Foto: Miloš Vujinović
Na prvi tekmi ni bilo zadetkov, o napredovanju pa bo odločal jutrišnji obračun v turški Sakaryji. Radovan Karanović verjame, da se bodo veselili Mariborčani, priznava pa, da so vadili tudi enajstmetrovke.

Maribor ali Šahtar? Pri slovenskem in beloruskem prvaku bodo že nocoj izvedeli, kdo bo morebitni tekmec v drugem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov, jutri pa bodo obračunali še na zelenici.

Zaradi znanih sankcij s strani Evropske nogometne zveze povratni dvoboj ne bo odigran v Soligorsku, temveč v turški Sakaryji. Tribune stadiona, ki sprejmejo 28 tisoč gledalcev, bodo zaprte za gledalce.

Pot do napredovanja v drugi krog kvalifikacij je jasna, boj za skupinski del UEFA Lige prvakov bo nadaljevala ekipa, ki bo zabila gol več od nasprotnika. Na tekmi v Ljudskem vrtu sta mreži popoldnevi.

»Recept je zmaga. Jutri nekdo mora zmagati, vseeno menim, da bomo to mi in se bomo prebili v naslednji krog kvalifikacij,« je pred odhodom z mariborskega letališča dejal Radovan Karanović.

V Turčijo so odpotovali Menno Bergsen, Marko Zalokar, Samo Pridgar, Martin Milec, Nemanja Mitrović, Max Watson, Gregor Sikošek, Sven Šoštarič Karič, Mirko Mutavčić, Vid Koderman, Aleks Pihler, Aljaž Antolin, Ignacio Guerrico, Antoine Makoumbou, Jan Repas, Nino Žugelj, Rok Kronaveter, Marko Božić, Ivan Brnić, Danijel Šturm, Roko Baturina, Rok Sirk in Žan Vipotnik.

Karanović izpostavlja potrpežljivost

»Razdelali smo se vse podrobnosti, vadili smo tudi enajstmetrovke. Biti moramo potrpežljivi skozi celotno tekmo, jo oddelati, kot se spodobi. 

Ničesar ne smemo prepustiti naključju, zavedamo se, da smo lahko kaznovani za vsako napako. Pričakujem, da se bo ekipo odzvala borbeno in agresivno, da tako skušamo omejiti individualne prodore,« razkriva Karanović.

Trener Maribora pričakuje agresivnega tekmeca, ki bo skušal nekaj stvari delati tudi na silo, saj si tudi Belorusi želijo napredovanja. Se pa Karanović strinja z Zlatkom Zahovičem, da ima Maribor več rezerv v igri kot Šahtar. 

Mariborčan se je pred letom v Turčijo še enkrat ozrl na tekmo izpred enega tedna, na kateri so si Štajerci pripravili nekaj zrelih priložnosti. Ostale so neizkoriščene:

»To je evropska tekma, evropske kvalifikacije. Res je, v drugem polčasu je bilo slabih 20 minut, ko so tudi gostje pokazali določeno kakovost. 

Me pa veseli dejstvo, da smo se proti koncu tekme pobrali, nadaljevali z našo igro in v zaključnih sekundah zadeli tudi prečnik. Želim si, da imamo na jutrišnji tekmi več sreče z realizacijo.«

Želi si boljše realizacije

»Vadili smo predvsem situacije v napadu. Biti moramo še bolj konkretni. Lahko si zgolj želimo, da bodo imeli napadalci več sreče pri zaključku akcij, če hočemo napredovati, moramo doseči zadetek,« izpostavlja 53-letnik.

Prvi mož trenerskega štaba je ob tem dodal, da so se na treningih veliko ukvarjali tudi Rokom Baturino. Meni, da je Hrvat v dobrem stanju, pozdravil je tudi povratek Danijela Šturma, ki je prvo tekmo izpustil zaradi poškodbe.

Za Antoina Makoumbouja, ki je na pragu prestopa v Italijo, pa Karanović pravi, da je na treningih pokazal še več motivicije. Morebitno zamenjavo zanj bodo iskali znotraj ekipe.

Pričakovati je, da bo Francoz tudi na povratnem srečanju odigral pomembno vlogo, saj je bil med najboljšimi že na prvi tekmi. V Ljudskem vrtu se je z dobro igro predstavil tudi Ivan Brnić:

»Ne bomo odstopali od svojega načina igre, v teh tekmah pa moramo biti tudi pragmatični in disciplinirani. Seveda bomo poskušali odigrati tudi na protinapade, videli pa bomo, v kakšno smer bo šla tekma. Nato se bomo tudi odzvali.«

Mitrović verjame v uspešen rezultat

»V Turčijo gremo predvsem tekmovati. Mislim, da smo na prvi tekmi igrali zelo dobro, zdaj pa želimo to še nadgraditi. Odigrati moramo po naših principih, pokazati, kar zmoremo. 

Če bomo izpolnili vse trenerjeve zamisli, bo to zadostovalo za končni rezultat, ki se bo obrnil v našo korist,« je optimističen Nemanja Mitrović.

Tudi vodja zadnje vrste vijoličastih je obžaloval, da soigralci na domači zelenici niso izkoristili katere od priložnosti, tako je jasno, da Štajerci za napredovanje potrebujejo zmago.

Predvsem v uvodu drugega polčasa so bili nevarni tudi gostje iz Belorusije, Mitrović pa pričakuje, da mariborsko zasedbo tudi v Turčiji čaka zahtevna preizkušnja:

»Nasprotnik je zelo kakovosten, v določeni fazi igre moraš trpeti. Brez tega ne gre, saj je na evropskih tekmah pomembna vsaka podrobnost. To na koncu prinese tudi uspešen rezultat.«

Obžaluje, da ne bo gledalcev

»Tudi igralci ne vemo kaj dosti o tem. Nekaj smo se pogovarjali, verjetno je kaj lažje, škoda pa, ker ni gledalcev. Ni isto igrati pred praznimi ali polnimi tribunami. Smo pa eno ali dve leti nazaj igrali pred praznimi tribunami, zato nam je to kar domače,« meni Mitrović.

Kot pravi tudi branilec Maribora, so bili v taboru slovenskih prvakov v zadnjem obdobju vajeni igrati tekme pred praznimi stadioni, medtem ko je bila Belorusija praktično edina evropska država, ki v prvem valu koronavirusa ni prekinjala prvenstva.

Belorusi se sicer po tekmi v štajerski prestolnici niso vrnili domov, temveč so takoj odpotovali v Turčijo. So na prvi tekmi odigrali zadržano?

»Ne bi se strinjal, da so igrali z ročno zavoro. To so evropske tekme, veliko je taktiziranja. Vsi delajo bolj taktično, saj lahko vsaka napaka tepe po glavi. 

Mislim, da nas čaka podobna tekma kot v Ljudskem vrtu, smo pa pripravljeni tudi na presenečenja. Dobro smo se pripravili in analizirali nasprotnika,« še pravi izkušeni branilec.

Mitrović si ob rezultatu, ki bi slovenske prvake popeljal v nadaljevanje kvalifikacij UEFA Lige prvakov, želi tudi tega, da bi se Mariborčani veselili že pred izvajanjem kazenskih udarcev.

Kdo se bo prebil v drugi krog kvalifikacij?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice