Foto: Bobo
Po doslej neuspešnih pogajanjih vlade in zdravniškega sindikat Fides se zdravniška stavka nadaljuje tudi ta teden. Odslej bo potekala v zaostreni obliki, kar pa bo odvisno od vsakega posameznega zdravstvenega zavoda.

Zdravniki in zobozdravniki so minuli ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V minulem tednu sta se sicer večkrat sestala Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran, a pogajanja niso prinesla napredka, saj strani nista uspeli doseči stavkovnega sporazuma. V Fidesu so zato napovedali, da bodo stavko še zaostrili, napovedano zaostrovanje pa bo odvisno od vsakega posameznega zavoda. Danes se bodo sicer stavkajoči v posameznih zavodih sestajali na stavkovnih zborih.

Na kakšen način naj bi zaostrena stavka potekala, ni povsem znano, je pa članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek minuli teden pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa.

V času stavke se izvajajo zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v Fidesu. Tako po njihovi oceni tudi vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa so po drugi strani pojasnili, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

Komentarji (4)

SLO (ni preverjeno)

To so 'naši' zdravniki brez sramote! Pokojnine višje za 8%, minimalna plača za 4% a ta drhal pa zahteva kar 1000 eur višje plače?! Vsem dvigniti osebne dohodke v višini inflacije! Naj že enkrat izginejo v tujino pa tam štrajkajo!

Haja (ni preverjeno)

5000 eurov bruto za starejše in 3000 za mlade zdravnike.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Rrt (ni preverjeno)

Lenuhi še na telefon se ne javljajo,da jih ni sram.

Surfeiter (ni preverjeno)

Stavkate pod sloganom "Dovolj nam je" ... morda ..., v resnici je dovolj nam ... vam bo dovolj, ko vas par protagonistov te stavke opozorimo kdo je komu namen in zakaj ... opozorilo prinese noč ...

Starejše novice