Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Samotestiranje dijakov na okužbo s koronavirusom v domačem okolju se bo začelo v ponedeljek. Na šole so poslali 180 tisoč testov

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja so se po posvetih z epidemiologi, Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, ministrstvom za izobraževanje, ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov strinjali, da morajo storiti vse, da šolanje poteka v šoli.

Samotestiranje že v ponedeljek

Skupaj z epidemiologi in svetovalno skupino za covid-19 so tako sprejeli odločitev, da se samotestiranje prične še v tem šolskem letu.

»Tako se bomo pripravili na morebitno poslabšanje razmer v jeseni, da sistema ne postavljamo takrat, ko nam voda teče v grlo,« je dejal.

Začetek samotestiranja dijakov je predviden za ponedeljek. Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja.

»Nadejamo se, da bi pričeli v začetku junija,« je dejal Vindišar.

Pred uporabo morajo teste, ki so že na srednjih šolah, skladno z odločbo javne agencije za zdravila, opremiti z navodili. Po informacijah ministrstva so šole to že storile, po potrebi je za pomoč pri prepakiranju predvidena tudi civilna zaščita.

En test tedensko oziroma pet na mesec

Distribucijo testov na šole sicer zagotavlja uprava za zaščito in reševanje, teste pa učencem in dijakom razdelijo na šolah.

Šolarju pripada en test tedensko oziroma pet na mesec. Prve bodo dijakom razdelili že v petek.

Kaj storiti, če je test pozitiven?

Samotestiranje, ki se bo izvajalo vsakih sedem dni, bo potekalo prostovoljno in v domačem okolju, saj je po besedah Vindišarja logistično tako lažje v primeru pozitivnega rezultata.

Testirajo se tisti, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že in je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni. Za samotestiranje morajo biti učenec zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki šolarja naroči na PCR test, na katerega otrok počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo.

Previdno z odpadki, ki bodo nastali po samotestiranju

Odpadke, ki bodo nastali pri samotestiranju, je treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč se ne tlači, odpadkov se po odlaganju v vrečo ne dotika več.

Vrečo je treba namestiti v drugo plastično vrečo za smeti in jo tesno zavezati ter označiti. Postavi se jo ločeno od ostalih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom in se jo ločeno hrani vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke, je še pojasnil Vindišar.

Vindišar vse dijake in učence naproša, da k samotestiranju pristopijo odgovorno.

»Vsak od nas, tudi mlajše generacije, lahko vplivamo na potek epidemije, na to, kako bo naše življenje potekalo, kje se bomo učili. Samotestiranje je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti,« je dejal. Po njegovih informacijah je vzdušje na šolah glede samotestiranja »izredno pozitivno«.

Dodatna sproščanja v šolah

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec pa je izpostavil dodatna sproščanja ukrepov v vzgoji in izobraževanju, ki jih omogočajo boljše epidemiološke razmere.

Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dela v tako imenovanih mehurčkih se lahko znova izvajajo vsi programi, vključno z bivanjem v naravi, dnevi dejavnosti, ekskurzijami, šolo v naravi in plavalnimi tečaji v vrtcih in osnovnih šolah.

Izvedba šol v naravi je možna le v okviru enega oddelka. Šolam priporočajo, da v največji možni meri koristijo nastanitvene zmožnosti centrov šolskih in obšolskih dejavnosti.

Komentarji (1)

Koncajte novin… (ni preverjeno)

Bolano, dva meseca otroci hodijo v šolo zdravi in zadovoljni, sedaj pa bomo spet iskali iglo v kupu sena. Pustite že enkrat otroke, ki jim v vsem letu ni bilo praktično nič, razen da se je nad njimi izvajala represija . Poglejte raje malo nas, starejše povsod nas je polno, govorimo in pljuvamo drug v drugega, a to je super , le mladi naj pazijo, da bomo mi zdravi. Norija!!!

Starejše novice