakdo naj s strpno in odgovorno udeležbo v prometu poskrbi, da bodo v najbolj čarobnem mesecu sijale le praznične ne pa tudi intervencijske luči,« so še sporočili.

Tehnika zaviranja je na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču drugačna in terja še posebno previdnost. Ob upoštevanju praktičnih nasvetov za varno vožnjo, s prilagojeno tehniko vožnje in z ustrezno pripravo vozila bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje. 

Agencija priporoča tudi povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov e-skirojev.

Ti pa naj poskrbijo za dobro vidnost, nošenje odsevnikov ali odsevnih površin na oblačilih ali obutvi. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer lahko zagotovijo varnejše poti za vse, tudi v manj ugodnih vremenskih pogojih.

Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, prav tako pred potjo očistite vozilo, če je zasneženo ali ima zaledenela stekla. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem ali zasneženem vozišču, je praviloma zahtevnejša in od voznika terja veliko večjo osredotočenost na vožnjo.

Razlika v dolžini zavornih poti pri pnevmatikah s profilom tri in sedem milimetre

Priprava vozila na zimske razmere

Zakaj zimske pnevmatike?

Vožnja v zimskih razmerah

Komentarji (2)

orožnik (ni preverjeno)

Nič ne bo, meteorologi so se že vgriznili v jezik, Novo mesto, danes ob 12 uri plus 17......

Düplek (ni preverjeno)

Tresla se gora, rodila se mis.

Starejše novice