Slika je simbolična.
Stavka zdravnikov in zobozdravnikov se že uvršča med najdaljše v zgodovini države. Dodatno težavo bodo že kmalu predstavljali umiki soglasij za nadurno delo. Kakšno pa je stanje v UKC Maribor in koliko zdravnikov je že umaknilo soglasje?

Zdravstveni sistem v Sloveniji se sooča z velikimi izzivi in težavami, ki vplivajo na kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev za paciente. 

Eden od teh izzivov je tudi nezadovoljstvo zdravnikov in zobozdravnikov, ki so se odločili za stavko, ki traja že od 15. januarja in se tako uvršča med najdaljše v zgodovini države.

Stavkajoči zahtevajo od vlade, da izpolni svoje zaveze iz že podpisanih sporazumov, ki se nanašajo na plačno ureditev, karierne poti, standarde in normative ter vključitev zdravnikov v oblikovanje reforme zdravstvenega sistema.

Vlada pa meni, da je ponudila ustrezno rešitev za odpravo plačnih nesorazmerij in da je treba nadaljevati pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo.

Potek stavke se sicer v zadnjih dneh ni bistveno spremenil, drugače pa bo marca, ko v veljavo stopijo številni preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer bo ena izmed prioritet vodstev zdravstvenih ustanov zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Od opravljanja le nujnih storitev do preklicev za nadurno delo

Po bolnišnicah in zdravstvenih domovih po državi se nadaljuje stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, ki se je začela v ponedeljek, 15. januarja. Stavko spremljajo odpovedi in prenaročanje terminov nenujnih zdravstvenih storitev za posameznike med 18. in 65. letom.

V času stavke namreč zdravniki izvajajo le nujne oziroma tiste storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Zdravstvene storitve izvajajo le za otroke do 18. leta starosti ter bolnike starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije prejšnji teden sprejel sklep, s katerim so zaposleni vodstvom zdravstvenih zavodov začeli predajati preklice soglasij za nadurno delo.

Zdravniki bodo tako po besedah predsednika sindikata Damjana Polha delali največ 48 ur na teden. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. Umiki soglasij v obeh kliničnih centrih bodo sicer v veljavo stopili po 30 dneh. Kaj se torej obeta vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor?

Foto: Bobo

V UKC Maribor soglasje za nadurno delo umaknilo 251 zdravnikov

Umiki soglasij v obeh kliničnih centrih v veljavo stopijo po 30 dneh. Prejšnji teden so iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sporočili, da je soglasja za nadurno delo preklicalo 198 oziroma 13 odstotkov zdravnikov.

Stanje pa se zaostruje tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je soglasje za nadurno delo v primerjavi z ljubljanskim kliničnim centrom umaknilo veliko več zdravnikov.

Kot so za Mariborinfo razložili v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, je v njihovi bolnišnici soglasje umaknilo 251 zdravnikov oziroma 35,4 odstotka zaposlenih.

V večini bolnišnic po državi so napovedali, da bodo zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, umaknili soglasja za delo pri drugih izvajalcih. Podobno bodo storili tudi v Maribor.

»Univerzitetni klinični center Maribor bo tistim zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, umaknil soglasja za delo drugje. Umik bo začel veljati istočasno kot umik soglasja za nadurno delo,« so razložili v mariborski bolnišnici.

Zaradi umikov soglasij prilagoditev dela

Umiki soglasij za nadurno delo, ki v veljavo stopijo v začetku marca, bodo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor prinesli reorganizacijo dela in prilagoditve.

Vodstvo mariborskega kliničnega centra se je tako že sestalo z vodji klinik ter predstojniki oddelkov, kjer so se dogovorili, da so za organizacijo dela na posamezni kliniki oziroma oddelku zadolženi vodje klinik ter predstojniki posameznih oddelkov.

»Delo bodo organizirali na način, da bo potekalo čim bolj nemoteno,« so še sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Komentarji (8)

Düplek (ni preverjeno)

Banda pozresna

Nezadovoljstvo… (ni preverjeno)

zurnal24/slovenija/delavci-grozijo-s-stavko-inspektorji-sicer-zaznali-vec-krsitev-

JBT (ni preverjeno)

Kdo bo nadziral zdravnike pri opravljanju nadurnega dela pri zasebnikih ? Stavka jim omogoča še več zaslužka pri zasebnikih .

pohorskisvizec

Bogovi v belem.Mb info preverite plače zdravnikov!

Surfeiter (ni preverjeno)

Z interventim zakonom (po vzgledu Janševe vlade) prepovedati stavkanje zdravstvenih delavcev, kršitelje deportirati na Kosovo, saj zaradi smrdljivcev v belem trpijo in umirajo ljudje - državljani republike Slovenije, ki te iste smrdljivce plačujemo in ki smo jim plačali študij ...

Miki Mali (ni preverjeno)

Kaj povedati, BANDA V BELOM, požrešnost bez meje, stare zdravnike takoj nagnat v pokojnino, mladim zvišat plače.

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Blagor vsem, ki se bojite oznake "teoretik zarote" - ostali čitajte, kaj nam pripravljajo psihopatski paraziti.
1. Širjenje bioloških bojnih sredstev.

Pogodba in predlagane spremembe državam nalagajo, da morajo izvajati nadzor potencialnih pandemskih patogenov, zgraditi ali vzdrževati laboratorije za sekvenciranje ter deliti dejanske vzorce s SZO (kjer je bil v ta namen ustanovljen BioHub-u) in sekvence deliti tudi na spletu. To zahteva širjenje povzročiteljev biološkega orožja – kar je po mojem mnenju kaznivo dejanje (na podlagi moje razlage Resolucije Varnostnega sveta 1540 in Konvencije o biološkem orožju iz leta 1972).

1 a. V različici “uradnega besedila” pogodbe z dne 2. junija 2023 so države, ki izvajajo raziskave pridobivanja funkcij (gensko spreminjanje organizma na način, ki lahko izboljša biološke funkcije), pozvali tudi k zmanjšanju “pravnih ovir” pri tem delu. Z drugimi besedami, omejitve za take raziskave bi bilo treba sprostiti, zaradi česar bi bila verjetnost uhajanja iz laboratorijev večja. Ta odstavek je bil iz različice pogodbe z dne 30. oktobra 2023 odstranjen.
2. Svetovna zdravstvena organizacija je dobila prazen list za oblikovanje novih pravil v prihodnosti

Pogodba poziva k ustanovitvi konference pogodbenic in novega sekretariata SZO, ki bosta v prihodnosti oblikovala pravila za delovanje aparata za preprečevanje pandemij in odzivanje nanje – kar je v bistvu prazna, podpisana pogodba SZO-ju, da lahko oblikuje pravila, kakršna želi.
3. Proizvajala se bodo cepiva brez odškodninske odgovornosti, ki se bodo razvijala s svetlobno hitrostjo

Pogodba poziva k hitremu razvoju/proizvodnji cepiv in skrajšanju časa za vse vidike razvoja, testiranja in proizvodnje cepiv. To zahteva, da se cepiva uporabljajo brez dovoljenj, pogodba pa poziva države, da sprejmejo zakone za izdajo dovoljenj za uporabo v izrednih razmerah v ta namen in za “obvladovanje” vprašanj odgovornosti. Za več informacij o tem glej “Predlagana pogodba SZO bo povečala število pandemij, ki jih je povzročil človek“. ZDA, EU in druge države so izrecno pozvale k 100-dnevnemu razvoju cepiva in dodatnim 30 dnem za proizvodnjo pandemskih cepiv. To ne bi omogočilo smiselnega testiranja na ljudeh.
4. V novih spremembah so bila odpravljena jamstva človekovih pravic

Spremembe so iz obstoječega besedila mednarodnih konvencij o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin črtale “človekove pravice, dostojanstvo in svobodo ljudi”. Na podlagi pritožb je bil ta stavek pozneje vključen v pogodbo – vendar pogodba leta 2024 morda ne bo sprejeta. Medtem pa je za sprejetje sprememb potrebna le navadna večina, pišejo se v tajnosti, zato je verjetno, da se bodo najbolj problematična vprašanja znašla v spremembah.
5. Zahteva se nadzor družbenih medijev in cenzura državljanov

Tako spremembe kot pogodba pozivajo nacionalne države, naj izvajajo nadzor nad družbenimi mediji svojih državljanov ter cenzurirajo in preprečujejo širjenje informacij, ki niso v skladu s pripovedmi SZO o javnem zdravju. Vendar pa pogodba tudi poziva, naj imajo državljani prost dostop do informacij, hkrati pa jih je treba zaščititi pred “infodemijo”, ki je opredeljena kot prevelika količina informacij. Državljanom je treba preprečiti tudi širjenje napačnih in zavajujočih informacij.
6. Morda bomo izvedeli, kaj je v spremembah, šele po njihovem sprejetju

Pogajanja o spremembah so bila zadnjih devet mesecev v celoti tajna, medtem ko je bilo v tem času v javnosti objavljenih več zaporednih osnutkov pogodbe o pandemiji. Čeprav bi morale biti spremembe, o katerih so potekala pogajanja, predložene v javno obravnavo januarja, je glavni pravni strokovnjak SZO pripravil pravni figov list (skrivanje nerodnega položaja), da bi se izognil obveznosti njihove objave štiri mesece pred glasovanjem. Ali bo javnost sploh videla spremembe, preden se bo o njih glasovalo?

Zakaj so predlagane spremembe tako skrivnostne?
7. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije lahko postane vaš osebni zdravnik

V skladu s predlaganimi spremembami bi lahko generalni direktor SZO zasegel in premikal medicinske pripomočke iz ene države v drugo, odločal o tem, katera zdravljenja se lahko uporabljajo, in omejeval uporabo drugih zdravljenj.
8. Kdaj bo SZO lahko uporabila svoja nova pooblastila?

Spremembe bodo začele veljati po razglasitvi izrednega stanja na področju javnega zdravja mednarodnega pomena (PHEIC). Vendar bodo ta pooblastila začela veljati tudi ob razglasitvi potencialnega izrednega stanja (PHEIC). Pooblastila se lahko razširijo tudi po koncu PHEIC, kot smo videli pri razglasitvi COVID-a in opičjih ošpic (MPOX) s strani generalnega sekretarja ministrstva za zdravje.

Pogodba bo veljala neprekinjeno in ne bo zahtevala nobene izjave ali pandemije, ki bi SZO podelila nova pooblastila.

Meryl Nass, dr. med

https://childrenshealthdefense.eu/sl/who-sl/osem-tock-ki-vzbujajo-velik…

klimatolog (ni preverjeno)

Med službenim časom delajo v na oddelku v op imajo ambulanto ,učijo na fakulteti, pa vmes še izpite za študente ,privat paciente in to v 8h .Za vse našteto pa dobijo plačano posamezno

Starejše novice