Foto: Janez Leskovar
Pred Europarkom je danes potekal že enajsti tradicionalni kolesarski maraton. Kolesarji so ob 9. uri startali izpred Europarkovega južnega vhoda, že prej pa so bili polni pričakovanj.

Glavni namen rekreativnega maratona je seveda druženje, obenem pa tudi povečevanje ozaveščenosti označenih kolesarskih poti Maribora in okolice. Dejstvo je, da se v Mariboru naglo širi uporaba koles, za varno vožnjo pa so označene in tako varne poti nujno potrebne.

»Z Europarkovim kolesarskim maratonom želimo ljudem ponuditi kakovostno preživet rekreativen dan v naravi. Maribor in njegova okolica namreč ponujata številne možnosti za čudovita kolesarska doživetja. Obenem želimo pomagati pomoči potrebnim otrokom, mladostnikom in odraslim v regiji. Veseli smo, da se vsako leto veliko ljudi udeleži prireditve in lahko skupaj pomagamo tistim, ki jim življenje ni najbolj naklonjeno,« je o humanitarno naravnanem dogodku povedala center managerka  Europarka Simona Mandl.

Maratonci tudi letos dobrodelni

Kot vsako leto bo dogodek največjega nakupovalnega središča severovzhodne Slovenije tudi tokrat obarvan dobrodelno. »Zbrana sredstva prijavnin bomo podarili društvu Humanitarček. V društvu s svojimi dejanji nesebično pomagajo ljudem v stiski, zato bomo donacijo z veseljem predali dobrim ljudem, ki verjamejo v boljši jutri,« je povedala center managerka Simona Mandl, ki tudi sama rada sede na kolo, dodala pa je še: »V Europarku se zavedamo težav in izzivov današnje družbe, na katere opozarjamo tudi skozi nekatere svoje projekte in pomagamo organizacijam, ki že leta nesebično pomagajo na tem področju. Ena takih organizacij je nedvomno društvo Humanitarček, ki nudi pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Zato smo veseli, da bomo letošnja sredstva, zbrana s prijavninami na kolesarski maraton, namenili prav njim.«

»Po prekolesarjenih kilometrih bo poskrbljeno za okrepčilo, glasbo in prijetno druženje. Marsikdo bo domov lahko odnesel tudi privlačno in uporabno nagrado, glavna nagrada pa bo električno kolo,« je še dodala.

Nina Kozorog, iz društva Humanitarček, je povedala: »V dogovoru z Europarkom bomo denar namenili za nakup toplih obrokov starostnikov, na katere marsikdaj pozabimo kot družba. Del kot dejanski nakupi prehrane, del za sofinanciranje prevoza toplih obrokov na dom.« Na njihovi spletni strani je zapisano: »Če se bosta na progo podala odrasel in otrok, nam bosta s skupno štartnino 6 evrov omogočila nakup dveh toplih obrokov«.

Sicer pa v Europarku redno podpirajo humanitarne organizacije: »V Europarku redno podpiramo organizacije in posameznike ter športne, kulturne in izobraževalne dogodke v lokalnem okolju. Prav tako vsako leto, letos že 11. leto zapored, organiziramo Europarkov kolesarki maraton, v sklopu katerega sredstva, zbrana s prijavninami, podarimo v humanitarne namene.« Nina Kozorog pa je ob tem dodala: »Z Europarkom sodelujemo že nekaj let. Prvi skupni projekt je bil Skupaj z in za bolnike z multiplo sklerozo in poligon drugačnosti. Vedno nam prisluhnejo in pomagajo, če le gre. Preprosto so se izkazali kot družbeno odgovorno podjetje. Zato smo se toliko bolj veseli, da so nas povabili k maratonu.«

Društvo Humanitarček pa ima na zalogi še nekaj aktualnih projektov, o katerih je več povedala Kozorogova: »Približuje se poletje, ko vedno zagotovimo vsaj okus morja ali bazena v najhujši vročini za brezdomce in starostnike. Ravno smo zaključili pomoč nosečki, ki jo je z dvema otrokoma zapustil partner. Seveda pa jeseni prihaja dan brezdomcev, pa Mednarodni dan prijaznosti in že bomo decembra dihali skupaj za Skriti božiček brezdomcem in 30 dni za 30 srčnih dejanj. Objavljamo pa vse projekte in projekteke na portalu Dobrodelko.« 

Kolesarji so lahko izbirali med tremi trasami

Vsak kolesar si je lahko izbral kolesarsko preizkušnjo po svoji meri: družinska trasa  je bila dolga 12 kilometrov, ravninska se je razteza na 41 kilometrov, razgibana pa na 68 kilometrov.

Pred začetkom večjih izzivov pa so vsi ljubitelji kolesarjenja bili vabljeni tudi na nezahteven ‘maraton’ za vse generacije. Organizirano je bilo vodenje in vsa potrebna tehnična pomoč. Najmlajši kolesarji pa so se preizkusili v vožnji po otroškem kolesarskem poligonu, ki pa so se ga lahko udeležili tudi tisti s tricikli, skiroji in monocikli.

Foto: Janez Leskovar

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice