Foto: Boris Kozel
Po tem ko so aprila zaradi epidemije in sprejetih ukrepov tradicionalno dobrodelno kolesarjenje odpovedali, so se zaradi razrahljanja ukrepov to vendarle odločili izpeljati. Kolesarji so se tako že četrtič podali na 335 kilometrov dolgo pot po Sloveniji.

Kljub številnim oviram uspešno izpeljali kolesarjenje po diagonali Slovenije

Diagonala335 spodbuja zdrav način življenja, namenjena je predvsem prijateljskemu kolesarjenju in podpori mladim športnikom. Pod sloganom 'Zmigajmo Slovenijo' spodbujajo gibanje in zdrav način življenja.

Kljub slabemu vremenu se je na pot po diagonali Slovenije letos odpravilo nekaj strastnih kolesarjev. Od Trdkove do Portoroža se je kljub nevihti in mrzlemu vremenu odpravilo 31 kolesarjev in kolesark. Nekateri so kolesarili vse od starta v Trdkovi, drugi so se jim pridružili po poti.

Na startu v Trdkovi, ki je bil zaradi naliva prestavljen za eno uro, so jih sprejeli in pogostili člani Športnega društva Trdkova in Prostovoljnega gasilskega društva Trdkova ter kolesarjem omogočili karseda varen start kljub slabemu vremenu. 

Po poti naleteli na številne nevšečnosti

Slabi vremenski pogoji so botrovali, da so nekateri kolesarji zaradi izčrpanosti svojo pot predčasno končali. Dež je kolesarje spremljal prvo polovico poti vse do Trojan. Nekaterim so sive lase povzročale predrte zračnice. 

Na cesto je dež privabil sove, lisice, ježe in srne. Prav srna je povzročila veliko težav organizatorju Simonu Erženu. Bližnje srečanje s srno ga je spravilo na tla. Eržen je po 100 kilometrih moral pot zaključiti zaradi zloma dlančnice in uničenega kolesa.

Vzdušje na poti je bilo kljub vsemu vrhunsko

Kljub utrujenosti so se kolesarji podpirali in delovali homogeno v duhu »vsi za enega eden za vse«. Na cilj v Portorož je prikolesarilo 22 kolesarjev in kolesark, nekateri so pot prevozili prvič. Sledil je tradicionalen skok kolesarjev v morje.

V sklopu dogodka so se za Fundacijo za športnike iz šibkih okolij zbirale donacije preko SMS sporočil. Zbiranje donacij pa še vedno ni končano. Donacije se na številki 1919 zbirajo še naprej, in sicer s ključno besedo OKS5 za donacijo 5 eurov.

Starejše novice