V akademski skupnosti s peticijo protestirajo proti posegom vlade v visoko šolstvo in znanost. Opozarjajo, da gre za nerazumne poteze, s katerimi trenutna izvršna oblast spodjeda sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev Slovenije.

Po mnenju podpisnikov je koalicija onemogočila zaposlovanje na raziskovalnih projektih in tudi zaposlovanje mladih raziskovalcev v primerih, ko so bili projekti že pridobljeni in sredstva za zaposlitve že zagotovljena.

Opozarjajo še, da je vlada nepričakovano in v neskladju z dosedanjo prakso odložila potrditev razpisa za vpis v visokošolske zavode, čeprav je bil tako kot vsa leta poprej usklajen s pristojnim ministrstvom.

»Resorna ministrica se tej nerazumljivi odločitvi, ki bi jo morala razumeti kot izraz nezaupanja, doslej ni zoperstavila,« izpostavljajo podpisniki peticije.

»Menimo, da se je treba tovrstnim destruktivnim dejanjem, ki ogrožajo same temelje našega razvoja in ta hip – čisto konkretno – usodo cele generacije prihodnjih študentov, z vsem civilnim pogumom upreti. Podpisani nimamo enakih političnih prepričanj in se tudi v pogledih na prihodnost visokega šolstva in znanosti razlikujemo. Enotni pa smo v mnenju, da strankarska politika in zasebni interesi ne smejo ogroziti tistih temeljev, od katerih je odvisna prihodnost prebivalcev Republike Slovenije,« je še zapisano v pobudi oziroma spletni peticiji.

Peticijo so med drugim podpisale tri slovenske univerze, študentska in dijaška organizacija, nekateri inštituti in sindikalne organizacije. Peticija ima trenutno že več kot 3000 podpisov, ki so jih prispevali številni zaposleni v šolstvu, tudi mariborski profesorji, asistenti in ostali zaposleni.

Spomnimo ...

Vlada še zaenkrat ni podala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022. Zakon o visokem šolstvu sicer določa, da morajo visokošolski zavodi razpise za vpis objaviti najmanj šest mesecev pred začetkom študijskega leta, torej najpozneje 1. aprila.

Vendar pa se čas kljub temu izteka, saj rokovniki prijavno-sprejemnega postopka rok objave razpisa za vpis določajo okoli 1. februarja.

Ravnanje vlade je vznemirilo tako visokošolsko kot tudi politično javnost. Rektorji vseh štirih univerz so po rektorski konferenci sporočili, da jih je preložitev podaje soglasja negativno presenetila. Kot je povedal predsedujoči rektorski konferenci Zdravko Kačič iz mariborske univerze, je na 1. februar vezan celoten vpisni proces, poroča STA.

Študenti morajo imeti po njegovih besedah dovolj časa na voljo za odločitev o tem, na kakšen študij se bodo vpisali, zato gre lahko kakršno koli zamikanje tega datuma, četudi za to obstajajo pravne podlage, neposredno na škodo celotne generacije maturantov.

Janša zahteva predstaviti potrebe slovenskega trga

Predsednik vlade Janez Janša je medtem zanikal, da bi bil vpis na fakultete zaradi preložitve soglasja lahko ogrožen. Kot je navedel na Twitterju, je bilo gradivo predloženo šele nekaj dni nazaj in je strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor, ki za presojo potrebuje podatke o kadrovskih potrebah gospodarstva, javnega sektorja in države nasploh.

Pojasnjuje, da je ministrstvo za izobraževanje gradivo poslalo nekaj dni nazaj in ni bilo časa niti za to, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade. Na ministrstvu za izobraževanje so za sicer STA pojasnili, da so gradivo za razpis na vlado posredovali 22. januarja. Ker predloga na vladi še niso obravnavali, po besedah Janše ne vedo, ali je dober ali slab.

Gre pa po Janševih besedah za strateške odločitve in »nima smisla, da se teh odločitev lotevamo tako, kot so se jih že včasih naši predhodniki v preteklosti in smo potem ustvarili na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve tako v Sloveniji kot okviru skupnega evropskega trga«.

Ministrstvo za delo pa mora do takrat, ko bo vlada dokument obravnavala, predstaviti potrebe slovenskega gospodarstva, javnega sektorja ter države kot takšne po posameznih profilih.

Je pa poudaril, da vpisna mesta na javnih fakultetah ne morejo biti neka zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo, ampak je to strateški razvojni dokument države, ki ga je treba jemati zelo resno.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)

Vseh 3000 kakademikov fuknit vun iz službe pa naj držijo gobec!

Haha ... zahte… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

svet24/clan/novice/slovenija/6018627ec8fa2/vesela-zaradi-nezdruzljivosti-funcije-pozivajo-k-odstopu

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

pa še mater jim je treba naguziti

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Čuj Tanja na kateri strani pa si ti
Kaj te je Dejan svinjskoglavić slabo obdelal da si tak fuknjena

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice