Na družbenem omrežju Facebook se je le nekaj dni nazaj začel pravi besedni spopad med Markom Potrčem in združenjem Mladi zdravniki Slovenije. Vključila se je tudi Zdravstvena zbornica Slovenije.

Kot na družbenem omrežju Facebook zatrjuje Marko Potrč, se je sam dokopal do interne komunikacije društva Mladi zdravniki in njegove člane obtožil, da ga poskušajo sabotirati z dogovarjanjem za prijavljanje njegovih objav Facebooku, češ da gre za neprimerno ali zavajajočo vsebino. Poleg tega jih je obtožil tudi pripadnosti vladajoči politični stranki.

Mladi zdravniki so sicer diplomanti medicine vpisani v register zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije do pet let po specialističnem izpitu. Glavna interesna področja mladih zdravnikov so podiplomsko izobraževanje, zdravstvena in delovna politika.

Potrč je mlade zdravnike označil za piratsko mladino

»Mladi zdravniki imajo očitno dovolj časa, da se kot neke vrste piratska mladina organizirajo za napad na eno osebo oziroma na določeno Facebook stran. Če ste se spraševali, zakaj vam nekaterim Facebook ne dovoli več deliti kakšne moje objave, zakaj ne vidite in tako naprej ... No, mladi zdravniki so vsaj na enem področju uspešni,« je na svoji Facebook strani zapisal Potrč in dodal, da so Mladi zdravniki »pravzaprav neke vrste 'podmladek' vladajoče stranke

Mladi zdravniki Slovenije se na drugi strani branijo, da proti Potrču ni potekala nobena organizirana akcija, temveč je šlo zgolj za predlog ene od članic združenja, ki je bil vzet iz konteksta. Pri tem zatrjujejo, da so politično neodvisni, zaradi česar verjamejo v demokracijo in osebno svobodo. Potrča so tudi opozorili, naj iz svoje objave umakne ime osebe, ki jo je izpostavil, saj gre za interno komunikacijo.

Besedila Potrča ne vsebujejo objektivnih in preverljivih dokazov

Prav zaradi tega se je oglasila tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki izraža podporo Mladim zdravnikom Slovenije.

»Tako kot Mladi zdravniki tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, ki je stanovska organizacija več kot enajst tisoč zdravnikov in zobozdravnikov, verjamemo v svobodo govora. Vendar pa verjamemo in zagovarjamo tudi, da pri tem nikoli ne smemo pozabiti, da svoboda govora – kot vsaka druga svoboda – s sabo nosi tudi odgovornost, spoštovanje in iskrenost namenov,« začenjajo svoj zapis v Zdravniški zbornici Slovenije.

Pri tem poudarjajo, da besedila Marka Potrča razumejo kot manipulacijo, saj po njihovih besedah v svojih besedilih uporablja le tiste podatke in samo tisti del zgodbe, ki podkrepijo njegove navedbe.

»Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze. Če se 'svoboda govora' uporabi za zavajanje ljudi, da škodujejo svojemu ali tujemu zdravju ali celo povzročijo smrti, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, imamo v družbi lahko resen problem, problem vrednot in zaupanja,« dodajajo v Zdravniški zbornici Slovenije.

Zdravniška zbornica poudarja, da so takšne objave škodljive

Zdravniška zbornica pri tem poudarja, da moramo biti kritični in presojati informacije glede na to, kdo jih sporoča.

»Vprašajte se, ali ima ta oseba znanje in izkušnje s tega področja in ali je za to res kompetentna? Je morda izkušena, ker je podobno situacijo že doživela in zato deli nasvete, ali le prenaša informacije iz nekega vira, ki se zdi bliže njenemu načinu razmišljanja. Je ta oseba utemeljila, predložila dokaze, so to potrdile raziskave, študije, meritve, ali tej osebi pritrjujejo izkušeni, ugledni strokovnjaki?« poudarjajo zdravniki in zobozdravniki Zdravniške zbornice Slovenije.

»Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov, tudi nekdo, ki ni medicinsko izobražen, ne more strokovno presojati potrebnih zaščitnih ukrepov v primeru tako kompleksnega pojava, kot je epidemija covida-19. Slovenije in Švedske ni mogoče primerjati,« pišejo v zdravniški zbornici v javnem pismu.

Za konec še dodajajo, da imajo kot Zdravniška zbornica Slovenije nalogo, da javno opozarjajo na stališča znanih in manj znanih osebnosti, ki nimajo podlage v medicinski stroki. »Zato objave Marka Potrča na temo covid-19 v povezavi z ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe z vso odgovornostjo v sedanjih razmerah ocenjujemo za škodljive,« zaključujejo v Zdravniški zbornici Slovenije.

Komentarji (21)

BobyN34_ (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Če jaz prav razumem, potem po mnenju Zdravniške zbornice ni noben novinar kompetenten za poročanje, če ni tudi strokovnjak s področja o katerem poroča.

SLO (ni preverjeno)

Edino pravilno. Naj odgovarja in plača za svoja primitivna dejanja. Bilo kam gre on tam nastajajo težave. Sedaj na Švedskem zaostrujejo z ukrepi pa o tem ni nič poročal. Zanimiv je ta potrč...

dd (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

HEIL MASKO GOR, PA CEPI SE JANUARJA, POTEM PA ŠE NAPREJ HEIL MASKO GOR SAJ PO CEPLJENJU VAS OVČK BOJO VSI UKREPI OSTALI V VELJAVI ŠE VSAJ DO 2022 KAR SO POTRDILI VSI TUJI MEDIJI SAMO NIJZ IN TISTI FAFAČ NE

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Čuj, (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ti si zanimiv za psihiatrijo majmun .

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Bugahsd (ni preverjeno)

Tudi Potrč deluje razdiralno in nič ne propomore k napredku. Veliko je resnice v napisanem ampak se te vse stvari da napisati na drugačen način, ne razdiralno in ne s prilivanjem ognja na ogenj.

Ti si islamist (ni preverjeno)

terorist mohamud... tvoje bombe ubijajo. V zapor.

In reply to by Bugahsd (ni preverjeno)

Hahaha (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

medicinska mafija ... zlocinci Islamisti

prerok (ni preverjeno)

Sramota, če ga ne date na zdravljenje na psihiatrijo, pa ga vsaj dajte v zapor, da bo enkrat vsaj mir pred tem "bolnikom".

Čuj, (ni preverjeno)

ti se brigaj za svojo druzino in pusti Potrca.

In reply to by prerok (ni preverjeno)

11 (ni preverjeno)

99% si to ti marko. Moral boš pojesti to pomije katero si skuhal.

In reply to by Čuj, (ni preverjeno)

Navijac (ni preverjeno)

Ignore.
Saj je nepomenben.Ga ni treba omenjat in naj dela kar hoce

JBT (ni preverjeno)

Zdravniska zbornica naj se ukvarja s korupcijo v zdravstvu in tozbami zoper zdravnike,ki so krivi smrti svojih pacientov in dajanja laznih izvidov politicni kasti.

koli (ni preverjeno)

Pa kaj se sploh ukvarjate s tem Potrčem, čisto je že zakompleksan. Še Švedi ga bodo imeli poln kufer počasi

JBT (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

»Podobno kot računalnika v popravilo ne odpeljemo k dimnikarju, četudi je najboljši v čiščenju dimnikov.....toliko o vse splošni razgledanosti podpisanega člana zdravniške zbornice .Lahko bi primerjali,da tudi kolonoskopije ne opravlja dimnikar ,čeprav nekateri menijo ,da je kakšen doktor mesar.

čtk (ni preverjeno)

"Pri tem pa zavestno izpušča objektivne, ponovljive in preverljive dokaze."
In kateri so ti dokazi?

dragan krstic (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Takoj zatem ko je prof. dr. Potrč zapustil Slovenijo in odsel na Svedsko pomagati z nasveti doktorju profesorju Tendallu vodilnemu in svetovnoznanemu infektologu, se je smrtnost v Sloveniji drastično povečala. Prav nam je, vsi najboljsi in najsposobnejsi nam uhajajo v tujino. Res skoda.

nevenneven (ni preverjeno)

PA KDO JE TA POTRČ, DA GA TOLIKO VLAČITE PO NETU, KAJ JE ON NASLEDNIK KUČANA ALI STANOVNIKA ??? IGNORIRAJTE GA IN TO JE TO.

SLO (ni preverjeno)

Ta primerek si je sam kriv za razna pljuvanja. Nimam nič proti drugače mislečim a ne dovolim, da mi nekdo in nihče (beri potrč) vsiljuje z raznimi video posnetki svojo primitivno razmišljanje! Baje je na med. fakulteti naredil incident, ko si ni hotel nadeti maske pri vstopu v ustanovo. Na koncu pa si je vendarle moral natakniti. Škoda, da ga niso slikali z masko (ha,ha...)!

In reply to by nevenneven (ni preverjeno)

JBT (ni preverjeno)

Vsem zdravnikom in policajem na tej strani sporočam naj gredo opravljat svoje delo in ne izgubljajo svojega dragocenega časa s tipkanjem po tipkovnici .

pištek555 (ni preverjeno)

Tudi naši zdravniki, ki so doktorirali pred 30 leti niso strokovnjaki za covid...

Bert (ni preverjeno)

Sveta inkvizicija v letu 2020 je pa videt tkole.
"uradna znanost" in medijska trobila zganjajo histerijo in vehementno zlorabljajo moc oblasti. Na skodo nas vseh in na nas racun, seveda.
Nimajo pa potrebnega organa za eno kulturno debato na temo trditev, ki jih Potrc navaja. Sej ne da nocejo, al pa nimajo cajt. Nemogoce jih je kr tako ovreci. Vsaj razumsko ne. In to jih seveda malce najeda.

Starejše novice